Kaviár mizí, v Rusku pytláci hubí jesetery

Největší světoví obchodníci s kaviárem i ochránci přírody, kteří se o víkendu v Moskvě pokoušeli vyřešit problém úbytku jeseterů v ruských mořích, zakončili své zasedání skepticky. Přiznávají, že v boji za záchranu ryb mají malé šance Jeseteři v Kaspickém, Azovském a Černém moři se nedožívají dost vysokého věku na to, aby se mohli vytřít. Důvodem je bída lidí žijících na pobřeží těchto moří, kteří jesetery loví ještě za mlada kvůli obživě. Výsledkem je nejen to, že na stoly labužníků po celém světě se dostane méně kaviáru z jejich jiker, ale i rapidní úbytek samotných jeseterů. "Nikdo nedokáže překonat pud sebezáchovy hladovějících lidí žijících v okolí Kaspického moře," uvedl Mats Engstrom, šéf americké firmy Tsar Nikolai Caviar obchodující s kaviárem. "Jsou chudí a žádné zákony jim nezabrání v tom, že chtějí mít jídlo na stole," dodal Engstrom. Loni se vyrobilo jen necelých 300 tun kaviáru, což je desetkrát méně než během zlaté éry v 70. letech. Podle Arkadiusze Labona z Kaspického ekologického hnutí se vedle jednoho tisíce tun legálně ulovených jeseterů napytlačilo dalších 15 tisíc. "Zákony jsou většinou ze sovětských dob a jejich cílem je stimulovat produkci, nikoli ji omezovat," uvedl Labon, jehož organizace navrhuje dlouhodobý zákaz lovu jeseterů, aby ryby mohly dorůst a obnovil se jejich rod. Obchodníci však nesouhlasí. "Nic by se nevyřešilo. Leda by se množily nelegální obchody a pytláctví," soudí Armen Petrossian z pařížské společnosti Caviar Petrossian.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info