Výroba vajec klesá, ceny šly výrazně dolů

Dražší vejce z moderních chovů, v nichž není drůbež držena v klecích, zatím tuzemští spotřebitelé příliš nekupují. Podnikatelé doufají, že trh se oživí díky tradičnímu zvýšení odbytu alespoň před Velikonocemi. Cena vajec klesla natolik, že někteří tuzemští producenti s omezováním výroby chystají i propouštění zaměstnanců. Podnikatelé ale předpokládají, že už před Velikonocemi se cenový propad zastaví. Přebytky vajec na evropském trhu totiž poklesnou kvůli takzvané ptačí chřipce v nizozemských chovech. "V lednu jsme prodávali vajíčko průměrně za 1,39 korun. Ale abychom pokryli aspoň výrobní náklady, musíme dostat 1,44 korun za vejce," tvrdí Jaroslav Slavík, ředitel společnosti Vema Chrudim. Průměrná cena loni přitom přesáhla 1,90 koruny. "Přehodnotili jsme plán a roční výrobu za 40 miliónů letos snížíme na 33,4 miíónů kusů," dodává Salvík s tím, že podnik zároveň bude muset propustit asi 25 lidí. "Loni jsme se dokonce dostali do tak nepříznivé situace, že jsme přes milión vajec museli prodat do Německa po 67 haléřích za kus. A 150 tisíc vajíček jsme zkrmili prasatům," stěžuje si ředitel. Za příčinu poklesu cen považuje příliš velký dovoz. Ten loni činil podle Ministerstva zemědělství asi 40 miliónů kusů. Zároveň se však dvaapůlkrát více vajec vyvezlo. Společnost Česká vejce, která zastřešuje 16 producentů a loni na českém trhu prodala 750 miliónů kusů vajec, označuje za důvod propadu cen i domácí nadprodukci. Zatímco loni dosáhla tuzemská produkce vajec 3,15 miliardy kusů, spotřeba byla o zhruba 60 miliónů nižší. "Právě kvůli nadvýrobě mohou obchodní řetězce tak silně tlačit na nízkou cenu," říká Dagmar Pinková, předsedkyně představenstva společnosti Česká vejce. K omezování výroby proto podle ní podobně jako firma Vema přistoupilo víc podniků. "Nyní však už máme na zásobách jen zhruba 7 milión vajec. To je na hranici běžné provozní zásoby. Předpokládáme, že kolem Velikonoc, kdy se spotřeba vždy zvyšuje, bude vajíček nedostatek," tvrdí Pinková. Firma Zlatá vejce, která zaujímá na českém trhu zhruba stejný - asi čtvrtinový podíl jako konkurenční České vejce, rovněž počítá s postupným oživováním trhu, čili růstem cen. "Přispěje k tomu zřejmě i takzvaná ptačí chřipka v Nizozemsku, které je velkým exportérem vajec. Teď je vývoz z Nizozemska zakázán. O cenách na Velikonoce ještě nespekulujeme. Loni před svátky nestouply, ale to byly už předtím vyšší," říká ředitel firmy Juraj Schummer. Jednou z cest k zvýšení tržeb je podle něj také oživení zájmu o vejce, produkovaná v takzvaných welfare chovech. Ty zabezpečují větší pohodlí chované drůbeže, v produkci vajec se používají místo klecí haly s podestýlkou. "Vejce z těchto chovů jsou asi o třetinu dražší než z klecových technologií. Obchodníci na to přistupují, ale spotřebitelé o ně zatím nemají velký zájem. Přitom v zemích Evropské unie, kde je trend k péči o welfare zvířat výrazný, už tyto produkty mají víc odběratelů," dodává Schurmann. "Naši spotřebitelé zatím preferují jen cenu. Náklady na welfare technologie se tak producentům vajec obtížně vracejí," říká Vlasta Lukšanová, tajemnice Českomoravské drůbežářské unie.

Tisk

Další články v kategorii Zemědělství

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info