Výrobci masa a mléka neuspěli při kontrole

ZN 10.11.1999

Výrobci masa a mléka neuspeli pri kontrole

Desítky provozoven dostaly okamžitý zákaz vyvážet do Unie

Výrobny potravin budou muset podstatne zlepšit hygienu provozu, aby jejich produkty vyhovely smernicím Evropské unie. Pokud budou chtít své výrobky nadále vyvážet do zemí Unie, nevyhnou se znacným investicím do úprav provozu.

Praha/Liberec - Durazného varování Evropské unie se dostalo potravinárským provozovnám, které v Ceské republice zpracovávají napríklad maso, mléko a vejce. Veterinári z Úradu pro technickou pomoc a výmenu informací Evropské komise dospeli minulý týden k záveru, že tuzemské potravinárské provozy v mnoha prípadech neodpovídají normám hygieny Unie. Audit, který ve druhém a tretím ctvrtletí letošního roku provedla Státní veterinární správa ve 4583 provozovnách, ukázal, že jen šest výroben z deseti je schopno vyhovet evropským normám. Osmactyricet provozoven dostalo okamžitý zákaz exportu do zemí Evropské unie. Peter Van Honvelingen, jeden z kontroloru, uvedl, že dusledky auditu budou velmi vážné i pro další potravinárské provozy. »Zatímco vetšina velkých potravinárských podniku tvrdým normám unie dostojí, mnoho malých potravinárských výroben asi padne,« rekl vcera Josef Holejšovský, reditel Státní veterinární správy. Z auditu, který vznikl na žádost Bruselu, vyplývá, že zcela bez perspektivy je 116 provozu, které predpisum EU vubec nevyhovují. Jejich provozovatelé musí pocítat s ukoncením provozu. Jde napríklad o 20 jatek, 27 bouráren masa, 39 výroben masných produktu a devet chladíren. Další skupina 1440 provozu, které nevyhovují, vykazuje závady odstranitelné v dohledné dobe. Nejlépe dopadlo 2466 potravinárských provozu, které mohou vyhovovat veterinárním a hygienickým predpisum ješte pred vstupem republiky do EU. Tyto výrobny by podle auditoru mohly dosáhnout požadované úrovne bez pomoci státu. Liberecký vrchní inspektor pro hygienu potravin Miloš Švanda upozornuje, že i když nekteré výrobny nesplnují nárocné podmínky Unie, neznamená to, že by ohrožovaly zdraví zákazníku. »V EU je požadováno vybavení, které je pro nás ješte spíše nadstandardem. Jsou to napríklad kalibrované teplomery zmerené státním úradem podle presného etalonu. Ty musejí být umísteny ve všech provozech, aby bylo možné kdykoliv porovnat teplotu,« konstatoval.

JAROSLAVA KOCÁRKOVÁ, EUGENIE LÍNKOVÁ

Tisk

Další články v kategorii Zemědělství

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info