Výroba cukru v SR koncentruje své kapacity

HN 13.8.1998

Výroba cukru koncentruje své kapacity

Zmenu vlastnictví mají provázet i investice do technického stavu podniku

* Prostrednictvím a.s. Word Bratislava vstoupil na Slovensko již druhý zahranicní investor, který zde kupuje podíly v peti cukrovarech a ve trech z nich už získal majoritu.

Slovenský cukrovarnický prumysl prochází významnou zmenou. Loni došlo k nejvýraznejšímu zhoršení hospodárského výsledku všech osmi cukrovaru o 285 miliónu Sk, pritom sedm z nich dluží zemedelcum témer 300 miliónu Sk. Zacátkem srpna propustil Trebišovský cukrovar své zamestnance a letošní kampan už nezacne. Naproti tomu nejvetší podnik odvetví - cukrovar Juhocukor Dunajská Streda, který je v rukách spolecnosti Eastern Sugar, se modernizuje a zvyšuje svou zpracovatelskou kapacitu na 6 tisíc tun cukrové repy za 24 hodin. Je príkladem toho, jak zahranicní investor pomáhá pri vyrovnávání se zahranicním cukrovarum, protože jejich produktivita na Slovensku za nimi znacne zaostává. V zemích EU na jednoho pracovníka pripadá tisíc tun vyrobeného cukru, v SR je to jen kolem 120 až 130 tun. V budoucnosti by ze soucasných osmi cukrovaru mely vzniknout dva až tri velké se zpracovatelskou kapacitou kolem 8 tisíc tun cukru za 24 hodin a ostatní výrobu omezit. Vybudování moderního cukrovaru stojí kolem 3 miliard Sk, jimiž nikdo v domácím agrokomlexu nedisponuje.

V techto dnech se razantne podnikatelsky projevila spolecnost Word, a.s., Bratislava, jejímž nadpolovicním majitelem se stal generální reditel Trnavského cukrovaru Eduard Šebo, bývalý viceprezident Harvardské investicní spolecnosti Slovakia. Odprodejem svých akcií Trnavského cukrovaru získal 500 miliónu Sk, které vložil do spolecnosti Word. Jejími spoluvlastníky je i francouzská spolecnost Union des Sucreries et Distillers Agricoles a nemecký Nordzucker. Do spolecnosti Word rovnež prispeli 500 milióny Sk, címž došlo ke zdvojení základního jmení. Prostredky budou sloužit na uhrazení závazku a další investice.

V techto dnech spolecnost získala majoritu ve trech cukrovarech. Její necelý 29procentní podíl v Trnavském cukrovaru se zvýšil na 71,25 procenta, v Šurianském cukrovaru na 58,75 procenta a v Povážském cukrovaru v Trencianské Teplé na 63,39 procenta.

Celorocní spotreba cukru v SR se pohybuje kolem 200 tisíc tun. V posledních dvou letech došlo ke zvýšené produkci a nyní se cukrovary potýkají s prebytkem 40 tisíc tun cukru. Jeho ceny tak klesly na úroven svetových, které se pohybují kolem 8 až 10 Sk za kilogram a cukrovary se dostaly do stamiliónových ztrát. Proto je cukrová repa letos zaseta jen na 37 tisících hektaru, což je témer o ctvrtinu méne než loni.

Blanka Sáková, Bratislava

Výroba a spotreba cukru (v tis. tun)

Ukazatel 1994 1995 1996 1997

Pocátecní zásoby k 1.1. 100,8 68,7 126,1 184,3

Výroba cukru 121,5 156,7 225,0 215,0

Dovoz 36,9 53,2 18,3 18,3

Jiné zdroje 49,9 39,0 20,2 -

Celková nabídka 309,1 317,6 389,6 401,9

Tuzemská spotreba 239,3 184,2 205,2 220,5

z toho: obyvatelstvo 110,6 98,0 108,1 110,0

ze zprac. prumyslu 91,6 75,2 83,3 100,0

mimo potr. prum. 37,1 20,0 13,8 10,5

Vývoz 1,1 7,3 1,0 25,0

Celková spotreba 240,4 191,5 206,2 245,5

Konecné zásoby k 31.12. 68,7 126,1 183,4 156,4

Zdroj: MP SR

Tisk

Další články v kategorii Zemědělství

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info