Úroda hroznů letos byla podle vinařů nadprůměrná, jejich kvalita výborná
27.11.2025 | ČTK
Množství sklizených hroznů na jihu Moravy letos podle vinařů překonalo desetiletý průměr. Díky příznivému počasí navíc hrozny dozrávaly pozvolna, což prospělo jejich kvalitě. ČTK to řekli zástupci Svazu vinařů, odborníků a vinařů.
"Letošní sklizeň byla na úrovni 700.000 až 750.000 hektolitrů vína, což je lehce nad desetiletým průměrem. Vinaři si pochvalují zejména lehčí bílá vína s nižším alkoholem, což odpovídá aktuálnímu trendu," zhodnotil výkonných ředitel Svazu vinařů Martin Půček.
Pavel Pavloušek z Ústavu vinohradnictví a vinařství na Zahradnické fakultě Mendelovy univerzity v Brně označil letošní úrodu za výbornou. Podobně dobrá podle něj nebyla několik posledních let. "Zásluhu na tom má samozřejmě počasí, které nenapáchalo žádné plošné škody, ale také sami vinaři, kteří pravděpodobně po slabších ročnících ponechali na keřích více oček," dodal Pavloušek.
Pro kvalitu vína byl podle něj letošní rok s dostatkem vláhy a bez příliš dlouhých období veder téměř ideální. "Hrozny dozrávaly postupně tak, jak to bylo dlouhodobě obvyklé. V posledních letech, kdy byl velmi teplý srpen a září, dozrály hodně rychle všechny odrůdy a za tři týdny bylo sklizeno," doplnil.
Letošní počasí hodnotí kladně i vinohradnický manažer společnosti Bohemia Sekt Petr Ptáček. "Počasí bylo letos vyrovnané, bez extrémních veder, což vinicím vyloženě prospělo. Dozrávání hroznů sice postupovalo pomaleji, ale díky tomu si uchovaly svěžest a aroma," podotkl.
Vinobraní letos začínalo v tradičnějším termínu, jeho hlavní část v polovině září. Rané odrůdy vinaři sklízeli od poloviny srpna, poslední hrozny na konci října. Některá vinařství nechávají ve vinohradech hrozny určené na ledové víno, nyní čekají na první větší mrazy. Aby bylo možné víno ze zmrzlých hroznů vyrobit, musí teplota klesnout alespoň k minus sedmi stupňům Celsia.
ska dto
Copyright (2003) The Associated Press (AP) - všechna práva vyhrazena. Materiály agentury AP nesmí být dále publikovány, vysílány, přepisovány nebo redistribuovány.
Další články v kategorii Zemědělství
- Hospodářství je srdcem naší rodiny, říkají čerství držitelé ocenění Farma roku 2025 (05.12.2025)
- Evropské obiloviny jsou zasaženy věčnými chemikáliemi, varuje nová studie (05.12.2025)
- Ministerstvo zemědělství poskytne v příštím roce 50 milionů korun na opravy kulturních prvků venkova. Zvýšilo maximální výši dotace na projekt (04.12.2025)
- MJM Agro koupila firmu Krmiva Salač, která prodává krmiva pro domácí zvířata (04.12.2025)
- Agrofert uvažuje o stavbě nového závodu na výrobu čpavku, poprvé mimo Evropu (04.12.2025)
- Prezident pevným postojem v otázce Babišova střetu zájmů hájí i férové podnikání v právním státě (03.12.2025)
- Superčervi pod drobnohledem: Vědci na Agronomické fakultě zkoumají, jak larvy potemníka rozkládají plasty (03.12.2025)
- Počasí si s chmelem pohrávalo. Letošní sklizeň je ale nakonec mírně nadprůměrná (03.12.2025)
- Trh s potravinami je pokřivený, pro zemědělce zajistím miliardy, říká šéfka výboru Oborná (03.12.2025)
- Oblíbený sýr feta může zdražit. Řečtí farmáři bojují s neštovicemi u koz a ovcí (02.12.2025)

Tweet



