Strategie předvstupního období - Skot a hovězí maso

Strategie předvstupního období: skot a hovězí maso

Předložený orientační materiál zahrnující komoditní strategii ČR u jatečného skotu vychází a respektuje následující skutečnosti, podmínky a předpoklady:

· ”Koncepci rezortní politiky MZe pro období před vstupem ČR do EU”, kterou vzala na vědomí vláda ČR;

· přijetí ČR do EU v roce 2003;

· vývoj a realizaci společné agrární politiky Unie podle schválené ”Agendy 2000”;

· plnoprávné členství ČR v Unii se všemi povinnostmi a právy včetně poskytnutí dotací a podpor chovatelům podle zásad platných v Unii;

· postupné oslabování ekonomické krize v ČR a zlepšování situace v chovu skotu;

· mírné zlepšení situace na východních trzích;

· realizace ”předvstupní” ekonomické pomoci z prostředků Unie (programy SAPARD, PHARE a ISPA plánované pro kandidátské země od roku 2000.

1. Stručný popis stávající situace a jejího vývoje v uplynulém období

Produkce jatečného skotu je po chovu dojených krav druhým nejvýznamnějším odvětvím chovu skotu. Zahrnuje specializovaný výkrm jatečných zvířat (býků, jalovic a telat) chov masných plemen skotu (krav bez tržní produkce mléka) a další kategorie skotu (dojené a nedojené krávy, jalovice, telata) vyřazované z různých důvodů z chovu nebo z odchovu k jatečným účelům (tab. 1).

Význam produkce jatečného skotu vyplývá především z následujících skutečností:

· podíl produkce jatečného skotu na celkové agrární produkci dosahuje cca 10 %;

· v důsledku úzké vazby na půdu je chov různých kategorií jatečného skotu plošně rozšířen ve všech podmínkách a oblastech ČR (producentem jatečného skotu je i každý chovatel dojených krav);

· vzhledem k mimoprodukčním funkcím (ekologické aspekty, udržování trvalých travních porostů v přirozeném a kulturním stavu, sociální aspekty aj.) je chov některých kategorií jatečného skotu zvlášť významný v podhorských a horských oblastech;

· vysoká kvalita telat českého strakatého a masných plemen skotu umožňuje exportovat relativně vysoké počty zástavových býčků;

· dlouhodobá tradice ČR v produkci kvalitního jatečného skotu a hovězího masa.

Vývoj hlavních ukazatelů produkce jatečného skotu v posledních deseti letech uvádí tab. 2. V období let 1989 až 1998 se snížily početní stavy a produkce jatečného skotu o 51 %, domácí spotřeba jatečného skotu poklesla o 48 % a spotřeba hovězího masa na obyvatele a rok vykázala snížení o 47 %. Zhoršení těchto základních ukazatelů má mimo jiné za následek snížení počtu pracovních sil v agrárním a v navazujících sektorech, nižší spotřebu objemných a jadrných krmiv, omezení možnosti exportu zástavových zvířat aj. I přes výrazný pokles v uplynulém desetiletí je však spotřeba hovězího masa na obyvatele, narozdíl od mléčných výrobků, do značné míry srovnatelná se spotřebou v Evropské unii (tab. 3).

Jedinou kategorií skotu, jejíž početní stavy se v posledních letech postupně zvyšují, jsou krávy chované v systému bez tržní produkce mléka (tab. 4), a to především v důsledku několikaleté ekonomické podpory tohoto systému chovu. V současné době se jejich počet odhaduje na cca 70 tis., přičemž je nutno očekávat další zvyšování stavů.

Zajímavým údajem v tab. 5 jsou počty vyvážených zástavových telat. V posledních dvou letech dosáhl export více než 10 % celkového počtu narozených telat a 20 % narozených býčků. Poněvadž se jedná především o býčky českého strakatého plemene, činil jejich export cca 30 až 40 % narozených.

Tab. 6 uvádí vývoj nákupních cen hlavních kategorií jatečného skotu od roku 1992. Je z ní zřejmé, že od roku 1995 jsou ceny placené producentům jatečného skotu přibližně stabilní, a že tedy nepokrývají ani v důsledku inflace zvyšující se náklady na produkci jatečných zvířat. Ve státech Evropské unie jsou ceny za jatečná zvířata v průměru o 28 až 30 % vyšší než v ČR. Relativně nízké nákupní ceny jatečných býků nejsou však jedinou příčinou v průměru neuspokojivých ekonomických výsledků výkrmu této kategorie skotu. Jednou z příčin jsou jistě i dlouhodobě vykazované přírůstky hmotnosti intenzivně vykrmovaných býků v rozmezí 700 až 800 gramů na kus a den. Proto jejich zvýšení na úroveň dosahovanou ve většině států Unie (1 000 a více gramů na kus a den) je nutno považovat za jednu z hlavních možností zlepšení ekonomických ukazatelů.

O relativní vyrovnanosti nabídky jatečného skotu s poptávkou svědčí roční bilance této významné komodity (tab. 7).

Tab. 1 Odhad struktury produkce jatečného skotu v ČR (1997, porážková hmotnost)

Kategorie

tis. tun

Podíl (%)

Podíl plemen na produkci (%)

Mléčná

Kombinovaná

Masná

Býci

133,2

45,4

38

51

11

Krávy

115,2

39,2

40

53

7

Jalovice

35,7

12,2

44

52

4

Telata

9,5

3,2

49

48

3

Celkem

293,6

100,0

40

52

8

Tab. 2 Ukazatele produkce jatečného skotu a spotřeby hovězího masa v ČR

Ukazatel

1989

1993

1995

1996

1997

1998

Skot celkem (tis.)

3 481

2 512

2 030

1 989

1 866

1 690

Produkce jatečného skotu

(tis. tun) ž.hm.)

519

390

323

310

294

254

Dovoz jat. Skotu a masa

(tis. tun) ž.hm.)

0

6

17

14

4

18

Vývoz jat. Skotu a masa

(tis. tun) ž.hm.)

36

56

25

15

27

21

Spotřeba jat. skotu

(tis. tun ž.hm.)

483

347

317

309

273

251

Spotřeba hov. masa (kg/osobu/rok)

30,0

19,8

18,5

18,2

16,1

16,0

Přír. hmotn. býků (gramů/kus/den)

750

690

780

790

770

8002)

Stupeň soběstačnosti (%)

107

112

102

98

105

99

Prameny: Zemědělství. Mze ČR, 1998.

Situační a výhledové zprávy ”Hovězí maso, vepřové maso”. Mze ČR, 1994 až 1998.

Tab. 3 Spotřeba masa ve státech EU a v ČR (kg na obyvatele a rok)

Stát

Maso celkem

Hovězí a telecí maso

1992

1996

1997

1992

1996

1997

EU celkem

92,5

92,1

92,2

21,3

18,3

18,9

Česká republika

86,6

85,3

82,52)

20,4

18,2

17,02)

Česká republika (%)1)

93,6

92,6

89,52)

95,8

99,5

89,92)

1) ze spotřeby v EU; 2) odhad.

Pramen: Situační a výhledová zpráva ”Hovězí a vepřové maso”, Mze ČR, květen 1997 a 1998.

Tab. 4 Početní stavy jatečného skotu v období 1996 až 1998 (tis. kusů)

Kategorie skotu

1996

1997

1998

Skot celkem

1 988 810

1 865 902

1 690 433

Věk do jednoho roku

636 044

592 082

630 195

z toho jatečná telata

111 000

111 500

120 000

Věk 1 až 2 roky

470 715

445 533

401 039

z toho býčci

194 646

183 724

158 583

Jalovičky

270 069

261 809

242 456

Věk nad 2 roky

131 458

125 986

115 552

z toho býci

27 068

27 647

25 467

Jalovice

104 390

98 339

90 085

krávy celkem

750 593

702 301

643 647

z toho krávy bez TPM1)

38 427

45 665

48 595

1) krávy bez tržní produkce mléka;

Tab. 5 Ukazatele produkce jatečného skotu

Ukazatel

1996

1997

1998

Produkce (tis. tun v živém)

315,6

301,9

245,8

Produkce (tis. tun v jat. hmotn.)

167,6

158,5

133,2

Import - maso (tis. tun)

3,7

1,4

5,5

Import - živá zvířata (tis. kusů)

12,2

2,8

16,4

Import - živá zvířata (tis. tun)

6,9

1,5

7,4

Export - maso (tis. tun)

1,8

2,4

1,4

Export - živá zvířata (tis. kusů)

63,5

83,5

67,1

Export - živá zvířata (tis. tun)

11,7

22,2

18,1

Zásoby (tis. tun v jat. hmotn.)

4,6

4,6

3,3

Domácí spotřeba (tis. tun v jat. hmotn.)

171,5

150,9

134,8

Domácí spotřeba (kg na obyvatele a rok)

16,7

14,7

13,1

Domácí spotřeba (kg na obyvatete a rok)1)

18,2

16,1

16,0

Soběstačnost v produkci (%)

97,7

105,0

98,8

1) včetně vnitřností.

Pramen: Situační a výhledová zpráva ”Hovězí a vepřové maso”, Mze ČR, květen 1998.

Tab. 6 Nákupní ceny jatečného skotu v ČR (v živém, Kč za 1 kg hmotnosti)

Kategorie

1994

1995

1996

1997

1998

19991)

Býci třída A

34,06

36,14

36,14

36,25

40,13

38,05

Krávy třída A

23,48

25,98

25,98

24,37

28,22

26,39

Jalovice třída A

28,57

30,07

29,71

29,00

31,30

29,80

Telata třída A

27,85

37,67

42,01

40,24

43,16

44,85

Jatečný skot celkem tř. A2)

31,33

33,49

33,58

33,07

36,86

34,47

Index - býci tř. A

100

106

106

106

118

112

- krávy tř. A

100

111

111

104

120

112

- jalovice tř. A

100

105

104

102

110

104

- telata tř. A

100

135

151

144

155

161

- jatečný skot tř. A

100

107

107

106

118

110

1) leden až červen;

2) bez telat.

Pramen: Statistické přehledy Mze ČR.

Situační a výhledová zpráva ”Hovězí a vepřové maso”, Mze ČR, květen 1998.

Tab. 7 Ceny průmyslových výrobců u vybraných druhů hovězího masa (Kč za kg)

Hovězí maso19991)

------

Zadní bez kosti

83,22

96,48

99,22

97,87

104,65

109,61

Přední s kostí

41,45

47,23

49,22

48,09

52,90

54,54

Přední bez kosti

68,31

79,38

82,36

81,10

87,51

89,13

Roštěná

99,20

109,28

113,88

112,35

119,22

128,63

Index - zadní bez kosti

100

116

119

118

126

132

- přední s kostí

100

114

119

116

128

132

- přední bez kosti

100

116

121

119

128

130

- roštěná

100

110

115

113

120

130

1) leden až březen

Tab. 7 Spotřebitelské ceny vybraných druhů hovězího masa (Kč za kg)

Hovězí maso

1994

1995

1996

1997

1998

19991)

Zadní bez kosti

118,93

127,11

126,43

128,44

137,00

138,98

Přední s kostí

61,47

63,31

61,96

62,56

69,40

69,16

Přední bez kosti

x

x

109,58

111,56

120,37

121,58

Roštěná

x

x

124,74

146,36

153,93

157,34

Index - zadní bez kosti

100

107

106

108

115

117

- přední s kostí

100

103

101

102

113

113

- přední bez kosti

x

x

100

102

110

111

- roštěná

x

x

100

117

123

126

1) leden až březen

Tab. 7 Bilance nabídky a spotřeby jatečného skotu (tis. tun živé hmotnosti)

Ukazatel

1995

1996

1997

1998

19981)

Počáteční zásoba

10,6

8,6

8,6

6,2

7,1

Domácí nabídka

322,9

310,4

293,6

246,6

232,3

Dovoz

16,6

13,9

4,3

17,8

15,0

Nabídka celkem

349,8

332,9

306,5

270,6

256,1

Domácí spotřeba

316,6

308,9

273,4

242,7

232,3

Vývoz

24,9

15,4

26,9

20,8

15,0

Konečná zásoba

8,6

8,6

6,2

7,1

7,1

1) prognóza

Pramen: Situační a výhledová zpráva ”Hovězí a vepřové maso”, Mze ČR, květen 1999.

Zdroj: MZe ČR březen 2000

Autor: Ing. Přemysl Čech, vedoucí pracovní skupiny "Skot a hovězí maso"

Tisk

Další články v kategorii Zemědělství

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info