Produkce masa na jihu Moravy vzrostla ve čtvrtletí o 4,7 procenta

Produkce masa bez započtení drůbežího na jižní Moravě v letošním prvním čtvrtletí stoupla o 319 tun na celkových 7048 tun masa. Meziročně to představuje nárůst o 4,7 procenta. Jde o netypický vývoj, dlouhodobě výroba masa v kraji klesá. Největší podíl na zvýšení má růst výroby vepřového. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ).

Produkce vepřového masa vzrostla o 6,2 procenta, tedy o 362 tun na celkových 6203 tun masa. Poraženo bylo 66.382 prasat, meziročně o 2736 prasat více. Dlouhodobým trendem byl dosud pokles produkce vepřového, ještě před 11 lety jej za čtvrtletí bylo vyrobeno 8500 tun a poraženo bylo 88.000 prasat.

Naopak obvykle stabilní či mírně rostoucí produkce hovězího a telecího meziročně ve čtvrtletí klesla. Zemědělci vyrobili 842 tun tohoto masa, meziročně o 44 tun méně, což představuje pokles o 4,9 procenta.

Nejnižší podíl na produkci masa mimo drůbeže, má skopové a kozí maso. V kraji jej byly za první tři měsíce letošního roku vyrobeny tři tuny, meziročně o tunu více.

Na produkci masa celého v celém Česku, která za čtvrtletí dosáhla 68.700 tun, se JIhomoravský kraj podílel 10,3 procenta, podíl na výrobě vepřového masa byl 12 procent. Největším producentem masa je mezi kraji Jihočeský, na opačném konci žebříčku je Karlovarský kraj.

Copyright (2003) The Associated Press (AP) - všechna práva vyhrazena. Materiály agentury AP nesmí být dále publikovány, vysílány, přepisovány nebo redistribuovány.

Tisk

Další články v kategorii Zemědělství

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info