Rakovinou je možné onemocnět i při konzumaci kuřat a ryb

LN 21.10.1998

Rakovinou je možné onemocnet i pri konzumaci kurat a ryb

WASHINGTON- Lidé, kterí ze zdravotních duvodu prestali jíst bifteky a konzumují pouze kurata a ryby, vubec nezažehnali nebezpecí rakoviny tlustého streva. Podle vedcu není bílé maso o nic bezpecnejší než maso cervené. Pokud však clovek jí více luštenin, pravdepodobnost, že onemocní rakovinou, je nižší. Experti však zároven upozornují na to, že prícinou rakoviny tlustého streva není pouze skladba potravy, ale i genetické dispozice. Tyto informace vycházejí z výzkumu, kterému se podrobilo 34 tisíc adventistu sedmého dne. Ti dbají na správnou životosprávu a meli by dodržovat prevážne vegetariánskou dietu. I presto však mnozí z nich jedí maso. V letech 1977-1982 bylo v této skupine lidí objeveno 157 prípadu rakoviny tlustého streva. U lidí, kterí jedí jednou týdne cervené maso, je podle výzkumu pravdepodobnost vypuknutí rakoviny o 38 procent vyšší než u tech, kterí maso nejedí vubec. A ti, kterí jedí obcas bílé maso, mají oproti vegetariánum o 55 procent vyšší pravdepodobnost, že onemocní rakovinou. U lidí, kterí konzumují cervené ci bílé maso ctyrikrát nebo vícekrát týdne, je o 200 procent vyšší pravdepodobnost, že onemocní rakovinou. Vedci presne nevedí, proc tomu tak je. Soudí se, že cím více clovek jí masa a méne ovoce a zeleniny, tím vyšší je pravdepodobnost onemocnení rakovinou tlustého streva.

reuters

Tisk

Další články v kategorii Zemědělství

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info