Podklad pro srovnání legislativy EU a ČR: cukr

Legislativa EU ve srovnání s legislativou CR

Komodita : C U K R

1. Název:

Narízení Rady c. 381 R 1785/ 81 ze 30. 6. 1981 ve znení pozdejších úprav

SPOLECNÁ ORGANIZACE TRHU V SEKTORU CUKRU

Charakteristika:

Spolecná organizace trhu v sektoru cukru, zahrnující cukr (repný i trtinový), cukrovou repu, trtinu, melasu, ostatní cukry, izoglukozu, inulinové sirupy a odpady z výroby cukru.

Regulace prodeje cukru stanovením:

a) produkcních kvót

b) cílových a intervencních cen cukru

c) minimálních cen cukrovky

d) systému kompenzací nákladu na skladování

e) dovozních a vývozních licencí

f) exportních refundací

g) eliminacních prirážek

h) systému preferencních dovozu

i) celního režimu

j) systému dotací.

Zrízení Rídícího výboru pro cukr a zajištení systému výmeny informací.

Systém má charakter protekcionalistických opatrení, zajištujících zájmy zemí uvnitr Spolecenství a upravujících podmínky obchodu se zememi mimo Spolecenství. Systém je založen na principu samofinancování.

2. Název:

Narízení komise EU c 431/68 z 9.dubna 1968, které stanovuje obvyklou JAKOST SUROVÉHO CUKRU.

Charakteristika:

Narízení stanovuje zpusob výpoctu výroby surového cukru v závislosti na zjištenou polarizaci, stanovený obsah popela a zjištený obsah invertního cukru. Za obvyklou jakost surového cukru se pokládá pritom cukr o polarizaci 92 %.

V tomto narízení- v puvodním textu- byly stanoveny podmínky , urcující místa hranicních prechodu pro cukr, vstupující na území EU. Tato cást byla upravena ve vztahu k multilaterálním dohodám Uruguayského kola nove a to v narízení rady c. 3290/94.

3. Název :

a) Narízení Rady c. 793/72 ze 17. 4. 1972 , urcující J A K O S T BÍLÉHO CUKRU

b) Narízení Rady c. 431/68 z 9. 4. 1968, urcující J A K O S T SUROVÉHIO CUKRU

Charakteristika:

Narízení, kterými se stanovují základní kvalitativní znaky

a) pro bílý cukr

b) pro surový cukr

a urcují se metody stanovení hodnot techto znaku.

4. Název:

a) 578/97 z 1.4.1997, Narízení komise, urcující splátky príspevku v kampani 1996/97

b) 1187/97 z 25.6.1997, Narízení rady, urcující nekteré ceny a jakost v téže kampani

c) 1188/97 z 25.6.1997, Narízení rady, urcující intervencní ceny v téže kampani

d) 1976/97 z 10.10.1997, Narízení komise, urcující cástky, které platí výrobci cukru prodejcum(pestitelum) repy

e) Rozhodnutí Rady ministru EU o cenách repy v kampani r.1996/97

Charakteristika:

Všechna citovaná narízení a rozhodnutí jsou cenovým predpisem, který lze srovnat s cenovou, kartelovou dohodou, zavazující clenské zeme a všechny úcastníky na obchodu s repou, trtinou a cukrem v techto zemích dodržovat stanovené cenové relace.

V predpisech (Narízení 1187/97) je mimo to vymezena kvalita repy ( zejména limit pro obsah cukru v období prejímky je stanoven na 16 %).

5. Název :

Narízení komise EU c. 1443/82 ze dne 8.cervna 1982, stanovující MOŽNÉ ZPUSOBY APLIKACE KVOT V ODVETVÍ CUKRU

Charakteristika:

· Narízení aplikuje základní smernici c. 1785/81 a provádí výklad pojmu, používaných v této základní smernici.

· Urcuje položky , které jsou zahrnuty do pojmu "množství bílého cukru" t.j.: bílý cukr,surový cukr,invertní cukr, sirupy-obsahující nejméne 70 % cukru z repy, sirupy- obsahující nejméne 75 % cukru z trtiny.

· Urcuje položky, které se do výpoctu nezahrnují: bílý cukr,vyrobený ze surového cukru nebo ze sirupu nebo z nestandardního cukru, cukr a cukerné sirupy-vyrobené z cukernatých surovin, nakoupený a vyrobený v jiném podniku , cukr,zpracovaný na líh a na rum

· Urcuje prepocítávací ekvivalent, kterým je pro všechny cukry bílý cukr.

· Stanovuje areometrickou metodu za metodu pro merení sušiny

· Vymezuje pojem izoglukozy, kde je stanoven podíl fruktózy v sušine nejméne 10%

· Urcuje zpusob merení

· Urcuje povinnost výkaznictví a ohlašovací povinnost pro výrobu cukru a izoglukozy.Urcuje povinnosti výrobcum inulinového sirupu

· Urcuje povinnosti státu sestavit každý mesíc prehledy o výrobe cukru a izoglukozy v clenení podle podniku

· Urcuje povinnosti každorocního vyhodnocení kampane výroby cukru a izoglukozy.

· Urcuje povinnost státum stanovit pred 15.dubnem každého roku každému podniku,který vyrábí cukr,izoglukozu a inulinový sirup výši a splátky príspevku a zpusob výpoctu splátek.

· Urcuje zásady vyrovnávání cen nakupované repy

6. Název :

Narízení Rady c.193 / 82 ze dne 26.1.1982 Základní pravidla pro prevody kvót v sektoru cukru a isoglukosy.

Charakteristika :

Narízení, které doplnuje základní smernici ( Narízení Rady c. 1785 / 81 ), které definuje pojmy a stanovuje postupy :

· pro prevod produkcních kvót v dusledku spojování podniku

· odnetí kvót v prípadech, kdy došlo k porušení predepsaných postupu

· pro prípady, kdy je cukr využíván k výrobe etylalkoholu

· vymezující a zpresnující podmínky cenových intervencí

Tisk

Další články v kategorii Zemědělství

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info