Po rozpadu Fruty ubylo zpracovatelů zeleniny

České Budějovice - Hlavní zpracovatelská kampaň v konzervárnách, mrazírnách a výrobnách ovocných nápojů ještě nezačala. "Čekáme hlavně na sezonu jablek, jichž chceme zpracovat na šťávy kolem šesti tisíc tun. Jablkový koncentrát totiž tvoří osmdesát procent všech druhů džusů," vysvětlil vedoucí ovocných sadů Zemcheba Chelčice na Strakonicku Michal Kortan. V Zemchebě letos také rozjíždějí výrobu dření. Kromě jablek většina jejich ovocnářské produkce směřuje do Rakouska, Německa a Holandska. Od malopěstitelů vykoupí také jakékoliv množství rybízu, s ostatními jsou ochotni uzavírat dohody. Ovoce nakupují také družstva Jednoty. Například vedoucí výkupny v Českých Budějovicích František Homolka tvrdí, že u rybízu vezmou jakoukoliv nabídku stejně tak borůvek či padaných jablek, které jdou většinou na export. Homolka bere i neomezené množství švestek, nově uvažuje o výkupu hrušek a sušených hub. Zeleninu od malopěstitelů nikdo nechce, po rozpadu Fruty ji totiž prakticky nikdo nekonzervuje. Velice málo podniků na jihu Čech se také zabývá zpracováváním ovoce na džemy. To například dělá společnost Frutana v Blatné na Strakonicku, kde jsou ochotni vykupovat rybíz, angrešt či lesní plody, jenom jahody ne.

Tisk

Další články v kategorii Zemědělství

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info