PĚSTOVÁNÍ ODRŮD PŠENICE PRO PEČIVÁRENSKÉ ÚČELY

Jiří Petr, Ivana Capouchová

KRV AF ČZU Praha

Souhrn

Z výsledků alveografického hodnocení vybraných odrůd pšenice z různých míst pěstování můžeme znovu potvrdit známou skutečnost o rozhodujícím vlivu podmínek pěstování na jakostní znaky pšenice. Ovšem u odrůd, kde jsou geneticky založeny příznivé jakostní znaky a vlastnosti pro pečivárenské účely, si je odrůda Contra zachovala při pěstování na všech lokalitách. Při použití fungicidů, insekticidů a regulátorů růstu se zvyšovala hodnota deformační energie W a mírně též poměr P/L. Pro pěstování pečivárenských odrůd budou vhodné oblasti řepařské, obilnářské i bramborářské, s přiměřenou dávkou dusíku, aby nedošlo ke zvýšení obsahu bílkovin. Za nevhodné odrůdy pro pečivárenské využití lze označit odrůdy Hana, Siria, Nela, Elpa, Ebi, nšl. SGS 1915 a SGS 1393.

Abstract

From the results of the alveograph evaluation of the choiced collection of winter wheat varieties is possible to confirm the known reality about the important influence of growing conditions to qualitative parameters of wheat. However, at the variety Contra with genetically based qualitative signs suitable for the making bisquits, cookies, vafles and crackers were good results from the all evaluated localities of growing. During the using higher intensity of growing - higher doses of nitrogen fertilizers, using fungicides, insecticides and growth regulators deformation energy and ratio P/L increased. For the growing of wheat varieties for bisquits, cookies and crackers making will be suitable sugar beet, cereal and potatoes growing regions, with using the adequate dose of nitrogen. From the evaluated collection of wheat varieties seem to be non suitable for the bisquits, cookies and crackers making varieties Hana, Siria, Nela, Elpa, Ebi, SGS 1915 and SGS 1393.

Úvod

Na současném obilním trhu již nerozhoduje tolik množství produkce jako její jakost. Zpracovatelé již žádají zcela určitou jakost pšenice podle způsobu užití. Tak máme již zcela definované užitkové směry s určenými jakostními požadavky. Jde o potravinářské pšenice pekárenské, mleté k výrobě chleba a kynutého pečiva, dále o pšenice pečivárenské k přípravě tzv. plochého pečiva - keksů, vaflí, sušenek, oplatků a pod. a pšenice těstárenské k přípravě různých těstovin. Největší spotřeba je pšenice pekárenské z odrůd pšenice obecné (T. aestivum), která tvoří z celkového semelku 66%. Na pěstování těchto odrůd se pěstitelé nejvíce zaměřují, protože je nakupuje SFTR za předem vyhlášené ceny a zálohově. V osevu pšenice jsou takové odrůdy s pekárenskou jakostí E (elitní) a A (kvalitní) zastoupeny až 80%, přitom z celkové produkce pšenice jich potřebujeme asi 25%. Nejkvalitnější těstárenské pšenice jsou odrůdy pšenice tvrdé (T. durum ), které zaručují vysokou jakost těstovin ( špaget, makaronů, nudlí a ostatních druhů ). Pěstování pšenice tvrdé je z hlediska požadované jakosti v České repoublice nejisté, takže se prakticky nepěstuje a pochází z dovozu. K výrobě těstovin se používají též odrůdy pšenice obecné s určitými vlastnostmi. Spotřeba těstárenské pšenice představuje asi 6,6%. Asi 2% semelku pšenice se používá k výrobě škrobu, kde se očekává nárůst a kde jsou též určeny vhodné odrůdy.

K pečivárenským účelům se spotřebuje asi 9,5% z celkového množství zpracované pšenice a mouku připravují jen některé mlýny. Pečivárny vyžadují mouku zcela přesně stanovených jakostních parametrů. Tu lze zabezpečit jen mletím určitých odrůd a též vypěstovaných určitým způsobem. Pro dosažení těchto cílů je nezbytná dohoda s pěstiteli.

Na Katedře rostlinné výroby AF ČZU v Praze, v oddělení jakosti rostlinných produktů sledujeme jakost odrůd pšenice vedených pro Listinu doporučených odrůd z hlediska vhodnosti pro pečivárenské a škrobárenské účely, včetně podmínek pěstování, které zabezpečí dosažení požadované jakosti.

Údajů o hodnocení jakosti potravinářské pšenice pro výrobu chleba a kynutého pečiva je mnoho, ale chybí nám hodnocení jakosti odrůd pro pečivárenské využití. Těchto údajů je málo též v odborné literatuře.

Zásadní rozdíl v surovině pro kynuté pečivo ( chléb a bílé pečivo ) a moukou pro pečivárenské účely je právě v tom, že se nežádá velký objem pečiva. Jde o pečivo ploché pro keksy, vafle, oplatky, sušenky aj. Další požadavky mají technologický charakter. Musí se dosahovat stejnoměrné hmotnosti, křehkosti, těstová hmota musí být dobře zpracovatelná. Vedle viskozity hraje roli zamezení agregace bílkovin v těstě. Oplatková hmota musí být schopna dávkování tryskami a proto nemůže obsahovat shluky lepku. Nemá-li mouka požadované jakostní parametry, musí se to řešit úpravou receptu při výrobě tohoto pečiva, např. přidáním škrobu při vysokém obsahu bílkovin, nebo přidáním enzymatických přípravků. Spotřebitelé však nechtějí výrobky s přídavky enzymů, nebo přílišného množství tuku, cukru. To vše také výrobu prodražuje. Proto je snaha připravovat mouku k výrobě sušenek, vaflí, oplatek atd. z odrůd, které mají jakostní vlastnosti odpovídající těmto požadavkům. Do českého pečivárenského průmyslu vstoupil zahraniční kapitál, který záhy prosadil požadavky na surovinu tohoto zpracovatelského odvětví (tab.I).

Ze zahraničních zkušeností víme, že vhodnou odrůdou by mohla být francouzská odrůda ozimé pšenice Soissons (tab.II). Ta byla i u nás zkoušena, ale pro menší mrazuvzdornost nebyla v ČR povolena. Další odrůdou, o které se může uvažovat jako o “keksové” je odrůda Contra, která byla v roce 1998 zapsána do Státní odrůdové knihy ČR a patří do skupiny odrůd “C” - ostatní, či zvláštní odrůdy (tab.III). Vlastnosti této odrůdy jsme sledovali a uváděli jako kontrolu keksové jakosti.

Metody a materiál

U vybraného souboru odrůd ozimé pšenice jsme hodnotili technologickou jakost a vhodnost odrůd pro pečivárenské využití.

Jakostní ukazatele odrůd Ritmo, Semper, Elpa, Ebi a Athlet jsme sledovali při ekologickém a intenzivním způsobu pěstování (tab.III), odrůdy Contra, Samanta, Siria, Hana jsme sledovali z různých pokusných lokalit (tab.IV), odrůdy Samanta, Siria, Hana též při různé intenzitě pěstování. Z nově povolených odrůd a nšl. jsme sledovali odrůdy Bruneta, Nela, Tower, Samara, Record, Rialto (tab.V). U tohoto souboru odrůd byl stanoven obsah bílkovin, mokrý lepek v sušině, Gluten Index, číslo poklesu, sedimentační hodnota Zelenyho, dále bylo provedeno alveografické hodnocení (W-deformační energie, poměrové číslo P/L a bobtnací index).

Hodnocení výsledků

Hodnocení výsledků musí být založeno na požadavcích odběratelů, které jsme uvedli v tab.I a které byly potvrzeny na společném zasedání odboru zkoušení odrůd se zástupci zpracovatelů a šlechtitelů. Zde pro pečivárenskou mouku byly stanoveny alveografické hodnoty pro celkové rozpětí deformační energie W.10-4J mezi 70-170 ( pro oplatky 70-110, crackery 115-140 a sušenky 140-170 J ). Poměr abscisy L (mm) a přetlaku bubliny (mm H20) P, tedy P/L v celkovém rozpětí 0,25 - 0,80, přičemž hodnoty pro oplatky byly stanoveny 0,25-0,60, pro crackery 0,45-0,55 a pro sušenky 0,55-0,80. Obsah bílkovin by měl být nižší než 12% (Nx5,7), pšenice by měla mít měkký endosperm, vaznost vody do 51%, číslo poklesu v rozmezí 200-300 sekund, sedimentační hodnota (SDS test s dodecylsulfátem sodným) nižší než 45 ml (28-45), sedimentační hodnota podle Zelenyho stanovená v mouce 23-31 ml.

Z výsledků uvedených v tabulkách 2,3,4 a 5 lze do výše uvedených kriterií zařadit ze všech pokusů odrůdu Contra, kterou můžeme považovat pro tento užitkový směr za odrůdu kontrolní. Dále odrůdu Brunetu a Samaru. Z novějších odrůd pak Ritmo, Semper, Athlet, Record a Rialto. Dále též novošlechtění SGS 1108 ze Stupic a odrůdu Tower, která měla však vyšší obsah bílkovin. Za určitých pěstitelských podmínek to může být i odrůda Samanta.

Z výsledků alveografického hodnocení vybraných odrůd pšenice z různých míst pěstování lze znovu potvrdit známou skutečnost o výrazném vlivu podmínek pěstování na jakostní znaky pšenice. Ovšem u odrůd, kde jsou geneticky založeny příznivé jakostní znaky a vlastnosti pro pečivárenské účely, si je odrůda Contra zachovala při pěstování na všech lokalitách. Dosažení lepší jakosti pšenice pro výrobu keksů, sušenek a oplatků bylo při nižší intenzitě pěstování ( u odrůd pěstovaných intenzivním způsobem se většinou odrůdový charakter vhodnosti pro pečivárenské účely zachoval, ale zvyšoval se obsah bílkovin, často nad 12% a též číslo poklesu, často nad 300 sekund ).Při použití fungicidů, insekticidů a regulátorů růstu se zvyšovala hodnota deformační energie W a mírně též poměr P/L. Pro pěstování pečivárenských odrůd budou vhodné oblasti řepařské, obilnářské i bramborářské, s přiměřenou dávkou dusíku ( na hranici 70-80 kg na 1 ha podle úrodnosti půdy, předplodiny, nejlépe však podle obsahu Nmin v půdě ), aby nedošlo ke zvýšení obsahu bílkovin. Za nevhodné odrůdy pro pečivárenské využití lze označit odrůdy Hana, Siria, Nela, Elpa, Ebi, nšl. SGS 1915 a SGS 1393.

Tab. I

Jakostní ukazatele pečivárenských mouk požadované odběratelem

Ukazatel

Sušenky

Oplatky

Crackery

Pizza

Vlhkost (%)

max. 15

max. 15

max. 15

max. 15

Popel (%)

max. 0,6

max. 0,6

max. 0,6

0,50 - 0,54

Mokrý lepek (%)

28 - 30

26 - 28

28 - 30

-

N-látky (%)

---

14,0 ± 0,2

Zrnitost (%)

250 m m zůst.max. 4,0%

160 m m zůst.max. 25%

250 m m zůst.max. 1,0%

125 m m max. 15-30%

90 m m 20,0-50,0%

jako pro sušenky

-

Číslo poklesu (s)

200-300

200-300

200-300

230± 20

Alveograf (W.10-4J)

Poměrové číslo P/L

140-170

0,55-0,80

70-110

0,30-0,50

110-140

0,45-0,55

-

Farinograf

vaznost (%)

vývin (min)

pokles (P.J.)

stabilita (min)

54,0± 1,5

120± 10

max. 3,0

50,5± 0,5

min.50

max. 2,0

54,0± 1,5

62-65

7-11

15-35

12-18

Amylograf-max P.J.

---

500-600

Kyselost (%)

max.0,2

max.0,2

max.0,2

-

Tab.II

Vlastnosti standardní keksové odrůdy pšenice Soissons ve srovnání s odrůdami Bussard, Ritmo a Contra

Odrůda

Obsah bílkovin (%)

Mokrý lepek v suš. (%)

Gluten Index

Sediment. hodnota Zeleny (ml)

Vaznost mouky (%)

xSoissons D

12,6

27,8

99

45

58,0

xSoissons F

10,3

20,2

100

34

53,2

xElitní odrůda E Bussard

14,9

38,3

57

50

61,5

Chlebová odrůda B Ritmo (pov. vČR)

9,1

21,5

97

30

55,9

Ostatní - odrůda C Contra (pov. vČR)

10,0

24,3

44

25

52,6

x Z výsledků BAGKF v Detmoldu v SRN, kde sledovali odrůdu Soissons z provenience francouzské (F) a německé (D)

Tab.III

Jakostní ukazatele odrůd pšenice pěstovaných ekologicky a intenzivně

Odrůda

Obsah bílkovin (%)

Mokrý lepek (%)

Gluten Index

Sedim.

hodnota

Zeleny (ml)

Číslo poklesu (s)

Alveografické hodnocení

W-def. Poměr.č. Bobtnací

energie P/L index G

Ritmo EKO

9,46

27,55

78

27

299

106

0,60

19,8

Ritmo INT

11,26

28,7

96

31

352

139

0,62

21,4

Semper EKO

9,51

27,19

80

22

296

100

0,64

19,0

Semper INT

12,87

37,9

64

30

336

120

0,63

20,0

Elpa EKO

10,72

19,83

100

36

313

211

1,09

19,0

Elpa INT

12,3

36,2

85

43

324

232

1,24

18,4

Ebi EKO

11,55

27,92

100

38

244

202

0,61

22,3

Ebi INT

13,3

35,6

92

54

286

196

0,70

21,0

Athlet EKO

8,9

17,66

100

22

246

94

0,43

20,6

Athlet INT

10,05

nevypr.

-

28

300

108

0,57

19,3

Pro pečivárenské využití mohou přicházet v úvahu odrůdy Ritmo z obou způsobů pěstování, Semper z obou způsobů pěstování (bílk.int.!), Athlet z obou způsobů pěstování.

Hodnocení vybraných odrůd ozimé pšenice z různých lokalit na alveografu (sklizeň 1997) Tab.IV

Odrůdy

W-deformační energie

(W.10-4J)

L (mm)

P - přetlak bubliny

(mm H2O)

Poměrové číslo P/L

Bobtnací index

G

Contra - Domanínek

Contra - Lípa

Contra - Svitavy

Contra - Domamysl

Contra - Stará Ves

Contra - Kroměříž

Contra - Měřín

71

67

98

89

59

67

73

68

66

65

99

64

75

60

37

37

49

35

33

33

41

0,57

0,55

0,76

0,36

0,51

0,44

0,68

18,3

18,0

17,9

22,1

17,8

19,2

17,2

Contra - průměr

75

71

39

0,55

18,6

Samanta - ošetř.-Stupice

Samanta - neoš.-Stupice

Samanta - Stachy

Samanta - Trutnov

Samanta - Hradec n.Svit.

144

171

141

104

135

135

140

52

27

85

45

50

73

96

55

0,33

0,36

1,42

3,62

0,65

25,8

26,2

16,0

11,4

20,5

Samanta - průměr

139

88

64

1,28

20,0

Siria - ošetř. - Stupice

Siria - neoš. - Stupice

Siria LDO Uhříněves

Siria - Stachy

Siria - Trutnov

Siria - Měřín

147

169

105

131

49

129

68

69

61

19

29

48

73

80

55

152

51

84

1,08

1,15

0,9

7,96

1,78

1,73

16,3

18,5

17,4

9,7

11,9

15,4

Siria - průměr

122

49

83

2,43

14,9

Hana - ošetř. - Stupice

Hana - neoš. - Stupice

Hana - Hradec n.Svit.

Hana - Stachy

Hana - Trutnov

213

230

178

176

141

96

99

65

42

59

75

76

81

109

69

0,78

0,77

1,23

2,62

1,18

21,8

22,1

17,9

14,3

17,0

Hana - průměr

188

72

82

1,32

18,6

Tab.V

Hodnocení nově povolených odrůd a nšl.

Odrůda

Obsah bílkovin (%)

Mokrý lepek (%)

Gluten Index

Sedim.

hodnota

Zeleny (ml)

Číslo poklesu (s)

Alveografické hodnocení

W-def. Poměr.č. Bobtnací

energie P/L index G

Contra

12,1

24,7

-

25

386

80-90

0,37-0,42

-

Bruneta

11,6

21,5

-

27

314

126-129

0,43-0,45

-

Nela

12,4

27,0

100

38

250

182

0,54

22,7

Tower

13,1

39,3

54

27

307

131

0,58

21,0

Samara

11,6

36,7

59

22

224

66

0,30

21,8

SGS 1915

12,5

30,8

100

41

272

224

0,87

20,7

SGS 1108

10,7

27,8

91

30

144

137

0,65

20,3

SGS 1393

12,5

30,4

100

39

204

245

1,79

17,3

Record

11,2

31,8

61

26

282

119

0,51

20,6

Rialto

11,5

28,6

96

30

305

135

0,87

18,5

Adresa autorů :

Prof. Ing. Jiří Petr, DrSc.

Ing. Ivana Capouchová, CSc.

Katedra rostlinné výroby AF ČZU Praha

Práce byla financována grantem ČZU č. 2060/10/18679/0. a výzk. záměremMSM 412100002

Tisk

Další články v kategorii Zemědělství

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info