Nové tiché fazole

Právo 19.10.1998

Nové tiché fazole

Na britském trhu se mají už velice brzy objevit tzv. tiché fazole. Nový druh této lušteniny je zajímavý tím, že po jeho požití se už clovek nemusí obávat tak nepríjemných následku, jako jsou krucení v briše, rachot ve strevech apod.

Nové fazole jsou výsledkem práce doktora Colina Leakeyho, biologa z univerzity v Cambridgi. Nad vyrešením problému, co udelat s fazolemi, aniž by se clovek musel následne spolecensky znemožnit, pracuje od jednašedesátého roku. Jako pionýr na tomto vedeckém poli musel si sestrojit radu vlastních prístroju. Obdiv budí zejména zarízení sloužící k merení obsahu a složení plynu vycházejících z našeho zažívacího ústrojí.

Doktor Leakey došel k záveru, že vinu za následné problémy související s pojídáním fazolí nenesou cukry, jak se nekterí odborníci domnívali, ale urcité enzymy, které znemožnují rychlé pronikání plynu do krevního obehu.

(AK)

Tisk

Další články v kategorii Zemědělství

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info