Lidé mají zkreslené představy

HN - 21.1.1998

Lidé mají zkreslené predstavy

Výzkum, který se zabýval výživou soucasné populace, probehl v souvislosti s uvedením publikace Jídlo jako jed, jídlo jako lék na soucasní knižní trh.

Na otázku, co je podle vás zdravá výživa, která byla soucástí výzkumu agentury Factum, prakticky všichni dotázaní odpovedeli stejne: Více ovoce a zeleniny, méne masa, spíše jen bílé (drubeží) a ne každý den. Nekterí pridali i omezení konzumace tuku. Takže prakticky každý ví, co je zdravá výživa a že zdrave se stravovat je prospešné. Mnoho lidí, prevážne vzdelanejší a hlavne ženy, je ochotno se nechat poucit. Málokdo je ale ochoten se držet zásad zdravé výživy, a to i v tom prípade, je-li to v zájmu jeho vlastního zdraví.

Ve výzkumu bylo dotázáno celkem 1012 osob všech vekových kategorií, ale treba doporucení jíst minimálne trikrát denne našlo odezvu spíše u mladých lidí a fyzicky pracujících. Z výsledku vyplynulo, že casteji jedí movitejší lidé, což je dáno více životním stylem, nikoliv respektováním zásad racionální výživy. Naopak asi deset procent lidí jí pouze jednou až dvakrát denne. Prevážná vetšina z nich je z velkých mest a jsou vždy v zásade "workholiky". Pritom práve ti, co jedí nad míru, nevyrovnane, jsou ohroženi.

Pokud jí celá rodina pohromade, konzumují všichni její clenové totožné jídlo a v tom prípade nejsou respektovány specifické výživové požadavky malých detí, tehotných a kojících žen a starých osob. Deti se tak ucí nesprávným stravovacím návykum odmala.

Výzkum se uskutecnil pro nakladatelství Reader s Digest Výber v souvislosti s uvedením publikace Jídlo jako jed, jídlo jako lék a umožní široké verejnosti prostudovat podrobneji tematiku zdravé výživy. Ukázal také, že celých 50 % dotázaných se domnívá, že se stravuje zdrave. Mezi ne prekvapive patrí starší lidé a ženy s vyšším vzdeláním. Vyplývá z toho, že lidé mají vetšinou zkreslené predstavy o tom, co je podstatou zdravé výživy, a proto se domnívají, že práve oni se stravují zdrave. Ovšem prakticky každý souhlasí s tvrzením, že zpusob výživy ovlivnuje zdraví. Verejnost je tedy alespon ochotna o zmene vyživovacích zvyklostí uvažovat, pochopitelne pokud se odborníkum podarí prijít s presvedcivými argumenty.

K rozšírení znalostí by mela prispet osveta a posléze i školství, shodli se odpovídající. Všichni dotázaní by byli ochotni zmenit své výživové zvyklosti, kdyby jim to doporucil specialista. Praxe však ukazuje, že dokonce i velmi težce nemocní lidé nejsou mnohdy schopni dodržet i jen ta nejzákladnejší výživová doporucení.

Hana Stará

Tisk

Další články v kategorii Zemědělství

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info