Lidé mají zkreslené představy
21.01.1998 | Hospodářské noviny
HN - 21.1.1998
Lidé mají zkreslené predstavy
Výzkum, který se zabýval výživou soucasné populace, probehl v souvislosti s uvedením publikace Jídlo jako jed, jídlo jako lék na soucasní knižní trh.
Na otázku, co je podle vás zdravá výživa, která byla soucástí výzkumu agentury Factum, prakticky všichni dotázaní odpovedeli stejne: Více ovoce a zeleniny, méne masa, spíše jen bílé (drubeží) a ne každý den. Nekterí pridali i omezení konzumace tuku. Takže prakticky každý ví, co je zdravá výživa a že zdrave se stravovat je prospešné. Mnoho lidí, prevážne vzdelanejší a hlavne ženy, je ochotno se nechat poucit. Málokdo je ale ochoten se držet zásad zdravé výživy, a to i v tom prípade, je-li to v zájmu jeho vlastního zdraví.
Ve výzkumu bylo dotázáno celkem 1012 osob všech vekových kategorií, ale treba doporucení jíst minimálne trikrát denne našlo odezvu spíše u mladých lidí a fyzicky pracujících. Z výsledku vyplynulo, že casteji jedí movitejší lidé, což je dáno více životním stylem, nikoliv respektováním zásad racionální výživy. Naopak asi deset procent lidí jí pouze jednou až dvakrát denne. Prevážná vetšina z nich je z velkých mest a jsou vždy v zásade "workholiky". Pritom práve ti, co jedí nad míru, nevyrovnane, jsou ohroženi.
Pokud jí celá rodina pohromade, konzumují všichni její clenové totožné jídlo a v tom prípade nejsou respektovány specifické výživové požadavky malých detí, tehotných a kojících žen a starých osob. Deti se tak ucí nesprávným stravovacím návykum odmala.
Výzkum se uskutecnil pro nakladatelství Reader s Digest Výber v souvislosti s uvedením publikace Jídlo jako jed, jídlo jako lék a umožní široké verejnosti prostudovat podrobneji tematiku zdravé výživy. Ukázal také, že celých 50 % dotázaných se domnívá, že se stravuje zdrave. Mezi ne prekvapive patrí starší lidé a ženy s vyšším vzdeláním. Vyplývá z toho, že lidé mají vetšinou zkreslené predstavy o tom, co je podstatou zdravé výživy, a proto se domnívají, že práve oni se stravují zdrave. Ovšem prakticky každý souhlasí s tvrzením, že zpusob výživy ovlivnuje zdraví. Verejnost je tedy alespon ochotna o zmene vyživovacích zvyklostí uvažovat, pochopitelne pokud se odborníkum podarí prijít s presvedcivými argumenty.
K rozšírení znalostí by mela prispet osveta a posléze i školství, shodli se odpovídající. Všichni dotázaní by byli ochotni zmenit své výživové zvyklosti, kdyby jim to doporucil specialista. Praxe však ukazuje, že dokonce i velmi težce nemocní lidé nejsou mnohdy schopni dodržet i jen ta nejzákladnejší výživová doporucení.
Hana Stará
Další články v kategorii Zemědělství
- Agrární komory zemí V4 odmítly chystané změny v zemědělské politice EU (06.12.2025)
- SVS vymezila rizikovou oblast s opatřeními proti šíření ptačí chřipky (05.12.2025)
- Státy EU a europarlament se shodly na odkladu nařízení o odlesňování o další rok (05.12.2025)
- Hospodářství je srdcem naší rodiny, říkají čerství držitelé ocenění Farma roku 2025 (05.12.2025)
- Evropské obiloviny jsou zasaženy věčnými chemikáliemi, varuje nová studie (05.12.2025)
- Ministerstvo zemědělství poskytne v příštím roce 50 milionů korun na opravy kulturních prvků venkova. Zvýšilo maximální výši dotace na projekt (04.12.2025)
- MJM Agro koupila firmu Krmiva Salač, která prodává krmiva pro domácí zvířata (04.12.2025)
- Agrofert uvažuje o stavbě nového závodu na výrobu čpavku, poprvé mimo Evropu (04.12.2025)
- Prezident pevným postojem v otázce Babišova střetu zájmů hájí i férové podnikání v právním státě (03.12.2025)
- Superčervi pod drobnohledem: Vědci na Agronomické fakultě zkoumají, jak larvy potemníka rozkládají plasty (03.12.2025)

Tweet



