Kořenící pochutina z kvasnic

Zemědělec (Agroweb) 3.5.1999

Kořenící pochutina z kvasnic

Speciální skupinou kořenících pochutin mohou být ochucené kvasničné extrakty s příchutěmi vybraných druhů koření (provensálské, libeček, pepř, grilovací), nebo výrazně chuťových zelenin (česnek, cibule, pórek apod.).

Tento typ pochutin, který byl vyvinut ve Výzkumném ústavu potravinářského průmyslu Praha (VÚPP), může velmi dobře sloužit k dochucování hotových jídel a být cestou k požadovanému snižování spotřeby kuchyňské soli v našich kuchyních. Ochucené kvasničné extrakty (ochucovadla) navazují na tradiční dříve používaný výrobek ze sušených kvasnic "Tebi", který sloužil rovněž k dochucování hotových jídel a navíc byl současně přirozeným doplňkem vitaminů skupiny B.

Nově vyvinuté sušené kvasničné extrakty mohou být vyráběny ve dvou formách, suspenzní a instantní, obě formy mohou obsahovat libovolnou kořenící nebo zeleninovou složku a navíc mohou být donátorem některých důležitých stopových prvků (selenu, chromu, jodu, boru, zinku nebo manganu a dalších), které lze na tuto formu biomasy snadno a účinně navázat.

Základem výše zmiňovaných ochucovadel je biotechnologicky opracovaná biomasa etanolových kvasinek vyrobená fermentací na syntetické půdě s etanolem. Získaná biomasa se vyznačuje extrémní čistotou bez přítomnosti cizorodých látek a senzoricky je velmi přijatelná.

Výhody těchto kvasničných ochucovadel jsou:

a) Obsažené štěpy kvasničné biomasy (aminokyseliny, nukleotidy, vitaminy, minerální látky) jsou kromě chuťových vlastností významným dobře využitelným donátorem těchto biologicky důležitých látek.

b) Vhodná kořenící složka kvasničného ochucovadla funguje v or-ganismu jako antioxidační faktor a přispívá k eliminaci volných metabolických oxidačních radikálů.

c) Kvasničná ochucovadla jsou kromě své vlastní minerální složky navíc obohacována vybranými stopovými prvky, které se ve velké míře ztrácejí během vaření a dalších kulinárních úprav jídel. Dodatečné obohacení těmito stopovými prvky posiluje význačnou měrou prevenci před vývojem některých civilizačních chorob (chrom - prevence vývoje cukrovky, selen - prevence vývoje rakoviny a poruch imunity).

RNDr. Lubomír Adámek, VÚPP

Tisk

Další články v kategorii Zemědělství

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info