Koření s účinkem insulinu

Diabetici na celém světě tradičně používají některé druhy bylin a koření (např. skořici, hřebíček a bobkový list), které působí jako insulin nebo umocňují účinek insulinu. Ověřoval se in vitro biologický účinek vodných extraktů 49 druhů kulinářských a léčivých bylin a zjistilo se, že nejvíce byl napodoben účinek insulinu v tomto sestupném pořadí: skořice, habr, zelený a černý čaj, nové koření, bobkový list, muškátový ořech, hřebíček, houby (shiitake, Agaricus bisporus), pivovarské kvasinky. U skořice, čaje, habru, hřebíčku, bobkového listu a nového koření jsou biologicky aktivními látkami pravděpodobně fenoly. U některých druhů běžně propagovaných jako účinná antidiabetická činidla (např. Panax ginseng, len, bazalka) se nepodařilo prostřednictvím in vitro testu prokázat výrazný biologický účinek. Je však možné, že látky obsažené v těchto zdrojích stimulují metabolismus glukózy jiným mechanismem, který v pokusech in vitro nelze určit. Koření a byliny s hypoglykemickým účinkem, které se používají při přípravě pokrmů, lze tak považovat za alternativu k aplikaci léků.

J.Agric.Food Chem., 48, 2000, č.3, s.849-852 (-kvas-)

Tisk

Další články v kategorii Zemědělství

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info