Agris.cz - agrární portál

Koření s účinkem insulinu

19. 4. 2000 | ÚZPI

Diabetici na celém světě tradičně používají některé druhy bylin a koření (např. skořici, hřebíček a bobkový list), které působí jako insulin nebo umocňují účinek insulinu. Ověřoval se in vitro biologický účinek vodných extraktů 49 druhů kulinářských a léčivých bylin a zjistilo se, že nejvíce byl napodoben účinek insulinu v tomto sestupném pořadí: skořice, habr, zelený a černý čaj, nové koření, bobkový list, muškátový ořech, hřebíček, houby (shiitake, Agaricus bisporus), pivovarské kvasinky. U skořice, čaje, habru, hřebíčku, bobkového listu a nového koření jsou biologicky aktivními látkami pravděpodobně fenoly. U některých druhů běžně propagovaných jako účinná antidiabetická činidla (např. Panax ginseng, len, bazalka) se nepodařilo prostřednictvím in vitro testu prokázat výrazný biologický účinek. Je však možné, že látky obsažené v těchto zdrojích stimulují metabolismus glukózy jiným mechanismem, který v pokusech in vitro nelze určit. Koření a byliny s hypoglykemickým účinkem, které se používají při přípravě pokrmů, lze tak považovat za alternativu k aplikaci léků.

J.Agric.Food Chem., 48, 2000, č.3, s.849-852 (-kvas-)


Zdroj: ÚZPI, 19. 4. 2000





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 18.05.2024 09:44