KATEGORIE KONKURENCESCHOPNOSTI A JEJÍ MĚŘENÍ NA PŘÍKLADU AGRÁRNÍHO SEKTORU ČR
24.09.1999 | Odborné konference
Nation of competitiveness and its measuring, the case of Czech Republic agrarian sector
Jiří Tvrdoň
Adresa autora:
Provozně ekonomická fakulta, Katedra zemědělské ekonomiky, Česká zemědělská univerzita, 165 21 Praha 6 - Suchdol, tel.: 00 420 2 24382290, e-mail: tvrdon@pef.czu.cz
Souhrn:
Článek se zabývá strukturálními změnami v rozsahu agregované nabídky zemědělské produkce a její skladby, které jsou odrazem skutečné konkurenceschopnosti českých zemědělských produktů na domácím i zahraničním trhu. Odvětvová restrukturalizace v průběhu první poloviny devadesátých let významně omezila rozsah agregované nabídky zemědělských výrobků s meziročním poklesem o 4,2 mld. Kč, z toho produkce rostlinné výroby se snižuje o 1,3 mld. Kč a živočišné výroby o 2,8 mld. Kč ročně. Vnitroodvětvové strukturální změny jsou však pro jednotlivé produkty s různou dynamikou a různého směru. Zvyšuje se podíl produkce vepřového masa, technických plodin, zrnin, zeleniny, dílčím způsobem chmele, vajec a ovoce včetně vinných hroznů, klesá podíl produkce mléka, hovězího masa, pícnin a krmných okopanin a brambor v agregátní nabídce zemědělských výrobků.
Poznatky uváděné v článku vyplývají z řešení institucionálního výzkumného záměru CEZ:J03/98:411100013 “Efektivní integrace českého agrárního sektoru v rámci evropských struktur - předpoklad trvale udržitelného rozvoje”.
Summary:
The article deals with structural changes in a size of aggregated supply of agricultural production and its composition. Industry restructuralisation during half of 90´s significantly restricted size of aggregated supply of agricultural products with between years decrease by 4,2 bln. CZK of this crop production decreases a year by 1,3 bln. CZK and animal husbandry production by 2,8 bln CZK a year.
In a framework of aggregated supply shares of pig production, technical crops, cereals, vegetable, partially hops, eggs and fruits including wine grape increase, whereas shares of milk, cattle production, fodder crops and potatoes decrease.
Pieces of knowledge mentioned in the article resultr from the solution of the institutional research intention CEZ:J03/98:411100013 “Efficient integration of the Czech agrarian sector in frame of European structures - a presumption of permanent sustainable development”.
Klíčová slova:
konkurenční a srovnatelná výhoda, zemědělská produkce, vývojové tendence, trendové funkce, strukturální změny
Key words:
competitive and comparative advantage, agricultural production, development trends, trend functions, structural changes
Úvod
Plnoprávné členství ČR v Evropské unii je jedním z výsledných cílů transformace české ekonomiky. Všeobecně je známé a dosavadní historii vytváření Evropské unie potvrzené, že členství EU představuje významnou ekonomickou změnu v mechanismu fungování národního hospodářství nejenom země, která se stává členem Evropské unie, ale i jeho členských zemí. Zejména se jedná o vytvoření oboustranně prospěšných ekonomických vazeb v rámci agrárního sektoru. Jeho vývoj v návaznosti na dodavatelská a zpracovatelská odvětví pak předznamenává významně ekonomické výsledky v průřezu celého národního hospodářství a spoluvytváří příznivé životní prostředí pro vývoj obyvatelstva. Uskutečněná negociační jednání dokladují, že se česká agrární politika postupně harmonizuje se Společnou zemědělskou politikou s následnými pozitivními, ale z části i negativními vlivy na trvale udržitelný rozvoj.
Přijetí do Evropské unie však neznamená pouze otevření trhů patnácti evropských zemí pro české podniky, ale i v podmínkách evropské integrace bude náročným úkolem, jehož trvalé řešení bude záviset na konkurenceschopnosti českých podniků a jejich uplatnění na domácím, jakož i zahraničním trhu.
1. Vymezení konkurenceschopnosti v dlouhodobém časovém horizontu
Problematika konkurenceschopnosti agrárního sektoru a jejího zabezpečení je jedním ze stěžejních předpokladů jeho efektivní integrace do evropských agrárních struktur. Přes zvyšující se počet autorů a publikovaných pojednání zabývajících se těmito otázkami není doposud jednotný názor na její úroveň. V Zelených zprávách v různých obměnách zaznívá tvrzení, že české zemědělství je konkurenceschopné, obdobný závěr uvádí Hurta (1997) - “České a slovenské zemědělství na přelomu tisíciletí”, avšak na druhé straně negativní obchodní saldo agrárního zahraničního obchodu dokladuje opačný poznatek.
Protichůdné závěry často vyplývají z nejednoznačně definovaných pojmů, jejich obsah se liší dle řady aspektů - zejména zda se jedná o konkurenceschopnost zemědělských produktů, nebo potravinářských výrobků, konkurenceschopnost na zahraničních, nebo domácích trzích, konkurenceschopnost odvětvovou, podnikovou nebo výrobkovou apod. Viz např. Pits E.: Měření konkurenceschopnosti potravinářského průmyslu, Kvas de Vlieger: Konkurence a redefinování trhů, Verhagen P.: Význam analýzy konkurenceschopnosti pro vládní politiku aj. Uvedení autoři se zabývají charakteristikami konkurenceschopnosti z různých aspektů, zejména z hlediska jejího měření a vlivu na makroekonomické charakteristiky. Ukazatel zjevné komparativní výhody (revealed comparative advantage) však je charakteristikou vnější konkurenceschopnosti, zatímco v případě českého agrárního sektoru se jedná vzhledem k jeho přírodními podmínka,i limitovanému exportu především o konkurenceschopnost na vnitřním trhu.
Z českých výzkumných pracovišť se problematikou konkurenceschopnosti zemědělskopotravinářských výrobků zabývá především Výzkumný ústav zemědělské ekonomiky, rovněž v rámci projektu FAO, na kterém se podílí i ČZU a MZLU.
Výsledky projektu byly projednány na závěrečném dvoudenním semináři na MZe ČR za účasti široké odborné veřejnosti zejména z hlediska stavu konkurenceschopnosti. Nicméně významná je analýza konkurenceschopnosti v delším časovém období.
Pro měření konkurenceschopnosti byla rozpracovaná řada ukazatelů ve výši uvedených publikacích, které jsou však orientovány pouze na některé vnější projevy konkurenceschopnosti, zatímco její podstatné znaky nejsou náležitě analyzovány.
Základní charakteristikou výrobkové, následně pak podnikové a odvětvové konkurenceschopnosti je trvalé dosahování ekonomického zisku na příslušné agregátní úrovni.
Ekonomický zisk lze vymezit jako rozdíl mezi výnosy firmy a ekonomickými náklady:
p = TR - (TCA + TCZ) = TR - (TCA + p N)
Pokud náklady nejsou rozlišeny na náklady explicitní a implicitní jejich souhrn představuje současně celkové náklady TC.
Graf č. 1
účetní p - ekonomický zisk
zisk p A
TCZ - implicitní náklady (normální zisk p N)
ekonomické TCA - účetní náklady
náklady - C
Objem zisku realizovaný firmou není konstantní, nýbrž se působením konkurenčních vztahů neustále mění.
Pokud firma dosáhne ekonomického zisku, vyvolá to zájem i dalších firem o danou oblast podnikání s následným snížením jeho objemu. Uvedenou skutečnost lze znázornit i graficky s využitím vztahu mezi mezními a průměrnými náklady: Průměrné (jednotkové) náklady vyjadřují průměrný náklad na jednotku produkce.
Graf č. 2
Změny v ekonomickém zisku a v tržní rovnováze
MC1 D S0 S1
MC0
MR0
ATC1
MR1
ATC0
V grafu je zahrnutý předpoklad, že se jedná o firmu, která svým rozsahem produkce neovlivní tržní cenu. Za těchto okolností se mezní tržby MR rovnají ceně produkce. Ta se mění až synergickým působením nabídky S daného produktu všech firem.
Jestliže firma původně prodávala na trhu své výrobky za v grafu vyznačenou cenu, na úrovni MR0 realizovala při svých nízkých průměrných nákladech ATC0 ekonomický zisk. Vstupem dalších firem do podnikání se celková nabídka na trhu zvýšila na úroveň S1. Při stejné poptávce D se cena tržní rovnováhy sníží. Zvýšení poptávky po výrobních faktorech zvýší jejich ceny a následně i náklady na každou jednotku produkce - tedy mezní náklady, které se projeví i v růstu průměrných nákladů na úroveň ATC1.
Snižování ceny produkce a růst průměrných nákladů bude pokračovat až do nulové úrovně ekonomického zisku. Jeho grafické odvození znázorňuje následující graf.
Graf č. 3
Náklady, tržby a ekonomický zisk
Kč/y MC
b
a
q1 y
Z grafu je zřejmá nulová hodnota ekonomického zisku pokud by se cena produkce snížila až na úroveň jednotkových nákladů minimálních. Úspěšná firma za těchto podmínek účelnými opatřeními získá opět konkurenční výhodu, která se projeví v tvorbě ekonomického zisku a následně v růstu příslušného odvětví, pak podniku a příslušného národohospodářského sektoru.
I když konkurenční výhoda může vzniknout v oblasti zahraničního obchodu nelze ji ztotožnit se srovnatelnou - komparativní výhodou v Ricardově analýze přínosů zahraničního obchodu, která pouze vytváří předpoklady pro získávání konkurenční výhody.
Ekonomický zisk vyplývá z podnikatelské rovnice (Tvrdoň 1999) a závisí na potenciální konkurenceschopnosti, která je podmíněna nižší nákladovostí než je nákladovost konkurence a na realizační konkurenceschopnosti tj. na míře využití realizačních podmínek v prostoru a čase. Reálná konkurenceschopnost pak odráží jednak stavy ve výrobě a jednak v úrovni zpeněžování, která zahrnuje nejenom podnikové předpoklady efektivní realizace produkce, ale i její vnější faktory - exportní subvence, tarifní i netarifní ochrana trhu aj.. Je-li dosahován ekonomický zisk z jakékoliv uvedené příčiny či jejich souhrnného působení je účelné dané odvětví rozvíjet a naopak, což se projeví ve změnách podílu jednotlivých komodit v rámci hrubé zemědělské produkce. Změna tohoto podílu současně odráží konkurenceschopnost daného výrobku na domácím trhu i zahraničních trzích.
V následující části příspěvku jsou pak charakterizovány vývojové tendence konkurenceschopnosti zemědělství jako celku, jakož i jednotlivých odvětví.
2. Vývojové tendence agregované nabídky zemědělských výrobků
V návaznosti na přebytek nabídky na domácím trhu zemědělských výrobků s omezenou možností exportu při pokračující ochraně trhu Evropské unie podle zásad fungování tržního mechanismu v průběhu první poloviny devadesátých let se její rozsah soustavně snižoval vyjma roku 1995. Hrubá zemědělská produkce v roce 1996 činila pouze 74 % její úrovně v roce 1989. Viz tabulka č. 1. Z údajů v tabulce je zřejmé, že rychleji klesala nabídka živočišné produkce se 69,5 % podílem v roce 1996 její úrovně v roce 1989, zatímco rostlinná produkce v roce 1996 představovala 81,4 % jejího rozsahu v roce 1989.
Z údajů o vývoji hrubé zemědělské produkce byly odvozeny trendové funkce zobecňující vývojové tendence agregované nabídky zemědělských výrobků v souhrnu, jakož i v členění na výrobky rostlinného a živočišného původu.
Vývoj hrubé zemědělské produkce lze modelovat funkcí
y = 112,76 - 4,179x ; R2 = 0,84 (1)
y ... hrubá zemědělská produkce v mld. Kč
x ... časový vektor, 1988 = 1
Z rovnice vyplývá, že v analyzovaném období hrubá zemědělská produkce se meziročně snižovala o 4,2 mld. Kč, z toho podle rovnice
y = 66,62 - 2,85x ; R2 = 0,86 (2)
snížení hrubé produkce živočišné výroby činí 2,85 mld Kč, zatímco v případě hrubé produkce rostlinné výroby se jedná podle rovnice
y = 46,14 - 1,33x ; R2 = 0,73 (3)
o meziroční snížení o 1,33 mld. Kč.
I když dlouhodobá tendence je klesající - viz graf č. 4 v posledních dvou letech analyzovaného období změny v agregované nabídce zemědělských výrobků byly nevýznamné. Z výsledků v roce 1997 je zřejmé, že tento závěr je platný i v tomto roce. Stav na trhu lze pak charakterizovat jako dosažení tržní rovnováhy.
Hrubá zemědělská produkce ve stálých cenách r. 1989
Tab. č. 1
Ukazatel | 1988 | 1989 | 1990 | 1991 | 1992 | 1993 | 1994 | 1995 | 1996 |
Hrubá zem. produkce celkem (tis. Kčs/Kč) | 106 214 134 | 108 633 213 | 106 142 680 | 96 683 435 | 85 008 419 | 83 058 765 | 78 090 204 | 82 030 749 | 80 916 103 |
v tom: | - | - | - | - | - | - | - | - | - |
rostlinná produkce | 43 330 752 | 44 694 423 | 44 416 849 | 43 071 799 | 35 750 624 | 37 387 204 | 34 679 038 | 35 693 854 | 36 438 241 |
z toho: | - | - | - | - | - | - | - | - | - |
zrniny | 16 510 542 | 17 058 604 | 19 563 447 | 17 341 999 | 14 691 783 | 14 673 539 | 14 929573 | 14 446 535 | 14 508 426 |
technické plodiny | 3 881 975 | 4 555 781 | 4 431 530 | 4 461 633 | 3 925 847 | 4 302 075 | 4 503 012 | 5 916 627 | 5 359 640 |
pícniny a krmné okop. | 9 573 843 | 10 040 132 | 9 155 939 | 9 367 189 | 6 828 877 | 7 216 856 | 6 520 574 | 6 704 598 | 6 640 065 |
brambory | 4 979 815 | 4 359 198 | 3 159 522 | 3 677 795 | 3 544 621 | 4 312 458 | 2 215 865 | 2 394 214 | 3 240 490 |
zelenina | 1 873 950 | 2 076 529 | 2 007 414 | 2 134 906 | 1 594 979 | 1 891 765 | 1 733 134 | 1 808 684 | 2 023 672 |
ovoce a vinné hrozny | 2 744 040 | 2 880 964 | 2 415 028 | 2 615 944 | 2 256 192 | 2 307 160 | 2 132 992 | 1 856 284 | 2 180 052 |
chmel | 1 404 500 | 1 079 500 | 912 300 | 978 200 | 835 800 | 945 300 | 949 000 | 988 900 | 1 012 500 |
živočišná produkce | 62 883 382 | 63 938 790 | 61 725 831 | 53 611 636 | 49 257 795 | 45 671 561 | 43 411 166 | 46 336 895 | 44 477 862 |
z toho: | - | - | - | - | - | - | - | - | - |
jatečný dobytek | 29 921 457 | 30 219 207 | 29 498 634 | 26 207 899 | 26 271 691 | 25 745 612 | 22 750 897 | 23 637 483 | 23 297 898 |
z toho: | - | - | - | - | - | - | - | - | - |
skot | 14 413 560 | 14 525 504 | 14 283 780 | 12 153 680 | 11 790 772 | 11 118 716 | 8 905 148 | 8 942 640 | 8 604 428 |
prasata | 15 028 460 | 15 271 720 | 14 807 100 | 13 703 920 | 14 220 920 | 14 390 340 | 13 639 260 | 14 515 720 | 14 539 900 |
mléko | 21 435 323 | 22 016 237 | 21 611 351 | 18 561 173 | 16 660 526 | 15 076 112 | 14 107 838 | 13 639 910 | 13 676 805 |
vejce | 3 663 729 | 3 663 990 | 3 703 977 | 3 528 765 | 3 408 650 | 3 043 183 | 2 950 828 | 2 894 715 | 2 800 682 |
Hrubá produkce na 1 pracovníka v zemědělství (Kčs/Kč) | 204 692 | 214 202 | 191 039 | 232 480 | 247 704 | 291 303 | 270 587 | 316 865 | 325 148 |
v tom: | - | - | - | - | - | - | - | - | - |
rostlinná produkce | 83 505 | 88 128 | 79 943 | 103 568 | 104 173 | 131 124 | 120 165 | 137 877 | 146 421 |
živočišná produkce | 121 187 | 126 074 | 111 096 | 128 912 | 143 531 | 160 179 | 150 422 | 178 988 | 178 727 |
Hrubá produkce na 1 ha zemědělské půdy (Kčs/Kč) | 24 937 | 25 537 | 25 040 | 22 845 | 20 100 | 19 395 | 18 239 | 19 164 | 18 907 |
v tom: | - | - | - | - | - | - | - | - | - |
rostlinná produkce | 10 173 | 10 507 | 10 478 | 10 177 | 8 453 | 8 730 | 8 400 | 8 339 | 8 514 |
živočišná produkce | 14 764 | 15 030 | 14 562 | 12 668 | 11 647 | 10 665 | 10 139 | 10 825 | 10 393 |
Graf č. 4
3. Vývojové tendence komoditní struktury
Údaje v tabulce č. 1 umožnily vyčíslení strukturální skladby hrubé zemědělské produkce. Vzhledem k jejímu vyjádření ve stálých cenách roku 1989 se jedná o zjištěné komoditní struktury neovlivněné cenovými změnami. Viz tabulka č. 2.
Tab. č. 2
Podíl jednotlivých plodin na celkové hrubé zemědělské produkci v cenách r. 1989 v %
Rok | zrniny | techn. plodiny | pícniny a krmné okop. | brambory | zelenina | ovoce a vinné hrozny | chmel | skot | prasata | mléko | vejce |
1988 | 15,54 | 3,65 | 9,01 | 4,69 | 1,76 | 2,58 | 1,32 | 13,57 | 14,15 | 20,18 | 3,45 |
1989 | 15,70 | 4,19 | 9,24 | 4,01 | 1,91 | 2,65 | 0,99 | 13,37 | 14,06 | 20,27 | 3,37 |
1990 | 18,43 | 4,18 | 8,63 | 2,98 | 1,89 | 2,28 | 0,86 | 13,46 | 13,95 | 20,36 | 3,49 |
1991 | 17,94 | 4,61 | 9,69 | 3,80 | 2,21 | 2,71 | 1,01 | 12,57 | 14,17 | 19,20 | 3,65 |
1992 | 17,28 | 4,62 | 8,03 | 4,17 | 1,88 | 2,65 | 0,98 | 13,87 | 16,73 | 19,60 | 4,01 |
1993 | 17,67 | 5,18 | 8,69 | 5,19 | 2,28 | 2,78 | 1,14 | 13,39 | 17,33 | 18,15 | 3,66 |
1994 | 19,12 | 5,77 | 8,35 | 2,84 | 2,22 | 2,73 | 1,22 | 11,40 | 17,47 | 18,07 | 3,78 |
1995 | 17,61 | 7,21 | 8,17 | 2,92 | 2,20 | 2,26 | 1,21 | 10,90 | 17,70 | 16,63 | 3,53 |
1996 | 17,93 | 6,62 | 8,21 | 4,00 | 2,50 | 2,69 | 1,25 | 10,63 | 17,97 | 16,90 | 3,46 |
Pro zkoumání strukturálních změn ve skladbě hrubé zemědělské produkce z hlediska dlouhodobých tendencí neovlivněných např. příznivým průběhem počasí pro některé plodiny v jednotlivých letech byly odvozeny pro shora uvedené produkty trendové funkce o následujících parametrech:
Z r n i n y
yZR = 16,10 + 0,27x ; R2 = 0,41 (4)
yZR... podíl zrnin na celkové zemědělské produkci v %
x ... časový vektor, 1988 = 1
Z rovnice vyplývá, že zastoupení zrnin ve struktuře hrubé zemědělské produkce se meziročně zvyšuje o 0,27 procentního bodu. Nicméně skutečný výsledek v jednotlivých letech se může od teoretické hodnoty lišit v míře variability hektarového výnosu této plodiny. Viz graf č. 5.
Graf č. 5
T e c h n i c k é p l o d i n y
yTE = 3,05 + 0,41x ; R2 = 0,88 (5)
Deklarace proměnných v této a dalších rovnicích je analogická vztahu (4).
Technické plodiny své zastoupení ve struktuře hrubé zemědělské produkce meziročně zvyšují o 0,41 procentního bodu. Věrohodnost uvedeného poznatku je vysoká, doložená podle hodnoty R2 téměř funkčním vztahem mezi uvedenými proměnnými. Viz graf č. 6.
Graf č. 6
P í c n i n y a k r m n é o k o p a n i n y
y PK = 9,33 - 0,13x ; R2 = 0,43 (6)
Z rovnice je zřejmé, že podíl krmných plodin má klesající trend s meziročním snížením o 0,13 procentního bodu. Vyplývá to z nižší potřeby krmiv v návaznosti na pokles poptávky po produktech živočišné výroby v analyzovaném období.
B r a m b o r y
Vývoj podílu produkce brambor ze zemědělské produkce je charakterizován značnou variabilitou a nelze jej vyjádřit analytickou funkcí jednoduchého tvaru, který zpravidla umožňuje zjištění i dalších ekonomických charakteristik. Nicméně z funkce
yBR = 4,25 - 0,08x ; R2 = 0,19 (7)
je zřejmá klesající úroveň vysvětlované proměnné každoročně o 0,08 procentního bodu. Vzhledem k nízké hodnotě R2 je vztah nevýznamný. V průběhu analyzovaného období se jedná víceméně o konstantní podíl produkce brambor v agregované nabídce zemědělských výrobků.
Z e l e n i n a
Podíl zeleniny se vyvíjí se stejnou dynamikou jako v případě produkce brambor, avšak v pozitivním směru.
Podle funkce
yZE = 1,72 + 0,076x ; R2 = 0,74 (8)
se zastoupení zeleniny v hrubé zemědělské produkci ročně zvyšuje o 0,08 procentního bodu. Vzhledem k hodnotě R2 se na rozdíl od brambor jedná o významný vztah mezi proměnnými.
O v o c e a v i n n é h r o z n y
Produkce ovoce a vinných hroznů obdobně jako brambor nevykazuje zřetelnou vývojovou tendenci a je charakterizována značnou závislostí na počasí. Podle funkce
yOV = 2,57 + 0,004x ; R2 = 0,09 (9)
produkce ovoce a vinných hroznů v průměru představuje 2,57% agregované zemědělské nabídky se značnými meziročními rozdíly téměř nulovou závislostí mezi proměnnými.
C h m e l
Odvětví výroby chmele vykazuje podle lineární funkce dílčí zvýšení jeho podílu na hrubé zemědělské produkci, avšak se zanedbatelnou těsností závislosti. Vhodnější pro vyjádření modelových tendencí se ukázala kvadratická funkce
yCH = 1,30 - 0,14x + 0,016x2 , I2 = 0,54 (10)
vystihující snižování podílu tohoto odvětví do roku 1992, které je v dalších letech charakterizováno jeho růstem.
M l é k o
Vývojovou tendenci produkce mléka vyjadřuje funkce
yML = 21,29 - 0,49x ; R2 = 0,88 (11)
z jejíž parametrů je zřejmý meziroční pokles o 0,49 procentního bodu při velmi dobrých vypovídacích charakteristikách dané funkce. Viz graf č. 7.
Graf č. 7
H o v ě z í m a s o
Obdobně jako v případě mléka, produkce hovězího masa stále menším podílem přispívá tvorbě hrubé zemědělské produkce. Meziroční pokles podle funkce
yHM = 14,44 - 0,37x ; R2 = 0,66 (12)
činí 0,37 procentního bodu s přiměřenou těsností závislosti.
Význam chovu skotu se podle souhrnné produkce mléka a masa snižuje ročně téměř o 1%.
V e p ř o v é m a s o
Produkce vepřového masa nabývá na významu, když podle funkce
yVM = 12,91 + 0,61x ; R2 = 0,85 (13)
se zvyšuje její podíl na agregované nabídce každoročně o 0,61 procentního bodu s vysokou těsností závislosti. Viz graf č. 8.
Graf č. 8
V e j c e
Podíl produkce vajec se podle lineární funkce nepatrně zvyšuje, avšak s nízkou těsností závislosti. Podstatně lepší vypovídací vlastnosti prokázala kvadratická funkce
yVE = 3,09 + 0,244x - 0,022x2 ; I2 = 0,56 (14)
která lépe odpovídá skutečným hodnotám podle nichž se podíl produkce vajec do roku 1993 zvyšoval s následným poklesem v dalších bodech analyzovaného období.
4. Shrnutí výsledků
Odvětvová restrukturalizace v průběhu první poloviny devadesátých let významně omezila rozsah agregované nabídky zemědělských výrobků s meziročním poklesem o 4,2 mld Kč, z toho produkce rostlinné výroby se snižuje o 1,3 mld Kč a živočišné výroby o 2,8 mld Kč ročně.
Vnitroodvětvové strukturální změny vyjadřující i změny konkurenceschopnosti jsou však pro jednotlivé produkty s různou dynamikou a různého směru. Viz tabulka č. 3
Dynamika strukturálních změn a úrovně konkurenceschopnosti
Tab. č. 3
Meziroční změna v bodech procentního podílu odvětví na hrubé zemědělské produkci | |||
Pozitivní | Změna | Negativní | Změna |
Vepřové maso | 0,61 | Mléko | 0,49 |
Technické plodiny | 0,41 | Hovězí maso | 0,37 |
Zeleniny | 0,27 | Pícniny a krmné okopaniny | 0,13 |
Chmel | 0,02 | - | - |
Vejce | 0,02 | - | - |
Ovoce a vinné hrozny | 0,004 | - | - |
V případě brambor, chmele, vajec, ovoce a vinných hroznů se jedná o odvětví bez prokazatelné vývojové tendence a jejich uvedení v přehledu strukturálních změn je pouze orientační, zatímco charakteristiky pro ostatní odvětví byly odvozeny z trendových funkcí s významnou těsností závislosti mezi proměnnými
Literatura:
Mze, VÚZE: Zelené zprávy 1994, 1995, 1996; 1966 r. v. 1994, 1995, 1996, 1997
ČSÚ: Statistické ročenky 1991, 1994, 1996
Tvrdoň J.: in Palán a kol.: Moderní řízení podniku, Verlag, 1999
Další články v kategorii Zemědělství
- Zmírnit dopady mrazů by mohl přesun plodin do vyšších poloh, míní vědci (29.04.2024)
- Čeští zemědělci připravují další protest, bude nejspíš v druhé polovině května (29.04.2024)
- Vinařům způsobily mrazy škodu přes dvě miliardy Kč, zánik hrozí většině ovocnářů (29.04.2024)
- OIV: Světová spotřeba vína loni klesla o 2,6 procenta, byla nejníže od roku 1996 (27.04.2024)
- Budou jablka za 50 korun? Stromy pomrzly v Česku i v Polsku (26.04.2024)
- Výzkumný ústav: Oteplení zvýší aktivitu škůdců, očekává se nadměrný výskyt mšic (26.04.2024)
- Více dřeva, méně betonu. Surovinová politika pro dřevo podpoří tuzemské zpracování dřeva, více se bude využívat i ve stavebnictví (26.04.2024)
- Prouza: Případné zdražení ovoce a zeleniny závisí také na úrodě jinde v Evropě (26.04.2024)
- Škoda na úrodě ovoce kvůli mrazům přesáhne podle odhadů ovocnářů miliardu korun (25.04.2024)
- Europoslanci schválili revizi společné zemědělské politiky EU (25.04.2024)