Jak správně vybírat a nakupovat luštěniny

Právo 22.10.1998

Jak správne vybírat a nakupovat lušteniny

Težší stravitelnost luštenin lze snížit delší dobou namácení - u cocky se doporucují tri hodiny, u hrachu a fazolí až osm hodin. Namocením se totiž vyplaví hure stravitelné cukry.

S nárustem zdravotních problému dochází v Evrope k renesanci luštenin. Ceskému národu zatím sice k srdci ješte tolik neprirostly - snad i proto, že ubylo telesné práce v zamestnání i v domácnosti. Jídla z luštenin nejsou totiž práve vhodná pro osoby s málo pohyblivým zamestnáním.

Jejich prednost však spocívá v množství vitamínu skupiny B, minerálních látek (hlavne vápníku, fosforu a železa) a také v naší strave trvale nedostatkové vlákniny. Ovšem protože lušteniny neobsahují plnohodnotné bílkoviny, je treba pokrmy doplnovat bílkovinami živocišného puvodu.

Vhodnejší pruhledný obal

Spotrebitel by mel radeji sáhnout po obalech s pruhledným "okénkem", u nichž lze alespon cástecne zkontrolovat druh, barvu, opracování, prímesi a necistoty. Lušteniny se dají koupit v ruzném provedení, napríklad v prírodním stavu, mlýnsky opracované (loupané, pulené) nebo predvarené.

Jakost luštenin se na trhu již skoro rok podrizuje Potravní knize, která urcuje podmínky, pri nichž muže být urcitý druh uveden do obehu. Na nových obalech však již bude spotrebitel hledat marne jakostní trídu, která se dríve znacila jako I. a II., i když se ješte nekde na pultech do vyprodání zásob mohou vyskytnout obaly puvodní.

Dnes je jakost jednotná a záleží jen na zákazníkovi, jakému druhu dá prednost. Požadavky na kvalitu jsou velmi prísné. Naštestí ale existuje velké množství dodavatelu, takže je vysoká konkurence nutí k co nejpeclivejšímu sledování jakosti svých výrobku. Což ostatne vyplývá i z výsledku kontrol Ceské zemedelské a potravinárské inspekce, které potvrzují, že lušteniny na našem trhu jsou po všech stránkách vyhovující.

Z obalu se musí spotrebitel také dozvedet, kdo lušteniny pripravil (opracoval, balil), dále i hmotnost a druh výrobku, barvu (napríklad bílé fazole), dobu minimální trvanlivosti, prípadne návod k príprave u zboží na domácím trhu méne obvyklém, napríklad sójových bobu.

Povolené odchylky

Žádný druh luštenin na trhu nesmí mít cizí pach, príchut ci obsahovat zjevné plísne nebo živé škudce. Zmínená Potravní kniha však uvádí také nekteré povolené odchylky.

Lušteniny mohou obsahovat až patnáct procent zrn s prasklou slupkou, prípadne polovicních, pet procent zrn slabe znecištených zeminou, tri volné mrtvé škudce - ovšem krome predvarených a loupaných, kde se nesmí vyskytovat ani jediný. V loupaných druzích se povolují dve procenta neloupaných zrn a dvacet procent s oddelenými delohami. Omezena je také hmotnost zrn jiné barvy. U hrachu jich muže být pet procent, u fazolí šest, u loupaných a predvarených luštenin dokonce deset. Sleduje se rovnež obsah necistot, jichž muže jedno balení obsahovat nejvýše jedno procento.

Lušteniny v sácku mají povolenou hmotnostní toleranci až dve procenta od uvedené gramáže na obalu.

Marie Kaasová, autorka je pracovnicí plzenského inspektorátu Ceské zemedelské a potravinárské inspekce

Tisk

Další články v kategorii Zemědělství

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info