Faktory biologického pokroku v produkci řepy
10.12.1998 | Odborné konference
Faktory biologického pokroku v produkci řepy
Factors influenced Biological Progress in the Sugar Beet Production
Prof. Marianna Kalinowska - Zdun
Dr. Zdzislav Wyszyňski
SGGW Varšava, Polsko
Přelom letopočtů se výrazně odráží ve velké škále změn v rozvoji zemědělství ve světě. Speciálně se to týká zemědělského využití velkého rozsahu biologického pokroku jako hlavního faktoru produktivnosti rostlin. O tom svědčí výnosy řady zemědělských plodin (pšenice, řepa, řepka), které byly dosaženy ve většině zemí Západní Evropy.
Biologický pokrok se týká nejen výnosnosti rostlin, ale také různého stupně odolnosti a zlepšení zemědělské produkce. Například technologický výnos cukru z řepy vyplývá z výnosu kořene, obsahu cukru a melasotvorných látek a technické úrovně jeho získání z kořene. V řadě zemí Západní Evropy překročil 10 t/ha a dosáhl dokonce úrovně 12 t/ha (Francie 1997/98).
Důležitou vlastností biologického pokroku je jeho široká dostupnost, kterou nepodmiňuje celkovým rozsah produkce. Může být využívaný stejným stupněm v hospodářstvích velkých, středních i v nepříliš velkých v objemu produkce. Mimo to biologický pokrok redukuje energetické náklady, jež vyvolává pokrok technický a chemický. Je proto levný a šetrný k prostředí.
Biologický pokrok vyžaduje uplatnění v dobře určených podmínkách výroby. Dále vyžaduje množstevní ocenění faktorů, které se uplatňují v nárůstkové technologii.
Faktory se musí uplatňovat v optimálním objemu pro plodiny a pro celou produkci.
Pro určení faktorů, které umožňují plnější využití biologického pokroku a které určují technologickou jakost řepy slouží výzkum prováděný na Katedře rostlinné výroby vletech 1962-1996. V tomto období bylo provedeno kolem 10 cyklů přesných tříletých pokusů na pokusných pozemcích Katedry. Proběhly i dva cykly provozního výzkumu vletech 1979-81 a 1993-95.
V přesných pokusech byl zjišťován efekt 9, a v provozních pokusech 15ti faktorů. Znich je účinek 9ti vlivů uveden v tab.1 a 2. Jak vyplývá z údajů, nejsilnějšími faktory jsou počasí (13-37% vliv) a půdní bonita - třída půdy (30-49%), v tom má pH vliv 13%. Z faktorů, které jsou spojeny s pěstitelskou technologií vykázaly silný vliv: délka období vegetace (19,1-35%) a její prodloužení pomocí termínu výsevu (12-28%) a termínu sklizně (2-7%) - obr.1 a 2 (poznámka překladatele - obrázky nebyly dodány).
Tab. 1: Vliv některých faktorů prostředí a agrotechniky na výnos cukrovky ve středním a východním Polsku (podle výzkumu na pokusných pozemcích)
Faktory | Úroveň faktoru | Efekt v %* |
Roky Termín setí Termín sklizně Délka vegetace | 1981-1983 1992-1994 15 IV-5 V 14 IV-28 IV 26 X-12 X 23 X-9 X 195-167 | 31 21 16,2 12,7 7,0 2,0 19,1 |
Hnojení: N kg/ha P2O5 kg/ha K2O kg/ha | 120-0 200-120 180-60 200-100 | 13,5 4,3 3,0 3,0 |
Počet rostlin (tis. kusů/ha) | 110-70 pravidelná - nepravidelná | 7,0 4,3 |
*) výnos při vyšší úrovni faktoru = 100 %
Efekt hnojení dusíkem odvisel od řady faktorů. Největší vliv hnojení dusíkem v porovnání skontrolou chlévský hnůj, byl získán při hnojení N do dávky 120 kg/ha (4,3-20%). Značný vliv měl počet rostlin kolem 100 tis. rostlin/ha v porovnání s nižším počtem a pravidelné rozmístění rostlin (obr.3 - poznámka: nebyl dodán).
Provedená vícenásobná regresní analýza pro ocenění vztahu výnosu kořene a technologického výnosu cukru k vlivům prostředí a agrotechniky, ukázala u 2 cyklů výzkumu i na celkovém materiálu (výsledky pocházely z 490 hospodářství) různě průkazné vztahy. Jsou uvedeny na obr.4 (a - výzkum 1979-81, b - výzkum 1993-95, c - celkový soubor 1979-95). Pozn. překladatele: obr. 4 nemáme k dispozici.
Tab. 2: Vliv některých faktorů prostředí a agrotechniky na výnos cukrovky ve středním a východním Polsku podle údajů z 490 sledování u pěstitelů)
Faktory
Další články v kategorii Zemědělství
- Pojišťovny odhadují škody na plodinách po mrazech na stovky milionů korun (30.04.2024)
- ASZ ČR jednala s ministrem zemědělství o sledování majetkové propojenosti (30.04.2024)
- Mrazy zdecimovaly na střední Moravě ovocné sady, hrušky budou vzácností (30.04.2024)
- Zemědělská politika se zjednoduší. Europoslanci schválili úpravu podmínek, ekologové to kritizují (30.04.2024)
- Ministr Výborný v Lucemburku: Evropskou komisi jsem požádal o mimořádnou pomoc ovocnářům, které zasáhly katastrofální mrazy (30.04.2024)
- Mráz na jihu Čech poškodil kromě ovoce zřejmě i obiloviny a řepku (30.04.2024)
- Zmírnit dopady mrazů by mohl přesun plodin do vyšších poloh, míní vědci (29.04.2024)
- Čeští zemědělci připravují další protest, bude nejspíš v druhé polovině května (29.04.2024)
- Vinařům způsobily mrazy škodu přes dvě miliardy Kč, zánik hrozí většině ovocnářů (29.04.2024)
- OIV: Světová spotřeba vína loni klesla o 2,6 procenta, byla nejníže od roku 1996 (27.04.2024)