Diverzifikace vkladů pro pěstitelské systémy u cukrovky
10.12.1998 | Odborné konference
DIVERZIFIKACE VKLADŮ PRO PĚSTITELSKÉ SYSTÉMY U CUKROVKY
Diversification of Deposits for Growing Systems in Sugar Beet
Doc. Ing. Josef PULKRÁBEK, CSc.
Prof. Ing. Josef ŠROLLER, CSc.
Prof. Ing. Vladimír ŠVACHULA, DrSc.
Katedra rostlinné výroby, ČZU v Praze
Cukrovka byla, je a bude intenzivní plodinou, ačkoliv v současnosti tato skutečnost vede v ČR k paradoxu - čím více sklidíme z hektaru, tím více klesnou plochy řepy. Ex-tenzívní pěstování nepřipadá v úvahu pro řadu příčin, notoricky známých. Stupeň inten-zity v současnosti i blízké budoucnosti závisí především na skutečných nákladech na jednotku produktu, které se odvíjí od nákladů a výnosu na hektar.
V posledních měsících cena cukru na světových burzách výrazně poklesla. Za deset měsíců poklesla rámcově až o 100 USD za tunu, což představuje jeden z nejvýraznějších poklesů v posledním období. Obdobně nízké ceny dosahoval bílý cukr v prosinci roku 1992. Tento pokles byl ale jen krátkodobý. V polovině listopadu se světová cena bílého cukru pohybovala kolem 220 USD za tunu bílého cukru a kolem 183 USD za tunu suro-vého cukru. Prozatím se nezdá, že by se neuspokojivá situace v blízké budoucnosti změ-nila.
Neřízený trh s cukrovkou a cukrem v České republice vede k nestabilitě produkce a odbytu. Loňské ztráty pěstitelů cukrovky a výrobců cukru dosáhly dvou miliard korun. V letošním roce lze očekávat ještě větší propad. Loňskou nadprodukci se nepodařilo ex-portovat. Ani výrazné omezení ploch cukrovky nestačí na zajištění rovnováhy. MZe ČR ve spolupráci se zainteresovanými subjekty zpracovalo návrh jak v optimálních podmín-kách zajistit obdělávání půdy pěstováním řepy. Zpracovaný návrh obsahuje čtyři varian-ty, od tragické přes defenzívní k dynamické a futuristické. Každá z variant vychází z konkrétního podílu státu na zabezpečení odvětví cukrovka - cukr. Podle současného vývoje lze předpokládat, že se spíše uplatní ta, kterou nikdo nepředpokládal - totální likvidace odvětví.
Mezi cukrovarníky a pěstiteli cukrovky je v letošním roce situace velmi nepříznivá. Obecná shoda pěstitelů i cukrovarníků je v tom, že do doby definitivního stanovení kvó-ty by měla Česká republika produkovat cukr pro tuzemskou spotřebu (cca 400 - 450 tis. tun) a rámcově 100 tun cukru ročně exportovat za světové ceny. Cílem je vytvořit příz-nivé předpoklady pro jednání o kvótě perspektivně stanovené Evropskou unií ČR. K realizaci tohoto úkolu je ale nezbytné zajistit přijatelnou cenu cukru na tuzemském trhu, která by umožňovala částečně dotovat export (rámcově kolem 16 Kč za 1 kg). Aby mohl pěstitel investovat zejména do modernizace pěstování a sklizně, musí se cena cuk-rovky zvýšit při současné ceně vstupů na 1000 Kč za tunu. K naplnění těchto cílů ale nejsou v legislativě vytvořeny odpovídající podmínky. Již takto nepříznivou situaci v odbytu cukru ještě komplikuje dovoz cukru i cukru ve výrobcích přes Slovensko a do-voz levnější izoglukózy (cukerní sirob vyrobený z kukuřice) ze Slovenska. Výrobu toho-to náhradního sladidla zahájil na sklonku minulého roku nový závod Amylum v Bolerázi s plánovanou roční produkcí 110 tis. tun v hodnotě cukru. I na toto sladidlo je třeba upravit podmínky dovozu v rámci celní unie. Uvažuje se o limitu 5 - 7 tis. tun.
Nepříznivou situací v komoditě cukrovka - cukr se zabývala i AK ČR. Považuje za základ stabilizace pěstování cukrovky plochu 80 tis. hektarů s tím, že přebytek cukru se bude pravidelně vyvážet. Stěžejním a nezbytným opatřením k udržení této plochy je podle AK zabezpečení základní celní ochrany vůči Slovensku, zemím CEFTA a EU. Komora proto žádá o přijetí nezbytných opatření k narovnání celní ochrany. Dále žádá obchodní organizace, aby nespoléhaly na dočasnou možnost získat levnou surovinu do-vozem ze zahraničí a odmítly veškeré nabídky na dovoz cukru. Obrací se i na spotřebite-le, aby preferovali českou produkci. Kromě řady dalších přijatých bodů (celkem 12) ko-mora žádá MZe ČR o zavedení systémů organizace trhu s cukrem obdobně s pravidly Evropské unie.
Současné podmínky na úpravu platných podepsaných kupních smluv jsou pro pěsti-tele cukrovky velmi nevýhodné - pro mnohé zcela nepřijatelné. Pěstitelé cukrovky mají dělat bankéře pro cukrovarnický průmysl, čekat na část peněz až do roku 2000.
Rozsah pěstování cukrovky v příštím roce je silně závislý na pomoci státu při odby-tu cukru z předcházejících dvou let. Pro mnohé pěstitele je zarážející, jak často se hovoří o přípravě ČR na vstup do EU, přizpůsobování se jejím pravidlům. Ve skutečnosti ale u cukrovky a cukru známá a jasná pravidla platná v EU pro tuto komoditu u nás nena-cházejí uplatnění. Je s podivem, že německým farmářům k zajištění rentability produkce stačí výnos bulev kolem 35 - 38 tun .ha-1 a našemu pěstiteli to nezajistí ani výnos přes 50 tun (návrhy cukrovarů pro úpravu dodatků v letošním roce).
Komise EU schválila návrhy ceny zemědělských výrobků regulované podle zásad společné zemědělské politiky. Základní cena cukrovky pro tržní rok 1998/99 byla stano-vena ve výši 47,67 ECU/t (1619,9 Kč/t) a intervenční cena bílého cukru v hodnotě 631,9 ECU /t (21473,86 Kč/t). Stejné ceny platily i v roce 1997/98.
Polská vláda schválila zvýšenou minimální prodejní cenu cukru na domácím trhu pro období 1998/99 v hodnotě 1,65 zlotých/kg (14,87 Kč/kg) oproti ceně 1,50 zlotých za l kg (13,52Kč/kg) v roce předcházejícím. Vláda navíc snížila kvótu na dovoz subvenco-vaného cukru ze 109 100 t v roce 1999 na 104 400 pro rok 2000. Navíc byla snížena vý-robní kvóta polského cukru pro období 1999/2000 na 1,63 mil. t z 1,65 mil. t v tržním období 1998/99.
Obdobná je situace i na Slovensku kde je stanovena minimální cena za 1 kg cukru.
Jednání o výši cukerní kvóty pro ČR budou velmi náročná. Že jde o záležitost pře-devším politickou vyplývá z údajů uváděných v tabulce 1. Ukazuje výši kvóty jednotli-vých států EU v přepočtu na obyvatele, plochu zemědělské půdy, plochu pěstování cuk-rovky. Kvóty přiznané jednotlivým zemím nejsou z dnešního pohledu stanoveny spra-vedlivě. Vycházejí z historie a tradice a ne z matematických propočtů. Doufáme, že i při definování kvóty pro ČR se přihlédne k tradici.
Produkce cukrovky – pěstitelská strategie pro budoucnost
Je obtížné předvídat budoucnost pro takovou plodinu, jakou je cukrovka, neboť je výrazně ovlivňována změnami ve společné agrární politice a světovém obchodu (Miflin, 1997). Nicméně je důležité znát rozsah strategií, jež mohou reagovat na možné změny.
Půda a živiny
Výnosová odpověď cukrovky na živiny je známá. Na jednotlivých polích je problé-mem znát stav živin konkrétního stanoviště a z toho odvodit jak jej zásobovat. V minu-losti byla záležitost hnojení zdůrazněna při předávkování, nicméně mnoho bylo dosaže-no optimalizací hladiny vkládaných živin. Další zdokonalení jsou nyní možná při využití nových počítačových technologií pro poskytnutí informace o variabilitě polí, spíše než správná úvaha o povaze celého pole. Technologie typu GPS (globální poziční systém) mohou být užity k sestavení výnosových map, k indikaci variabilního produkčního po-tenciálu pozemků. Při spojení této informace se stroji, s kapacitou aplikovat vklady při různé hladině na různých částech polí, by mohla tato technologie využívat výnosový po-tenciál pozemků a o něco později by mohla též poskytnout ekonomický užitek a profit ve prospěch životního prostředí.
Na neštěstí tato technologie není bez problémů. Např. u cukrovky, která má 1 až 4 nebo pětiletou frekvenci v rotaci osevního postupu je otázkou, která předplodina by mě-la být výnosově mapována. Pokusy stanice Broom´s Barn ukázaly, že zatímco výnos cukrovky má těsnou korelaci s výnosem předešlé řepné plodiny, je chudě korelován s výnosy předplodin jako je oves nebo pšenice. To může záviset na rozdílných požadav-cích na živiny, ale celopozemkový výzkum naznačuje, že problém je asociován s dife-rencemi v dostupnosti vody a s dobou nároku různých plodin. Mapy dostupné vodní ka-pacity půdy by mohly přinést klíč.
Hubení plevelů
Na technologie GPS úzce navazuje hubení plevelů. Cukrovka je citlivá v konkurenci s pleveli od raných stádií růstu plodiny a to může rozhodovat o velkých výnosových ztrátách, jestliže plevele nejsou adekvátně hubeny. S ohledem na použití herbicidů, vel-ké kroky byly učiněny vyvinutím aplikačních strategií s velmi nízkými vstupy chemiká-lií. Zčásti to bylo způsobeno nástupem nových chemikálií, které mohly být aplikovány v mnohem nižších dávkách a zčásti rafinovanějšími regulačními strategiemi. Dále však je možnost budoucího pokroku v poznání distribuce a dynamiky plevelné populace v polích při použití GPS (Global position system) ve shodě se soupeřením v použití her-bicidů. V případech, kdy jsou používány velmi pečlivá opatření k rozpoznání, kde v plo-dině plevele jsou, může být vstup herbicidů redukován velmi významně. Nejvýznamněj-ším průlomem v hubení plevelů v posledních letech je možnost použití geneticky modi-fikovaných odrůd cukrovky, které jsou rezistentní vůči širokému spektru herbicidů glyphoshate a glufosinate („herbicidně tolerantní odrůdy“). Další užitek těchto geneticky modifikovaných rostlin je v tom, že spektrum farmářům dostupných herbicidů je dnes širší než dříve. Nicméně je ještě třeba navrhnout a realizovat strategii hubení plevelů pro danou plodinu podle výskytu plevelů, dostupných herbicidů, jejich vhodnosti a poměru ceny a účinnosti. Budou období, kdy vůči herbicidům geneticky modifikované rostliny budou prezentovat výhodu a kdy nebudou. Celkové zatížení herbicidy a jejich vliv na životní prostředí se mohou měnit, což se dotkne výsledku strategie. Problémy úniku re-zistentních genů do plevelné řepy nebudou existovat a zčásti mohou být předpovězeny ze znalosti a zkušeností o vztahu mezi kulturní a plevelnou řepou. Použití jiných plodin mezi řádky cukrovky k redukci větrné eroze nebo k vábení užitečného hmyzu přichází jako další eventualita při použití těchto herbicidně tolerantních odrůd. Větší překážkou v použití této technologie může být postoj veřejnosti k introdukci takovýchto genů do potravinářských plodin.
Ochrana proti škůdcům a chorobám
Hubení hmyzu se stalo významné zvl. při hubení mšic, jež jsou aktivní jako vektoři virů. Rychlé rozšiřování moření osiva přípravkem Gaucho a jeho dlouhodobého vlivu na mšice pozměnilo pohled praxe na mšice. Znalost o distribuci infekce pomáhá cílit jeho použití a většina pěstitelů hledající tuto volbu dělá to jako pojistku. Vzrůst specifičnosti insekticidů produkoval environmentální prospěch pro necílený hmyz. Bude též pokračo-vat bitva s rezistencí hmyzu. Vždy jsou variety broskvoňových mšic Mysus persicae, které jsou rezistentní ke všem registrovaným aficidním postřikům a je záležitostí času, než nové přípravky na osiva utrpí stejný osud.
Houbová onemocnění listů nejsou velkým problémem v Evropě severní, ale týkají se více jihu. Nejvýznamnější jsou Cercospora, způsobující těžké ztráty středozemním ze-mím, kde je rozvíjí příznivé klima. Jsou zaváděna integrální ochranná opatření včetně schémat předpovědí výskytu epidemií a použití rezistentních odrůd a alternativních fun-gicidů s různým typem účinku. Samozřejmě pokud se dramaticky změní podnebí Evro-py, bude mít tento problém širší aplikovatelnost v Evropě.
Nematodi zvláště s cystami jsou obtížně hubitelní, nejinak než rozšířením rotace. Karbamátové nematocidy, jež jsou nyní k dispozici, jsou velmi toxické, nepřejí životní-mu prostředí a dávají jinak pouze částečnou ochranu. Při absenci nových bezpečných chemikálií nabízejí nejlepší alternativy metody biologické ochrany a genetického inže-nýrství. Biologická ochrana pro cukrovku, která používá záchytné rostliny v osevním postupu k redukci živých cyst, je jen dílčím krokem v řešení. Více slibující je nástup no-vých odrůd získaným s využitím genetických modifikací, prostřednictvím genů rezisten-ce k cystám řepných nematod. Geny nematodní rezistence jsou nyní identifikovány a ty nabízejí nejlepší naději ochrany v budoucnosti - pomocí technologie GMO (geneticky modifikované organismy) inkorporovat je do rostlin cukrovky.
Zamyšlení nad systémem pěstování cukrovky
Výchozí bod v technologii pěstování cukrovky představuje osevní postup. Z něho se odvíjí nejen celý systém hnojení, ochrany, ale především zpracování půdy, což navzájem úzce souvisí. Z tohoto hlediska můžeme rozdělit systémy pěstování cukrovky na:
· pěstování v tradičním (klasickém) osevním postupu se zařazením jetelovin (víceletých pícnin), s chovem skotu či prasat, hnojením cukrovky chlévským hnojem nebo kejdou na slámu. Podíl cukrovky v takovém systému většinou nepřesahuje 10 až 15% na orné půdě.
· pěstování v soustavě „bez živočišné výroby“ v podnicích úzce zaměřených na tržní plodiny, s jednoduchými osevními sledy, kde podíl řepy dosahuje až 33%.
· třetí vychází z předcházejícího – soustava bez živočišné výroby s širší strukturou rost-linné výroby postavené na více tržních plodinách a delším osevním postupu. Koncent-race cukrovky je podstatně nižší, dosahuje 10 až 15 %.
Tyto systémy a jejich varianty mají přednosti i nevýhody. Tradiční osevní postup je vyvážený - rovněž více ekologický, umožňuje řazení cukrovky po vhodných předplodi-nách, na nejlepší pozemky. Ochrana proti patogenům může být více vyvážená s ohledem na širokou škálu pěstovaných plodin. K výhodám patří i lepší rozložení prací v rostlinné výrobě, větší stabilita ekonomiky. K nevýhodám lze počítat především vyšší zatížení investicemi - širokou škálou strojů i budov.
Soustava hospodaření „bez živočišné výroby“ s vysokou koncentrací cukrovky zna-mená vysoké zatížení orné půdy cukrovkou a zrninami (obilninami). Výhodou je vysoká specializace, menší fixní náklady. Nutným předpokladem je komplexní ochrana proti patogenům, zařazení meziplodin s fytosanitárním účinkem (brukvovité - odrůdy rezis-tentní háďátku), důsledná ochrana proti plevelům, zelené hnojení v meziobdobích včetně intenzívního hnojení a zapravení všech vedlejších produktů do půdy. Problémy v bu-doucnu může působit výskyt rizomanie, která již byla v lokalitách ČR zjištěna. Při jejím větším plošném rozšíření ukazují zkušenosti ze Slovenska nutnost pěstování tolerantních odrůd (rezistentní jsou předmětem šlechtění) včetně snížení podílu cukrovky v osevním postupu.
Současné varianty pěstování cukrovky vychází z uvedených základů, u jednotlivých pěstitelů jsou různě modifikovány, jak podle zaměření podniku, tak podle jeho technic-kého vybavení a zkušeností. Pravděpodobně, s poklesem ploch pěstování cukrovky se nenaplní představa většího počtu podniků s vysokou koncentrací cukrovky v blízkosti cukrovaru. Nebo jejich zastoupení se bude zvyšovat velmi pomalu (koncentrace kvót - jejich nakupování) od vzdálených pěstitelů).
Náměty k technologie pěstování
Způsob podzimní přípravy půdy závisí především na použité technice a organickém hnojení. Tradiční systém „tří oreb“ s použitím klasických jednostranných pluhů - podmítka, střední orba se zaorávkou hnoje, hluboká orba s urovnáním povrchu, umožňu-je využívat starší levnější techniku Je ale náročný na počet zásahů, PHM. Na jaře větši-nou vyžaduje 2-3 zásahy v předseťové přípravě. V případě přísušku na jaře může dojít k poklesu polní vzcházivosti. V současné době se většinou pro vysokou ekonomickou ná-ročnost neuplatňuje.
Zkrácená příprava - podmítka, hnojení hnojem, orba otočným pluhem, umožňuje připravit půdu na jaře 1-2 zásahy (max. vláčení a kombinátor). Jednotlivé zásahy musí být provedeny při optimální zralosti (vlhkosti) půdy. Šetří pohonné hmoty, půdní stav - snižuje počet pojezdů. Tato technika je ovšem drahá, je nutné ji maximálně využívat. Její hlavní předností nejsou nižší náklady na hektar, ale předpoklad či určitá záruka vyš-šího výnosu.
Technologie „bez chlévského hnoje“ - podmítka diskovým nářadím nebo kombi-novaným kypřičem urovnávajícím povrch, zelené hnojení a orba otočným pluhem umožňuje v nejlepším případě jarní přípravu 1 - 2 zásahy kombinátoru.
Při volbě konkrétní technologie v zemědělském podniku musíme mít na zřeteli řadu hledisek:
· zvážit strukturu rostlinné a živočišné výroby,
· zabezpečení příslušnou technikou v návaznosti jednotlivých operací,
· finanční prostředky na agrotechnická opatření vyjádřené náklady na hektar i na tunu bulev při současném a předpokládaném výnosu a jakosti,
· následný vliv na další plodiny v rámci osevního postupu včetně nutnosti integrované ochrany.
Nákladovost jednotlivých technologických postupů se liší. Podle dostupných údajů však nejsou rozdíly v nákladech na techniku takové, jaké bychom očekávali. Komberec (1998) udává odpisy mechanizačních prostředků prakticky stejné (2670 Kč) při nižší i vyšší intenzitě pěstování. Naproti tomu Chochola (1996) zdůrazňuje podstatné rozdíly mezi použitím starší a nové techniky v přípravě půdy jak v nákladech tak v produkci v rozmezí 5-7 tun bulev z hektaru. Tuto skutečnost můžeme přičítat jednak velmi rozdílným kombinacím využití „staré“ a „nové“ techniky v podnicích, jednak i možným rozdílům v odpisech jednotlivých strojů při jejich diferencovaném využití.
Rozdíly v nákladech na osivo představují především moření osiva přípravky typu Gaucho, což využívají dobří pěstitelé. Z biologického hlediska jsou rozdíly spíše mezi odrůdami. V extremních ročnících (např. i 1998) často výsledky v praxi odporují víceletým průměrům (vyšší digesce N a V odrůd oproti C typům). V le-tošním roce výrazně poklesla plocha pěstování cukrovky. Pěstitelům bylo nabízeno vysoce kvalitní osivo 64 odrůd od deseti semenářských firem. Nejpěstovanější od-růdou bylo Domino s 12,43 % podílem. Dále Fox (7,39 %), Kristal (6,64 %) Mari-on (5,79 %) a další. Založení porostů byla věnována mimořádná pozornost. Více než 90 % porostů bylo zakládáno výsevem na konečnou vzdálenost. Bylo prodáno 107 414 výsevních jednotek osiva cukrovky, což v přepočtu představuje výsev 1,26 VJ na ha s průměrnou vzdáleností výsevu 17,6 cm při 45 cm meziřádkové vzdálenosti.
Za důležitý intenzifikační prvek pokládáme výživu a hnojení a ochranu proti patogenům. Cukrovka odčerpává značné množství živin a pro udržení výnosů je nezbytné stabilizovat půdní úrodnost v rámci celého osevního postupu. Většina našich i zahraničních autorů se shoduje v údajích o čerpání cca 240 kg N z hektaru při výnosu bulev okolo 60 tun. Podle našich výsledků i zjištění Chocholy (1995) pěstitelé s výnosy 48 a více t.ha-1 dodávají v průmyslových hnojivech 130 - 150 kg N.ha-1 spolu s odpovídající dávkou P a K hnojiv. Podobné srovnání poskytují i údaje Komberce (1998), kdy rozpětí dávek průmyslových hnojiv vyjádřené v Kč na hektar 5000 - 7000 Kč se projevilo v průměrných výnosech 34 - 48 tun. O nut-nosti hnojit na podkladě rozboru přístupných živin není třeba diskutovat.
Pesticidy tvoří důležitou a nezbytnou složku technologického postupu pěstová-ní cukrovky. Představují v průměru 16-18% přímých nákladů. Skutečné rozdíly mezi pěstiteli jsou větší.
Rozdíly mezi „starší“ technologií, většinou s nižší intenzitou pěstování a tech-nologií „novou“ nepřesahují podle našich výsledků (1995) 2-3 tis. Kč.ha-1 , což po-tvrzuje i Komberec (1998). Jisté rozdíly v přímých nákladech představuje hnojení statkovými hnojivy (hnůj - zelené hnojení) a především dávky živin v průmyslo-vých hnojivech spolu s pesticidy. Účelně vynaložené vklady s výší výnosu jsou rozhodující pro udržení nižších nákladů na tunu bulev v intenzívních postupech pěstování. Závěrem je nutno zdůraznit, že cesta k lepší ekonomice pěstování cuk-rovky nevede přes další úsporu nákladů, ale zvyšování výnosu bulev a cukru. Jedi-ně intenzivní pěstitelské technologie s vysokým výnosem mohou zajistit rentabilitu pěstování.
Cukrovka patří k plodinám, které na rozhraní 18. - 19. století podstatně ovlivnily produktivitu zemědělské soustavy (zavedení jetelovin a okopanin do osevního postupu). Význam okopanin nespočívá pouze ve výši produkce, ale i následném vlivu na půdní úrodnost. Nelze zanedbat ani možnosti využití cukru v organické chemii, které jsou v dlouhodobé perspektivě značné.
Souhrn
Cukrovka byla, je a bude intenzivní plodinou. Současnou nepříznivou situaci v jejím pěstování je třeba brát jako do-časnou. Cesta k lepší ekonomice pěsto-vání cukrovky nevede přes další úsporu nákladů ale zvyšování výnosu bulev a cukru. Jedině intenzivní pěstitelské technologie s vysokým výnosem mohou zajistit rentabilitu pěstování.
Tab. 1. Zamyšlení nad výrobními kvótami bílého cukru členských států EU a ČR
Stát | Počet obyvatel země tis. | Zeměděl-ská půda tis. ha | Plocha země tis. km2 | Kvóta cukr A* v roce 1995/96 tun | Kvóta cukru B** v roce 1995/96 tun | Kvóta cukru A + B v roce 1995/96 tun | Plocha pěstování cukrovky 1997/98 tis. ha | Kvóta A+B na obyva- tele v kg | Kvóta cukru A na obyva- tele v kg | Kvóta cukru na ha zem. půdy kg | Kvóta A na 1ha pěsto- vané cukrovky t/ha | Kvóta A+B na 1ha pěst. cukrovky t/ha |
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 |
Německo | 81 817 | 17 022 | 357 | 2 637 703 | 811 610 | 3 449 313 | 504 | 42,2 | 32,2 | 203 | 5,2 | 6,8 |
Velká Británie | 58 684 | 16 389 | 244 | 1 040 000 | 104 000 | 1 144 000 | 170 | 19,5 | 17,7 | 70 | 6,1 | 6,7 |
Francie | 58 265 | 27 017 | 544 | 2 996 000 | 805 833 | 3 801 833 | 421 | 65,3 | 51,4 | 141 | 7,1 | 9,0 |
Itálie | 57 336 | 14 736 | 301 | 1 320 000 | 248 250 | 1 568 250 | 275 | 27,4 | 23,0 | 106 | 4,8 | 5,7 |
Španělsko | 39 241 | 24 714 | 505 | 960 000 | 40 000 | 1 000 000 | 147 | 25,5 | 24,5 | 40 | 6,5 | 6,8 |
Nizozemí | 15 492 | 2 015 | 40 | 690 000 | 182 000 | 872 000 | 111 | 56,3 | 44,5 | 433 | 6,2 | 7,9 |
Řecko | 10 474 | 3 539 | 132 | 290 000 | 29 000 | 319 000 | 53 | 30,5 | 27,7 | 90 | 5,5 | 6,0 |
Belgie, Lucemb. | 10 559 | 1 471 | 33 | 680 000 | 146 000 | 826 000 | 102 | 78,2 | 64,4 | 562 | 6,7 | 8,1 |
Portugalsko | 9 920 | 3 950 | 92 | 63 636 | 6 364 | 70 000 | 3 | 7,1 | 6,4 | 18 | 21,2 | 23,3 |
Švédsko | 8 837 | 3 359 | 450 | 336 364 | 33 636 | 370 000 | 60 | 41,9 | 38,1 | 110 | 5,6 | 6,2 |
Rakousko | 8 054 | 3 449 | 84 | 316 529 | 73 881 | 390 410 | 51 | 48,5 | 39,3 | 113 | 6,2 | 7,7 |
Dánsko | 5 251 | 2 739 | 43 | 328 000 | 96 629 | 424 629 | 67 | 80,9 | 62,5 | 155 | 4,9 | 6,3 |
Finsko | 5 116 | 2 689 | 338 | 133 433 | 13 343 | 146 776 | 34 | 28,7 | 26,1 | 55 | 3,9 | 4,3 |
Irsko | 3 591 | 4 278 | 70 | 182 000 | 18 200 | 200 200 | 33 | 55,8 | 50,7 | 47 | 5,5 | 6,1 |
EU Celkem | 372 637 | 127 367 | 3 235 | 11 973 665 | 2 608 746 | 14 582 411 | 2 031 | 39,1 | 32,1 | 114 | 5,9 | 7,2 |
ČR 1. | 10 300 | 4 279 | 78,9 | 330 630 | 33 000 | 363 630 | 80 | 35,3 | 32,1 | 85 | 4,1 | 4,5 |
ČR 2. | 10 300 | 4 279 | 78,9 | 442 269 | 4 900 | 447 169 | 80 | 43,4 | 42,9 | 105 | 5,5 | 5,6 |
ČR 3. | 10 300 | 4 279 | 78,9 | 401 700 | 4 900 | 406 600 | 80 | 39,5 | 39,0 | 95 | 5,0 | 5,1 |
ČR 1 .... kvóta vypočítána z průměrné spotřeby cukru na obyvatele v EU vypočítaná z kvóty A
ČR 2 .... kvóta vypočítána z průměrné domácí spotřeby za referenční období (z podkladů MZe ČR)
ČR 3 .... kvóta vypočítána z počtu obyvatel x průměrná spotřeba v ČR (39,5 kg na osobu)
* Kvóta A - cukr a cukrovka za garantovanou cenu
** Kvóta B - cukr a cukrovka za sníženou garantovanou cenu
Kvóta C - cukr se musí exportovat za cenu na světovém trhu
Další články v kategorii Zemědělství
- Pojišťovny odhadují škody na plodinách po mrazech na stovky milionů korun (30.04.2024)
- ASZ ČR jednala s ministrem zemědělství o sledování majetkové propojenosti (30.04.2024)
- Mrazy zdecimovaly na střední Moravě ovocné sady, hrušky budou vzácností (30.04.2024)
- Výborný: Česko brzy odešle žádost o mimořádnou pomoc z EU pro české ovocnáře (30.04.2024)
- Zemědělská politika se zjednoduší. Europoslanci schválili úpravu podmínek, ekologové to kritizují (30.04.2024)
- Ministr Výborný v Lucemburku: Evropskou komisi jsem požádal o mimořádnou pomoc ovocnářům, které zasáhly katastrofální mrazy (30.04.2024)
- Mráz na jihu Čech poškodil kromě ovoce zřejmě i obiloviny a řepku (30.04.2024)
- Zmírnit dopady mrazů by mohl přesun plodin do vyšších poloh, míní vědci (29.04.2024)
- Čeští zemědělci připravují další protest, bude nejspíš v druhé polovině května (29.04.2024)
- Vinařům způsobily mrazy škodu přes dvě miliardy Kč, zánik hrozí většině ovocnářů (29.04.2024)