Denně máme sníst pět jablek
09.10.2003 | Rovnost
Archeologie sice doložila, že obyvatelé Evropy již v době kamenné znali vedle obilovin i jablka, avšak pravá kultura ovocných jabloní se do střední Evropy dostala až s Římany. Stáří kulturních jabloní a jablek jako ovoce počítáme na tisíciletí, i když původ této běžné dřeviny není znám. Můžeme předpokládat, že na počátku byly plané jabloně, kterých je však známo více druhů. Na vzniku kulturních jabloní se v Evropě podílely jabloň nízká a jabloň divoká, které rostou na jihu kontinentu.
Problém kolem " kulturních jabloní" vyřešilo zavedení " kulturního druhu" jabloně domácí - Malus domestica. Ve Středozemí byly jabloně známé už 2000 let př. n. l. Značnou zásluhu na jejich rozšíření po Evropě měli panovníci Karel Veliký ( 9. stol.) a Karel IV. ( 14. stol.). Jména Jablonec, Jablonné a jiná dokládají, jak dlouho žijí jabloně v našich zemích.
Stromy se pěstují pro chutné a zdravé plody, jejichž velikost kolísá podle kultivaru, věku stromu, podmínek pěstování, počtu nasazených plodů atp. Tvar plodu bývá kulovitý až soudkovitý, chuťové zkoušky, které jsou podobné s vinařskými, rozlišují jablka chuti sladké, navinule sladké, nakyslé i kyselé. Příchuť mohou mít malinovou, muškátovou, renetovitou, fádní, řepovitou či jinou.
Neopominutelný je zdravotní a dietetický přínos jablek, kterých by měl dospělý člověk sníst ročně v jakékoli podobě asi dvaatřicet kilogramů nebo - spočítáno jinak - dva až pět kusů denně. Zdravotní a dietetický přínos jablek je značný. Energeticky nejsou vydatná, obsahují 85 % vody, 1,3 % celulózy, 0,1 % tříslovin, 0,3 % minerálních látek, 0,5 % dusíkatých látek, cukrů až 16 %. Obsah vitaminu C závisí na kultivaru a stupni zralosti plodu, avšak obecně lze říci, že nejvíce jej obsahují kyselá jablka.
Při sklizni jablek i hrušek bychom se měli vyvarovat chyb způsobujících škody na česaném ovoci i na stromě. Prvním předpokladem je, že sklizeň začínáme odspodu a češeme od vnější části ke vnitřní části koruny. Stejným způsobem, tj. směrem dovnitř, sklízíme střední část koruny a jako poslední její vrchol, opět odspodu nahoru. K česanému ovoci neukládáme ovoce padané, i když vypadá neporušeně. Také plody bez stopek se záhy kazí, navíc jsou jako stolní ovoce neprodejné.
Další články v kategorii Zemědělství
- Ústav spadající pod ministerstvo zemědělství zrušil objednávky u Agrofertu (19.12.2025)
- Ve Stálkách na Znojemsku postaví zemědělci šest nových hal pro chov brojlerů (19.12.2025)
- Dohoda EU s Mercosurem o obchodu se odkládá na leden, uvedla von der Leyenová (19.12.2025)
- Německo a Španělsko vyzvaly lídry EU k podpoře dohody s Mercosurem (19.12.2025)
- Opakované demonstrace zemědělcům dobré jméno neudělají (19.12.2025)
- V Bruselu protestují tisíce zemědělců proti zemědělské politice EU (19.12.2025)
- Projekt Hlídače státu: Agrofert má i přes Babišův střet zájmů zakázky od státu (19.12.2025)
- Itálie a Francie jsou proti rychlému schválení a podpisu dohody Mercosur (18.12.2025)
- Čí zájmy hájí premiér Babiš na jednání Evropské rady k rozpočtu? Naší země, nebo svého agroholdingu? (18.12.2025)
- Evropský parlament schválil odklad nařízení o odlesňování o další rok (18.12.2025)

Tweet



