CUKROVKA A CUKR - 8.7.1998

Situace na zahranicních trzích

Svetová produkce cukru v hospodárském roce 1997/98 (od 1.9. do 31.8.) dle aktuálního odhadu F.O. Licht se ocekává 123,1 mil. tun (cca o 0,5 % více než v predcházející sezóne). Spotreba je odhadována na 122,7 mil. tun. Konecné zásoby by se mely pohybovat kolem 46,3 mil. tun. V posledních mesících cena cukru výrazne poklesla. Od srpna 1997 kdy byla cena kolem 340 - 350 USD za tunu bílého cukru postupne klesala. Za deset mesícu poklesla rámcove až o 100 USD za tunu, což predstavuje jeden z nejvýraznejších poklesu v posledním období. Obdobne nízké ceny dosahoval bílý cukr v prosinci roku 1992. Tento pokles byl ale jen krátkodobý. V polovine cervna se svetová cena bílého cukru pohybovala mírne pod 250 USD za tunu bílého cukru. Vhledem k vetší exportní nabídce bílého a surového cukru lze na svetovém trhu i nadále ocekávat vetší tlak na jeho ceny.

Tabulka : Cukr bílý, prumerná denní cena Londýn, FOB Evropa v USD/t

Mesíc

rok I. II. III. IV. V. VI. VII. VIII. IX. X. XI. XII.

1991 292,1 292,9 299,7 281,2 275,1 301,3 299,3 284,2 285,0 281,0 279,2 276,0

1992 270,0 26,09 268,2 275,8 284,1 295,5 295,8 287,5 270,0 263,3 256,6 248,8

1993 255,8 263,9 287,2 293,8 295,4 278,2 269,0 288,1 284,3 291,3 287,0 286,5

1994 289,3 311,1 340,5 328,7 347,6 358,3 342,6 344,5 340,1 344,0 392,7 411,2

1995 409,6 400,8 384,8 359,5 378,0 424,6 445,2 438,9 365,3 382,1 390,2 381,4

1996 382,7 394,2 399,9 397,5 393,0 397,1 374,5 370,4 347,5 327,6 310,6 306,8

1997 305,9 309,0 309,8 314,0 321,7 329,3 332,3 346,1 319,6 299,3 297,5 297,0

1998 297,9 274,7 269,5 260,7

Soucasná situace v CR

Doposud není v naší republice uplatnován jednotný a odpovídající tržní rad pro cukrovku a cukr. Nestabilita odbytu vedla predevším k poklesu dlouhodobejších investic co cukrovarnictví a pestování cukrovky. Lonské ztráty pestitelu cukrovky a výrobcu cukru dosáhly dvou miliard korun. O ztrátu se rovným dílem rozdelili jak výrobci, tak producenti. V soucasné dobe stávající vlastníci cukrovaru hledají cesty ke stabilizaci odvetví. Lonskou nadprodukci se snaží exportovat a kvótaci produkce cukrovky zajistit její optimální potrebné množství pro tuzemský trh vcetne nezbytné rezervy. Je treba zduraznit, že jednoznacne již prevládá názor, že komodita cukrovka - cukr se neobejde bez regulace.

MZe CR ve spolupráci se zainteresovanými subjekty zpracovalo návrh jak v optimálních podmínkách zajistit obdelávání pudy pestováním repy. Zpracovaný návrh obsahuje ctyri varianty, od tragické pres defenzivní k dynamické a futuristické. Každá z variant vychází z konkrétního podílu státu na zabezpecení odvetví cukrovka cukr.

Pres nekterá prijatá opatrení není mezi cukrovarníky a pestiteli cukrovky v letošním roce situace príznivá. Obecná shoda pestitelu i cukrovarníku je v tom, že do doby definitivního stanovení kvóty by mela Ceská republika produkovat cukr pro tuzemskou spotrebu (cca 450 tis. tun) a rámcove 100 tun cukru rocne exportovat za svetové ceny. Cílem je vytvorit príznivé predpoklady pro jednání o kvóte perspektivne stanovené Evropskou unií CR. K realizaci tohoto úkolu je ale nezbytné zajistit prijatelnou cenu cukru na tuzemském trhu, která by umožnovala cástecne dotovat export (rámcove

kolem 16 Kc za 1 kg). Aby mohl pestitel investovat zejména do modernizace pestování a sklizne, musí se cena cukrovky zvýšit pri soucasné cene vstupu na 1000 Kc za tunu. K naplnení techto cílu okrajove napomáhá soucasná situace v koncentraci majetkových podílu vlastníku cukrovaru.

Již takto nepríznivou situaci v odbytu cukru ješte komplikuje dovoz levnejší izoglukózy (cukerní sirob vyrobený z kukurice) ze Slovenska. Výrobu tohoto náhradního sladidla zahájil na sklonku minulého roku nový závod Amylum v Bolerázi s plánovanou rocní produkcí 110 tis. tun v hodnote cukru. I na toto sladidlo je treba upravit podmínky dovozu v rámci celní unie. Uvažuje se o limitu 5 - 7 tis. tun.

Tabulka 1. Pestování cukrovky a výroba cukru a melasy na území Ceské republiky

(Cukrovarnický kalendár 1998)

Roky

Sledovaný Jednotka 1991 1992 1993 1994

ukazatel

Plocha sklizne ha 119000 125635 110811 91096

Zpracováno repy tun 3850000 4014416 4346517 3092413

Výnos korene t/ha 32,35 31,95 39,22 33,86

Cukernatost % 17,54 16,02 16,79 15,59

Výn.polar.cukru t/ha 5,67 5,12 6,57 5,28

Výroba rafinády t 540000 544531 575549 375217

Výtežnost v % % 14,03 13,56 13,24 12,13

Výnos rafinády t/ha 4,54 4,33 5,18 4,17

Výroba melasy t 207057 232116 228034 160170

Zu.p.c.v melase % * 2,79 2,62 2,59

Poc.cin.cukrov. 43 41 39 31

Roky

Sledovaný Jednotka 1995 1996 1997

ukazatel

Plocha sklizne ha 93875 103688 95766

Zpracováno repy tun 3777169 4417422 3875530

Výnos korene t/ha 40,72 42,06 39,76

Cukernatost % 15,96 16,99 16,56

Výn.polar.cukru t/ha 6,50 7,15 6,67

Výroba rafinády t 476689 610000 531700

Výtežnost v % % 12,62 13,81 13,72

Výnos rafinády t/ha 5,22 5,88 5,53

Výroba melasy t 184684 205000 176993

Zu.p.c.v melase % 2,44 2,32 2,28

Poc.cin.cukrov. 29 28 26

Tabulka 2. Prumerné rocní ceny cukrovky, cukru u výrobce a u spotrebitele

(dle CSÚ)

1991 1992 1993 1994 1995 1996

Cukrovka Kc/t 874 843 810 683 852 930

Cukr krystal u výrobce Kc/kg 11,64 12,45 12,45 12,21 15,61 15,45

Cukr krystal u spotrebitele Kc/kg 14,12 15,14 16,29 15,91 21,19 21,79

Tabulka 3. Prumerné ceny cukrovky, cukru u výrobce a u spotrebitele (dle CSÚ)

1996 1997

X. XI. XII. X. XI. XII.

Cukrovka Kc/t 929 908 952 839 833 864

Cukr krystal u výrobcu Kc/kg 14,242 13,688 13,300 12,530 12,661 12,740

Cukr krystal u spotrebitelu Kc/kg 21,53 20,52 19,53 15,51 16,24 16,38

1998

I. II. III. IV.

Cukr krystal u výrobcu Kc/kg 12,756 12,903 12,903 12,998

Cukr krystal u spotrebitelu Kc/kg 16,63 16,72 16,66 16,66

Plocha pestování cukrovky byla tlakem cukrovaru v letošním roce snížena. Odhady osevních ploch jsou v dnešní dobe velmi obtížné proto i zjištené výsledky se rozcházejí. Svaz pestitelu cukrovky ve spolupráci cukrovary a firmami prodávajícími osivo zpracovali odhad na 85,3 tis. ha, což predstavuje rámcove pokles plochy o 11% proti roku 1997. Výrazneji byla plocha pestování snížena v Cechách (o 12,4 %) méne na Morave (o 8,3%). Na severní Morave plocha pestování dokonce mírne stoupla.Velmi podobný odhad predložil i CSÚ (viz tabulka). Dle CSÚ poklesla plocha pestování cukrovky na 90,4 % proti predcházejícímu roku. Nejvýrazneji v severních a stredních Cechách. Zastoupení cukrovky v plochách osevu je nejvyšší u ostatních organizací (4,8 %) a u družstevních organizací (3,2 %). K jinému záveru dospelo šetrení MARS zpracované pro MZe CR. Plocha cukrovky je odhadována na 67, 2 tis. ha což je 71 % predcházejícího roku. Tento pokles je neúmerný, proto se prikláníme k odhadu kolem 85 tis. ha a stanovisku SPC, že letos by pestitelé meli sklidit zhruba 3,4 mil. tun bulev cukrové repy, ze které se vyrobí asi 500 tis. tun cukru. Což dává velmi vysoké záruky na zabezpecení tuzemského trhu cukrem.

Tabulka 4. Odhad plochy osevu cukrovky technické v ha podle typu hospodarení

v roce 1998 v CR

Plocha osevu Podíl Vlastnictví

v ha osevní

Území Celkem Index plochy soukromé družstevní státní ostatní

k roku 97 v %

Hl.mesto Praha 709 86,6 5,0 636 - 73 -

Stredoceský kraj 24348 85,5 4,4 13947 9361 147 894

Východoceský kraj 16871 90,2 3,6 9167 7176 173 355

Severoceský kraj 8115 83,2 3,6 5062 3046 7 -

Jihomoravský kraj 16545 89,9 2,3 10310 5774 21 439

Severomorav. kraj 18882 103,0 5,2 9183 9124 240 335

Ceská republika 85471 90,4 2,8 48306 34481 662 2023

Prízniveji, z pohledu cukrovaru a pestitelu lze hodnotit vývoj ceny cukru, která proti predcházejícímu roku mírne stoupá. V roce 1997 se pohybovala dle cukrovaru v prumeru 11 Kc za 1 kg volne loženého bílého cukru. V soucasné dobe se ceny pohybují mezi 13 - 14 Kc za 1 kg což je sotva nad úrovni výrobních nákladu nezajištujících reprodukci. S ohledem na tuto cenu lze pocítat i pro letošní rok s nízkou prumernou realizacní cenou za cukrovku, nebot cena za kterou budou cukrovary cukrovku v letošní kampani nakupovat je dána cenou prodávaného cukru na domácím trhu. V roce 1997 se pohybovala cena cukrovky kolem 850 - 900 Kc za tunu dodaných bulev. Pestitelé s ohledem na trvalý rust cen vstupu do výroby považují ale za optimální, cenu kolem 1000 Kc za tunu bulev což rámcove odpovídá odbytové cene cukru kolem 14,6 Kc za 1 kg. Spotrebitelské ceny cukru krystal v 1 kg balení stále mírne stoupají. V 25. týdnu (tretí týden cervna) byly dle CSÚ 18,15 Kc za 1 kg.

V letošním roce výrazne poklesla plocha pestování cukrovky. Pestitelum bylo nabízeno vysoce kvalitní osivo 64 odrud od deseti semenárských firem. Nejpestovanejší odrudou je Domino s 12,43 % podílem. Dále následuje Fox (7,39 %), Kristal (6,64 %) Marion (5,79 %) a další. Založení porostu byla venována mimorádná pozornost. Více jak 90 % porostu bylo zakládáno výsevem na konecnou vzdálenost. Bylo prodáno 107 414 výsevních jednotek osiva cukrovky, což v prepoctu predstavuje výsev 1,26 VJ na ha s prumernou vzdáleností výsevu 17,6 cm pri 45 cm mezirádkové vzdálenosti. Velmi rané zahájení setí a následné teplé pocasí príznive ovlivnilo vývoj porostu. Porosty vcas zaseté jsou velmi pekné plne zapojené. Porosty seté pozdeji v první dekáde dubna jsou již méne vyrovnané a casto, predevším ve stredních a severních Cechách velmi mezerovité. Celkove lze porosty cukrovky hodnotit pozitivne což dává predpoklady pro velmi dobrou produkci bulev i cukru.

Naše cukrovarnictví prochází hlubokou krizí. Na letošní kampan se pripravuje 17 cukrovaru což je proti 26 cukrovarum v predcházejícím roce velmi radikální omezení zpracovatelských kapacit. Hlavním cílem techto zásahu je zlepšit ekonomiku výroby a stabilizovat cenu a produkci cukru v CR.

Predpoklad dalšího vývoje

S ohledem na soucasnou velmi nízkou svetovou cenu cukru, silne nevýhodný prodej cukru do zahranicí, príznivý vývoj porostu cukrovky lze predpokládat i pro príští rok tlak na snižování ploch pestovaní cukrovky. Ke zvrácení tohoto nepríznivého poklesu pestitelských ploch cukrovky muže prispet jedine zásah státu formou podpory exportu ci zesílením podpory nepotravinárského využití zemedelské výroby. Vláda CR schválila projekt výroby biolihu. Zahájení výroby lihobenzinových smesí lze predpokládat dle ministra J. Luxe již v roce 1999 nejpozdeji v roce 2001.

Lze pocítat s dalším postupným uzavíráním cukrovaru. Produkci 500 - 550 tis tun cukru je schopno vyrobit 10 - 12 cukrovaru. Pri nadbytku cukru a nevhodných podmínkách pro export lze ocekávat další tlak cukrovaru na snížení ploch cukrovky v príštím roce. Lze predpokládat, že bude pokracovat pokles spotreby cukru na jednoho obyvatele, která byla v roce 1997 kolem 38 kg.

Tisk

Další články v kategorii Zemědělství

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info