Cukrovary na Slovensku čeká restrukturalizace

HN 26.10.1998

Dvacet tisíc tun starého cukru je na skladech pred zahájením kampane

Cukrovary ceká restrukturalizace

Slovensko muselo ješte v roce 1996 cukr dovážet, nyní se potýká s jeho nadprodukcí. Deštivé pocasí letos snížilo kvalitu cukrové repy natolik, že obávaný prebytek cukru by už nemel hrozit.

Nadprodukce cukru je už dva roky hlavní prícinou krize v cukrovarnickém prumyslu. Podle údaju Slovenského cukrovarnického spolku (SCS) se ho v posledních dvou kampaních vyrobilo o 60 tisíc tun více, než je domácí spotreba, pohybující se kolem 182 tisíc tun. Nyní, na zacátku cukrovarnické kampane, je v cukrovarech kolem 20 tisíc tun starého cukru. Predstavuje to zásoby za 300 miliónu Sk, které musely cukrovary vyplatit pestitelum. Aby se dostaly k financním prostredkum, cukrovary redukují zásoby exportem. Prodávají cukr za ceny pod 10 Sk za kilogram, což jim na kilogramu zpusobuje ztráty kolem 5 až 7 korun. V rozporu s dohodami v rámci Celní unie se cást nadprodukce dostala do CR. K tomu výkonný reditel SCS Róbert Straka HN rekl: "Až v zárí jsme se dozvedeli, že cukr, který jsme vyváželi do Polska a Rakouska, se pres tyto státy dostal do CR. Nebylo to však s vedomím slovenských cukrovaru."

V zemích EU i CEFTA bežná kapacita cukrovaru prekracuje 7 tisíc tun zpracované repy za 24 hodin. Tuto kapacitu dnes nemá ani nejvetší slovenský cukrovar Juhocukor, a. s., Dunajská Streda. Tomuto trendu se bude muset prizpusobit i domácí cukrovarnický prumysl. Z dosavadních osmi cukrovaru s prumernou denní zpracovatelskou kapacitou 2750 tun cukrové repy prežijí jen ty, které budou schopny investovat do svého rozvoje a výrazne zvýšit svou produktivitu. Na Slovensku postací dva až tri cukrovary s denní kapacitou 7000 tun zpracovaného cukru.

S ocekávanou rostoucí cukernatostí se postupne budou snižovat plochy cukrové repy. Pri prumerné úrode 45 tun z hektaru a 17procentní cukernatosti pro potreby zeme postací 1,43 miliónu tun cukrové repy, kterou lze osít na 31,7 tisíce hektaru. Dnes si její pestování vyžaduje plochu vetší o 13 tisíc hektaru.

Vydatné srážky v posledních dvou mesících mohou necekane pomoci snížit zásoby cukru. Dešte znacne snížily kvalitu cukrové repy, kdy její cukernatost poklesla až na dvanáct procent.

Blanka Sáková, Bratislava

Výroba a spotreba cukru (v tis. tun)

Ukazatel 1994 1995 1996 1997

Pocátecní zásoby k 1.1. 100,8 68,7 126,1 183,4

Výroba cukru 121,5 156,7 225,0 215,0

Dovoz 36,9 53,2 18,3 18,3

Jiné zdroje 49,9 39,0 20,2 -

Celková nabídka 309,1 317,6 389,6 401,9

Tuzemská spotreba 239,3 184,2 205,2 220,5

z toho: obyvatelstvo 110,6 89,0 108,1 110,0

zpracovatelský prum. 91,6 75,2 83,3 100,0

mimo potrav. prum. 37,1 20,0 13,8 10,5

Vývoz 1,1 7,3 1,0 25,0

Celková spotreba 240,4 191,5 206,2 245,5

Konecné zásoby k 31.12. 68,7 126,1 183,4 156,4

Pramen: MPSR

Tisk

Další články v kategorii Zemědělství

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info