Antioxidační účinek banánů

Dostatečný příjem antioxidantů stravou je důležitý z hlediska předcházení různým onemocněním, např. ateroskleróze, rakovině, diabetu, Parkinsonově chorobě aj. Potraviny rostlinného původu, především různé druhy zeleniny, obsahují řadu antioxidantů (např. tokoferoly, askorbovou kyselinu, karotenoidy, flavonoidy). Mezi silné antioxidační fytochemikálie patří katechiny v čaji, sezaminoly v sezamu, chlorogenová a kávová kyselina v kávě, kurkumin v kurkumě, rosmanol, karnosol a karnosová kyselina v rozmarýně. Porovnáním antioxidační aktivity různých druhů ovoce se zjistilo, že nejvyšší mají jahody, následují švestky, pomeranče a další. Antioxidační aktivita byla zjištěna i u banánů. Ve slupce i dřeni působí jako jeden z antioxidantů dopamin, jehož obsah ve slupce je 80 - 560 mg/100 g, ve dřeni 2,5 - 10 mg/100 g. Stupeň zralosti banánů má jen malý vliv na tento obsah. Vyšetřováním antioxidační aktivity dopaminu se zjistilo, že je silnější antioxidant než komerčně používané antioxidanty BHA a BHT, dále než flavonoidy, glutathion a katechiny. Antioxidační aktivita dopaminu se podobá aktivitě gallokatechingallátu a askorobové kyseliny. Dosud není známo, zda miligramové množství dopaminu ve dřeni má pozitivní nebo negativní účinek na lidské zdraví. Dopamin se snadno absorbuje a hraje důležitou úlohu jako nervový mediátor a prekurzor noradrenalinu a adrenalinu. Akumulace oxidovaných produktů dopaminu (např.chinonu) v mozku v průběhu stárnutí může vést k apoptóze nervových buněk, tj. procesu, který se dává do souvislosti s Parkinsonovou chorobou.

J.Agric.Food Chem., 48, 2000, č.3, s.844-848

Více informací o dopaminu v banánech najdete v Potravinářských aktualitách: ekonomika, technologie, technika a obaly, 43, 2000, č.5 (-kvas-)

Tisk

Další články v kategorii Zemědělství

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info