Zvyšování cen zemědělských produktů je nezbytností

"V loňském roce se podařilo zastavit pokles nákupních cen hovězího masa. Ten zavinil výskyt některých onemocnění dobytka a následnou, možná až zbytečně zveličenou, mediální kampaň. Je však třeba dodat, že zastavení poklesu cen hovězího se podařilo jen v jižních Čechách," uvedl na valné hromadě členů Okresní agrární komory v Písku její předseda Pavel Novotný. Jak dále řekl, podařilo se docílit nárůstu nákupních cen mléka, a tento trend by měl pokračovat i v letošním roce.

Vzrostla i cena jatečných býků a daří se odolávat tlaku na snížení cen drůbeže. Tento tlak je vyvoláván tvrzením, že je v republice přebytek obilí, které by se dalo využít pro výkrm.

"Taková tvrzení musíme velmi rázně odmítnout, protože jsou pro prvovýrobce velmi riziková. Je prokázáno, že i kdyby měli chovatelé drůbeže obilí pro výkrm zdarma, klesla by cena drůbežího masa na trhu o pouhé 2,50 koruny za kilogram. Postupné zvyšování cen zemědělských produktů, a následně i potravin, je jediná správná cesta, protože pokud by se tak nedělo, po vstupu do Evropské unie by došlo na trhu potravin k cenovému šoku," uvedl Pavel Novotný.

Tisk

Další články v kategorii Venkov

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info