Vyhláška nově upraví označování hovězího

Od září by měla vstoupit v platnost nová vyhláška ministerstva zemědělství o označování potravin. Ta mimo jiné stanoví podmínky označování masa, masných výrobků, ryb, ostatních vodních živočichů, vajec a výrobků z nich v obchodech. Novinkou je především úprava označování hovězího. "Spotřebitel bude napříště u každého kusu masa informován například o stáří zvířete, jeho pohlaví, registračním čísle a datu porážky," uvedl mluvčí ministerstva zemědělství Pavel Kovář. Údaj o testování masa na BSE nemá být součástí povinného označení masa. Podle Kováře by to bylo nadbytečné. "Vyšetřování na BSE je veterinární opatření, jemuž se od června povinně podrobují všechna porážená zvířata starší 30 měsíců. Ministerstvo v téže vyhlášce zároveň navrhuje, aby se maso ze skotu staršího 30 měsíců smělo zpracovávat výhradně do masných výrobků, a nikoliv do výseku," řekl Právu Kovář. "Vyhláška řeší to, po čem dlouho volali jak spotřebitelé, tak chovatelé," uvedl. Maso už nebude anonymní, bude dále označeno číslem jatek a bourárny, evidenčním číslem posledního chovu a zemí původu. Kupující se také dozví, zda šlo o volka, býka, krávu či jalovici.

Tisk

Další články v kategorii Venkov

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info