Vliv výživy dojnic na obsah bílkovin v mléce

Luděk Stádník, František Louda, Renáta Toušová, Karla Scheinherrová

Katedra chovu skotu a mlékařství, ČZU Praha

Změnou krmné dávky lze u dojených krav ovlivnit poměr bílkovin a tuků v mléce. Předmětem zájmu výzkumu i chovatelů je používání různých zdrojů přidávaných tuků do krmné dávky tak, aby docházelo k redukci mléčného tuku. Je ověřována možnost použití určitých polynenasycených tuků zkrmovaných tak, aby poklesla syntéza mléčného tuku.

Je známo, že polynenasycené tuky jsou hydrogenovány v bachoru a možná v mléčné žláze za vzniku konjugované kyseliny linolové, která inhibuje syntézu mléčného tuku v mléčné žláze.

Obohacení krmné dávky nechráněným tukem může v bachoru také inhibovat trávení vlákniny, což sníží produkci kyseliny octové využívanou k syntéze mléčného tuku. Logické potom je, že když přidáme přiměřené množství nechráněného tuku do krmné dávky, automaticky následuje pokles mléčného tuku v mléce. Nechráněné, nenasycené tuky (semena olejnin, bavlníková semena) mají větší vliv na trávení vlákniny, než nasycené tuky (lůj a jiné živočišné tuky).

Prozatím nelze doporučit přidání více než 2-3% sušiny z celkové krmné dávky v podobě nechráněných tuků účinných v bachoru. Pokles poměru objemné píce ke koncentrátu, nebo zvýšení energie krmné dávky má obvykle pozitivní vliv na kvalitu produkovaných bílkovin a procento mléčných bílkovin. Emergy (1978) pozoroval, že na každou netto Mcal přijaté energie, organismus odpovídá zvýšením obsahu mléčných bílkovin o 0,015 % .

K vysvětlení tohoto jevu bylo navrženo několik hypotéz, například:

· Vzestup kyseliny propionové a glukózy snižuje množství bílkovin využívaných jako zdroje energie. Nicméně je více bílkovin schopno syntézy.

· Vzestup inzulinu v krvi nepřímo zvyšuje množství aminokyselin přenesených z krve do mléčné žlázy.

· Vzestup průchodu bachorem a růst mikroorganismů (rychleji dostupná energie) má za následek více mikrobiálního proteinu dostávajícího se do tenkého střeva a je dostupnější dojnici. Nesmíme zapomenout, že toto je protein, který má nejlepší aminokyselinový profil pro syntézu mléčných bílkovin a je jejím nejdůležitějším zdrojem.

Prospěšný účinek vzestupu příjmu energie může být také rušen nedostatkem celkových bílkovin, nebo specifických aminokyselin, přidáním příliš mnoha nechráněných tuků ke zvýšení energie, špatným systémem krmení (frekvence a pořadí krmení), nebo výběrem množství píce v krmné dávce.

Doplňování tuku v krmné dávce, ať je chráněný nebo ne, vede obvykle k poklesu mléčných bílkovin od 0,1 do 0,2 jednotek. Pravý důvod tohoto jevu není ještě zcela pochopen, ale byly již navrženy nějaké hypotézy - například :

· Tuk není zdrojem energie pro bachorovou mikroflóru. Pokud se přidá tuk do krmné dávky, tak je možné, že tuk převezme místo fermentovaných karbohydrátů, což způsobí pokles množství energie dostupné mikroorganismům. Jejich růst je snížen a protože produkují 60% aminokyselin požadovaných pro syntézu mléčných bílkovin, může mít pomalý růst za následek nedostatek těchto prekurzorů.

· Tuk může také snížit transport aminokyselin z krve do mléčné žlázy.

Ať je pravda jakákoliv, doplňování tuku nebude mít nikdy kladný vliv na hladinu mléčných bílkovin.

Jak mohou producenti mléka úspěšně zvýšit poměr bílkovin k tukům v mléce ?

První pravidlo, které musí producenti mléka respektovat, aby maximalizovali obsah mléčné bílkoviny, je to, že si musí být jisti, zda kráva přijímá dostatek bílkovin. To znamená, že sušina je stejně tak dostačující, jako úroveň proteinů v dávce. Studie ukázaly, že hladina mléčných bílkovin stoupá o 0,02 jednotky na každé procento vzestupu hrubých bílkovin v krmné dávce mezi 9 a 17 %.

Znamená to, že více, je lépe ?

Ne bezpodmínečně, protože nadbytek bílkovin může způsobit zdravotní a reprodukční problémy. Toto platí i pro celkový obsah bílkovin, a proto je důležité vybrat dobrý zdroj odbouratelných a neodbouratelných bílkovin. Při jejich správném poměru dojde k synchronizaci proteinů a energie uvolněné v bachoru a zajištění toho, že kvalita by-pass bílkovin obsažených v dávce je dobrá.

Princip synchronizace bílkovin a energie je jednoduchý. Protože více než 60% aminokyselin požadovaných pro syntézu mléčných bílkovin pochází z trávení a absorbce mikrobiálního proteinu v tenkém střevě, je důležitým úkolem pro zvýšení mléčných bílkovin maximální produkce mikrobiálních proteinů.

Jiným důvodem maximální produkce těchto bílkovin je to, že mikrobiální protein poskytuje krávě nejkvalitnější aminokyselinový profil. Nedochází k nedostatku methioninu ani lysinu, narozdíl od mnoha jiných zdrojů, používaných pro by-pass protein.

Jak postupovat ?

Aby probíhal růst a syntéza bílkovin vhodným způsobem a v dostatečném množství, musí mít mikroorganismy přístup ke zdrojům energie a dusíku současně. Nezbytný dusík pochází z odbourávání dostupných bílkovin v bachoru, zatímco energie pochází z nevláknitých sacharidů a neutrální detergentní vlákniny, která je stravitelná. Významným faktorem, kterým se ujistíme, že je dusík a energie dostupný současně, je to, že zdroje jsou odbourávány v bachoru ve stejné míře. Například, krmná dávka založená na vojtěškové siláži obsahuje mnoho rychle odbouratelných bílkovin. Je vhodnější nabízet mačkané nebo šrotované zrní, jako zdroj nevláknitých sacharidů s vojtěškovou siláží? Škrob, který se nachází ve šrotu je snadněji využitelný v bachoru a mohla by to být lepší volba. K doplnění dávky bílkovin by měl chovatel vybrat přísady, ve kterých jsou bílkoviny pomaleji a méně degradovatelné v bachoru, než bílkoviny pocházející z vojtěšky. Příkladem mohou být bílkoviny, které jsou tepelně ošetřeny. Tento způsob může zabránit rychlému uvolňování amoniaku, který nejsou mikroorganismy schopny využít. Na druhou stranu, pokud je hlavní pící seno, potom je vhodnější mačkané zrní, než šrotované zrní, protože jeho bílkoviny jsou pomaleji degradovatelné, než bílkoviny vojtěškové siláže, a navíc je škrob z mačkaného zrní pomaleji využitelný, než škrob šrotu.

Maximalizování příjmu vyrovnané krmné dávky je další možnost, o které lze uvažovat, pokud se pokoušíme o maximální produkci mikrobiálního proteinu.

Vzestup příjmu krmiva zvyšuje průchod bachorem a snižuje recyklaci dusíku a energie v bachoru. To vyvolává opak cirkulace mikroorganismů, které končí přímo ve střevě. Nedegradovatelné bílkoviny, které jsou tráveny a absorbovány v tenkém střevě, jsou dalším zdrojem aminokyselin, které mohou být použity k syntéze mléčných bílkovin.

Aby mohly být dobře využity, musí být kvalitní. Jinými slovy musí být dobře stravitelné a snadno absorbovatelné a musí doplnit požadované množství každé aminokyseliny. Nadbytek některých aminokyselin může negativně ovlivnit využití jiných aminokyselin. Tedy pokud mluvíme o vysoké kvalitě nedegradovatelných bílkovin, mluvíme o množství, poměru a dostupnosti aminokyselin.

Co může negativně ovlivňovat dostupnost by-pass proteinů?

Negativní jsou určitě nadměrná tepelná ošetření. Mnoho přísad, používaných ke zvýšení by-pass proteinů v dávce jsou vystaveny horku, jako: mikronizovaná nebo pražená olejná semena, mláto a živočišné bílkoviny. Vysoká teplota snižuje využitelnost bílkovin v bachoru, a také snižuje jejich využitelnost v tenkém střevě. Producenti mléka si tedy musí být jisti, že vybrali přísady dobré kvality, které nebyly ošetřeny vysokou teplotou. Musí být jistota, že komponenty, které byly vybrány, doplní dobře aminokyseliny. Poslední výzkumy uvádějí poměr lysin:methionin 3:1. Jinými slovy musí vytvořit 2,2 respektive 6,2% metabolizovatelného proteinu. Výsledky výzkumů, publikovaných do této doby, uvádí, že tyto dvě aminokyseliny mohou být považovány za limitující faktor syntézy mléčných bílkovin v obvyklých krmných dávkách. Například lepek je chudý na lysin, zatímco krev obsahuje lysinu dostatek. Tyto dvě přísady doplňují dobře jedna druhou. Jinou cestou, jak bojovat s nedostatkem methioninu, je přidání zdroje chráněných aminokyselin do krmné dávky. Pokud se to udělá dobře, vede tato strategie ke zvýšení mléčných bílkovin.

Krávy, které jsou v příliš špatné tělesné kondici trpí nedostatkem energie a obvykle mají i nižší obsah mléčného tuku. Důvodem je to, že nemají žádné tělesné rezervy, které by mobilizovaly při nedostatku energie. Protože polovina mléčného tuku pochází z mastných kyselin uvolněných do krve (které pochází z tuku krmné dávky, nebo mastných kyselin uvolněných z tělních tukových rezerv), potom pokud se přeruší jejich dodávka, nemá mléčná žláza nezbytné prekurzory. Obvykle je u takto postižených krav v mléce také méně bílkovin, zvláště v časné fázi laktace. Ale tato situace je obvykle spojena se skutečností, že krávy často trpí subklinickou ketózou. Tyto krávy málo žerou, a tak jsou mobilizovány tělesné rezervy mastných kyselin a stoupá hladina mastných kyselin v krvi.

Faktory, jako je pořadí a frekvence krmení, jsou velmi významné v souvislosti s konvenčním systémem krmení. Producenti mléka musí samozřejmě zajistit dostatek využitelné energie v přísadách, které vybrali, aby dovolili dobré využití degradovatelných bílkovin, ale musí se také ujistit, aby měli mikroorganismy současně přístup k těmto živinám.

Producenti mléka mohou také snížit hladinu mléčného tuku zvýšením množství nabízených koncentrátů. V takovém případě není v krmné dávce mnoho nevhodných sacharidů, ale když je poskytováno okolo 5 kg koncentrátů, dvakrát denně, což je příliš mnoho, existuje riziko vyvolání acidózy. Chovatel musí mít jistotu, že krávy pořádně přežvykují. Jestliže ne, může vzestup koncentrátů způsobit problémy.

Návod ke zvýšení hladiny mléčných bílkovin v mléce :

- krmná dávka musí mít dostatek bílkovin;

- bílkoviny v krmné dávce musí být kvalitní;

- v krmné dávce nesmí být nadbytek tuku;

- krávy přijímají maximum krmiva;

Producenti mléka, kteří chtějí, aby se poměr bílkoviny - tuky v jejich stádě změnil, se musí ptát sami sebe:

Je dávka, která je navržená shodná s dávkou zkrmovanou kravám?

Je dávka, která je kravám nabízena, kravami sežrána ?

Byla hmotnost krav, která hraje důležitou roli při sestavování dávky, odhadnuta nebo zjištěna vážením ?

Je příjem sušiny, na kterém je založen systém krmení, skutečný nebo odhadnutý ?

Tisk

Další články v kategorii Venkov

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info