SVS upozorňuje na riziko konzumace masa z divočáků
15.08.2001 | Agris
Státní veterinární správa ČR (SVS) opakovaně upozorňuje především veškeré hoteliéry a hospodské, aby nakupovali maso z černé zvěře vždy od legálních dodavatelů a vždy od nich požadovali potvrzení o veterinárním vyšetření, zejména pak na trichinelózu. Sdělil to dnes tiskový mluvčí SVS Josef Duben s poukazem na skutečnost, že uvedená choroba je pro člověka smrtelně nebezpečná.
Důvodem upozornění SVS jsou přitom v ČR nedávno zjištěné dva případy trichinelózy u divokých prasat, u Frýdku Místku v květnu a u Znojma v červenci. "Jde o opravdu závažné onemocnění, které může pro člověka i znamenat smrt. Poslední výskyt u lidí byl v Čechách zaznamenán roku 1954 ve Smrdově u Pacova, kdy onemocnělo 11 lidí, z nichž tři zemřeli," konstatoval Duben.
Podle jeho slov by také neměli myslivci používat nepřevařené zbytky z uloveného zvířete ke zkrmení psům. Syrové maso z uloveného divočáka nesmějí podle Dubna myslivci používat ani jako návnady při chystaném lovu šelem, například lišek.
Trichinelóza je onemocnění, které postihuje zpravidla divoká prasata, medvědy a koně, osly, ale třeba i nutrie, psy a v minulosti i prasata domácí, a způsobuje ji svalovec stočený (Trichinella spiralis).
"Tento hlíst se usídlí nejčastěji ve žvýkacích svalech, jazyku, bránici i ostatních svalových částech zvířete. Parazit se zde zapouzdří a čeká, až maso pozře nějaký masožravec, popřípadě člověk, aby se pak mohl v jeho těle dále vyvíjet. Býložravec se může nakazit kontaminovanou pící. Pro člověka je pak nebezpečné pouze maso dostatečně tepelně neopracované nebo nedostatečně zmrazené. Svalovec vážně ohrožuje jak mezihostitele - prase, tak i člověka. Při větší invazi působí horečky, třes a křeč dýchacích svalů. V pozdější fázi onemocnění se již prakticky nedá léčit a může končit i smrtí. Larvy svalovce sice hynou při teplotě těsně nad 50 °C asi po čtvrthodině, okamžitě ale až při teplotě 62 ° C, což znamená, že této teploty musí být dosaženo v celém kusu masa, tzv. v jádře. Ke kuchyňské úpravě nelze doporučit mikrovlnnou troubu, neboť toto zařízení má na larvy nestandardní účinek, přestože pracuje s teplotami přes 70 °C," informoval Duben.
Další články v kategorii Venkov
- Ochranná pásma kvůli africkému moru prasat na Liberecku se znovu rozšířila (02.05.2024)
- Sladké potěšení na balkoně: Převislé jahody zdobí a také skvěle chutnají (02.05.2024)
- Africký mor se potvrdil u dalších dvou prasat z Hrádku nad Nisou a Mníšku (30.04.2024)
- Jarní výstavu Flora Olomouc navštívilo 50.000 lidí, o něco méně než loni (29.04.2024)
- Rybářství Třeboň stouply tržby meziročně o šest procent, zvýšil se i zisk (29.04.2024)
- Útraty Čechů za květiny loni klesly o 7,2 procenta na 15 mld. Kč (26.04.2024)
- Obce se zlepšují v třídění komunálního odpadu, ukazují data MŽP (23.04.2024)
- USA čeká největší invaze cikád za desetiletí, mohou jich být biliony (22.04.2024)
- Kladrubský hřebčín chce v září předvést jízdu s rekordním 24spřežím (17.04.2024)
- Z krabiček do trsů kostřav, tak se vracejí okáči skalní do Českého středohoří (17.04.2024)