Slovenská brynza stále žádaná

Brynzárna Luboše Manicy v Tisovci, SR, počítá letos s přibližně stejným ziskem - více než 1 milion SKK - jako v loňském roce. Ročně se v této firmě vyrobí více než 300 t brynzy, na jejíž výrobu se spotřebuje 350 až 380 t hrudkového ovčího sýra, který společnost vykupuje ze salaší v horských a podhorských oblastech Horehroní a Dobšinského regionu. Vzhledem k tomu, že se podmínky na výrobu této slovenské speciality stále zpřísňují, a společnost chce brynzu vyrábět i po vstupu SR do EU, vedou se již nyní jednání s chovateli ovcí o modernizaci salaší a výstavbě sýráren, v kterých by byl zrací proces (především teplota) z hlediska mikrobiologie a procesu kvašení v souladu s nejpřísnějšími standardy. Hrudky ovčího sýra, resp. brynza jsou totiž jediným mléčným výrobkem, který se vyrábí bez pasterace, a nežádoucí bakterie se likvidují kyselinou mléčnou, produkovanou během kvašení. Tisovská brynzárna v současné době rozšiřuje prostory sýrárny. Zaměstnává 17 pracovníků, jejichž počet se v sezóně (květen, červen) zvyšuje na 22. V květnu se vyrobilo ze 65 t hrudkového sýra 50 t lahůdkové brynzy, která se získává výhradně z čistého ovčího sýra, na rozdíl od letní a zimní brynzy, do které se přidává ještě hrudkový sýr z kravského mléka. Brynzárna zásobuje svými výrobky celé Slovensko, především větší města. Část produkce se spotřebuje na výrobu typicky slovenských specialit v rodinné restauraci v bezprostřední blízkosti brynzárny.

http://www.hnx.sk

Tisk

Další články v kategorii Venkov

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info