Situace a vývoj cen na trhu masa ČR v únoru 1999

V Praze dne 8.3.1999 Ing. Josef O u r e d n í k

VÚZE BIC Praha

Situace a vývoj cen na trhu masa CR v únoru 1999

Po urcitých pozitivních tendencích v prubehu prvé poloviny ledna 1999 ve vývoji nabídky a poptávky na trhu zejména veprového masa, kdy docházelo k oživení cen zemedelských výrobcu nejen v CR, ale i v EU se situace v druhé polovine ledna zmenila. Ceny prasat na reprezentativních trzích EU se postupne snižovaly z 99 EUR za 100 kg jatecné hmotnosti až na 89,4 EUR v týdnu od 18.1. do 24.1.1999. V následných týdnech docházelo k rustu. V týdnu od 8.2. do 14.2. byla vykázána cena na úrovni 94,4 EUR za 100 kg jatecné hmotnosti, tj. v prepoctu 25,25 Kc/ 100 kg ž. hm.

Tato situace se projevila na zvýšených dovozech veprového masa do CR. V období od 1.1. do 27.2. 1999 bylo do CR dovezeno 1903 jatecných prasat o prumerné hmotnosti 117 kg/ks a 4391 t veprového masa. Vývoj cen jatecných prasat v EU mel vliv na snižování cen jatecných prasat v CR. Ceny zemedelských výrobcu jatecných prasat klesaly z 31,64 Kc/kg ž. hm. na 30,83 Kc k 27.1.1999. V únoru 1999 byl zaznamenán další pokles a to k 13.2. na úroven 25,64 Kc a k 27.2.1999 na 23,53 Kc/kg ž. hm. Spolu s poklesem cen zemedelských výrobcu se snižoval objem dovozu veprového masa. Opatrení SFTR byla dosud neúcinná. Od 1.1 do 27.2. 1999 se podarilo vyvézt 848 t veprového masa prevážne na Slovensko.

Ceny jatecného skotu i v prubehu prvé poloviny února 1999 mírne klesaly. V prubehu druhé poloviny února byl zaznamenán stagnacní trend cen jatecných býku a jalovic. K mírnému poklesu došlo u cen jatecných krav jako dusledek zvýšených porážek v predjarním období.

Snížení cen zemedelských výrobcu se projevilo poklesem cen prumyslových výrobcu. Ceny vybraných druhu hovezího výsekového masa se snižovaly ve srovnání s prvou polovinou února o 1,1 až 1,76 Kc/kg. Ceny vybraných druhu veprového výsekového masa se snížily o 2,39 až 5,15 Kc/kg podle druhu masa.

Spotrebitelské ceny kopírovaly vývoj cen prumyslových výrobcu. Obdobná tendence se projevila i u vybraných druhu masných výrobku a konzerv.

Snížení spotrebitelských cen výsekového hovezího i veprového masa se dosud neodrazilo ve zvýšené poptávce spotrebitelu, která se udržuje na pomerne nízké úrovni. Pokud se nepodarí realizovat opatrení SFTR smerující k odcerpání previsu nabídky nad poptávkou, lze ocekávat oživení cen zejména veprového masa v záveru pololetí 1999.

Tabulka c. 1 - Vývoj cen jatecných zvírat pri nákupu v podnicích masného prumyslu CR 27. 2. 1999 v Kc/kg ž. hm.

VÝROBEK 27.2.99 13.2.99 27.1.99 Rozdíl v Kc Index (%)

A B C A-B A-C A/B A/C

I. tr. jakosti

Jatecní býci 38,24 38,22 38,90 0,02 -0,66 100,1 98,3

Jatecné jalovice 30,06 30,17 30,96 -0,11 -0,90 99,6 97,1

Jatecné krávy 27,21 27,60 28,38 -0,39 -1,17 98,6 95,9

Jatecná prasata 23,53 25,64 30,83 -2,11 -7,30 91,8 76,3

Telata mlécná 48,85 49,50 48,86 -0,65 -0,01 98,7 100,0

Telata težká - - - - - - -

Všech tríd

Jatecní býci 37,63 37,80 38,62 -0,17 -0,99 99,6 97,4

Jatecné jalovice 29,51 29,62 30,47 -0,11 -0,96 99,6 96,8

Jatecné krávy 25,89 26,09 26,82 -0,20 -0,93 99,2 96,5

Jatecná prasata 23,08 24,95 30,25 -1,87 -7,17 92,5 76,3

Ovce a kozy 17,50 22,49 23,61 -4,99 -6,11 77,8 74,1

Zpracoval: IS VÚZE - BIC, Praha

Pramen: SFTR(MZe)6-99 Informace o vývoji prumerných cen placených zemedelcum za dodaná jat. zvírata a ceny výrobcu a zpracovatelu masa, za které prodávají své výrobky odberatelum (výberové šetrení - k 13. a 27. dni mesíce)

Cenové rozmezí pri nákupu jatecných zvírat 27. února 1999

býci I. jakost od 37,50 do 40,00 Kc/kg ž. hm.

jalovice I. jakost od 27,00 do 31,85 Kc/kg ž. hm.

krávy I. jakost od 24,00 do 29,00 Kc/kg ž. hm.

prasata I. jakost od 22,00 do 25,20 Kc/kg ž. hm.

Tabulka c. 2 - Ceny placené zemedelcum za dodaná jat. zvírata v podnicích masného prumyslu podle oblastí CR k 27.2. 1999 v Kc/kg ž. hm.

Oblast Býci Býci Jalovice Jalovice Krávy Krávy Prasata Prasata

tr. A celkem tr. A celkem tr. A celkem tr. I. celkem

Praha 38,00 37,50 29,00 28,50 27,00 26,50 23,00 23,00

Strední Cechy 38,00 37,80 30,25 29,96 27,47 26,15 23,68 23,48

Jižní Cechy 38,10 37,49 30,35 29,50 27,73 25,87 23,52 23,23

Západní Cechy 38,33 38,01 30,41 29,79 27,83 26,23 23,97 23,37

Severní Cechy 38,22 38,11 29,87 29,41 26,89 26,38 23,48 22,98

Východní Cechy 38,27 38,09 29,87 29,53 27,64 26,64 23,89 23,46

Jižní Morava 38,56 36,27 29,41 28,76 26,61 25,14 23,78 23,01

Severní Morava 38,14 37,99 30,30 29,85 25,82 25,02 22,54 22,41

CR 38,24 37,63 30,06 29,51 27,21 25,89 23,53 23,08

Zpracoval: IS VÚZE - BIC, Praha

Pramen: SFTR(MZe)6-99 Informace o vývoji prumerných cen placených zemedelcum za dodaná jat. zvírata a ceny výrobcu a zpracovatelu masa, za které prodávají své výrobky odberatelum (výberové šetrení - k 13. a 27. dni mesíce)

Tabulka c. 3 - Ceny výrobcu a zpracovatelu masa, za které prodávají své výrobky odberatelum CR v Kc/kg k 27.2. 1999

VÝROBEK 27.2.99 13.2.99 27.1.99 Rozdíl v Kc Index (%)

A B C A-B A-C A/B A/C

HOVEZÍ MASO VÝSEKOVÉ

H 1/4 prední I. 71,52 72,79 74,71 -1,27 -3,19 98,3 95,7

H 1/4 zadní I. 82,07 83,57 85,46 -1,50 -3,39 98,2 96,0

H. prední bez

kosti prum. 91,38 93,14 95,42 -1,76 -4,04 98,1 95,8

H zadní bez k., kýta,

plec, prum. 110,45 111,35 112,41 -0,90 -1,96 99,2 98,3

H prední s kostí

prum. 54,53 55,92 56,45 -1,39 -1,92 97,5 96,6

H svícková vc.

KÚ prum. 241,80 240,94 245,63 0,86 -3,83 100,4 98,4

H roštená vc.

KÚ prum. 131,08 132,33 135,67 -1,25 -4,59 99,1 96,6

VEPROVÉ MASO VÝSEKOVÉ

V predek 50,64 55,79 60,34 -5,15 -9,70 90,8 83,9

V kýta s kostí 71,61 74,00 78,48 -2,39 -6,87 96,8 91,2

V pecene 83,62 87,92 92,02 -4,30 -8,40 95,1 90,9

V krkovice 73,10 77,57 81,22 -4,47 -8,12 94,2 90,0

V bok 40,58 43,37 48,01 -2,79 -7,43 93,6 84,5

V kýta bez kosti 96,56 100,87 105,46 -4,31 -8,90 95,7 91,6

V plec bez kosti 85,87 90,56 94,34 -4,69 -8,47 94,8 91,0

V pulky s hlavou

se sádlem 36,65 41,15 44,83 -4,50 -8,18 89,1 81,8

V kostry - 1/2 s hlavou

bez sádla 44,93 46,42 51,60 -1,49 -6,67 96,8 87,1

VEPROVÉ SÁDLO

V sádlo syrové

s kuží 30,47 33,77 37,17 -3,30 -6,70 90,2 82,0

V sádlo syrové

bez kuže 32,49 32,76 36,30 -0,27 -3,81 99,2 89,5

Škvarené sádlo

pro VO prum. 34,09 34,43 36,24 -0,34 -2,15 99,0 94,1

Škvar. Sádlo

Tuk. prum. 14,96 14,98 15,24 -0,02 -0,28 99,9 98,2

Zpracoval: IS VÚZE - BIC, Praha

Pramen: SFTR(MZe)6-99 Informace o vývoji prumerných cen placených zemedelcum za dodaná jat. zvírata a ceny výrobcu a zpracovatelu masa, za které prodávají své výrobky odberatelum (výberové šetrení - k 13. a 27. dni mesíce)

Tabulka c. 4 - Ceny výrobcu a zpracovatelu masa, za které prodávají své výrobky odberatelum CR v Kc/kg k 27.2. 1999

VÝROBEK 27.2.99 13.2.99 27.1.99 Rozdíl v Kc Index (%)

A B C A-B A-C A/B A/C

KONZERVY-ceny prep. na 1 kg

H ve vlastní štáve

(425 g) 65,07 76,57 80,73 -11,50 -15,66 85,0 80,6

V ve vlastní štáve

(415 g) 60,99 71,04 78,07 -10,05 -17,08 85,9 78,1

Játrová paštika

prum. 51,25 51,42 52,05 -0,17 -0,80 99,7 98,5

Luncheon meat

prum. 55,81 58,20 57,56 -2,39 -1,75 95,9 97,0

MASNÉ VÝROBKY

Špekácky 46,86 48,56 49,77 -1,70 -2,91 96,5 94,2

Jemné

párky 55,43 56,59 57,68 -1,16 -2,25 98,0 96,1

Libové

párky 43,40 45,83 46,31 -2,43 -2,91 94,7 93,7

Gothajský

salám 62,36 63,20 64,74 -0,84 -2,38 98,7 96,3

Šunkový

salám 93,72 94,89 96,29 -1,17 -2,57 98,8 97,3

Turistický salám

trvanlivý 87,94 88,66 90,89 -0,72 -2,95 99,2 96,8

Vysocina 92,43 94,01 95,49 -1,58 -3,06 98,3 96,8

Selský

salám 81,51 82,11 83,31 -0,60 -1,80 99,3 97,8

Lahudkové

játrovky 62,10 64,55 63,69 -2,45 -1,59 96,2 97,5

Šunka

dušená 119,76 120,57 124,27 -0,81 -4,51 99,3 96,4

Zpracoval: IS VÚZE - BIC, Praha

Pramen: SFTR(MZe)6-99 Informace o vývoji prumerných cen placených zemedelcum za dodaná jat. zvírata a ceny výrobcu a zpracovatelu masa, za které prodávají své výrobky odberatelum (výberové šetrení - k 13. a 27. dni mesíce)

Tisk

Další články v kategorii Venkov

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info