Rodné listy putují s masem od zemědělců až na pulty

Zemědělci musí označit každé narozené tele ušní známkou s číselným kódem a vystavit mu rodný list. Na jatky posílají dobytče s touto ušní známkou a veterinárním osvědčením s určením plemene, věku, pohlaví a zdravotní nezávadnosti dobytčete.

Zpracovatelé zkontrolují označení a dokumentaci dodaných zvířat. Na pulty prodejen pošlou jen zásilku masa opatřenou zmíněnými údaji o věku a původu, včetně veterinárního atestu z jatek, a u dobytčat starších 30 měsíců doplněnou testem z laboratoře Státní veterinární správy na BSE.

Prodejci zajistí, aby na cedulkách v řeznictví u hovězího zákazníci našli mimo jiné označení stáje chovatele, číslo jatek a bourárny. Důležitý je věk zvířete, protože tím se odliší kvalita i cena. Na výhrady řezníků, že termín pro zavedení důsledné identifikace masa byl krátký, reagoval ministr slovy: "Dovedu si představit, že ne všichni řezníci jsou dostatečně připraveni na toto řešení. Nová norma a její zavedení budou stát určité peníze, proto někteří požadují více času. Protože naší prioritou je ale nezávadnost potravin, rozhodl jsem, že termín účinnosti vstoupí v platnost prvním říjnem," dodal ministr.

Tisk

Další články v kategorii Venkov

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info