Největší zpracovatelé masa v Evropě- Nizozemí

V roce 1998 prudce vzrostla výroba vepřového masa a přes mírný propad v roce 1999 na 1,700 mil. t je vyšší než produkce v roce 1997. Výroba hovězího masa se v devadesátých letech snížila na současných 510 000 t.

Výroba drůbežího masa dosáhla 709 000 t a stále stoupá. Přibližně 70 % je exportováno, převážně do SRN.

Holandská vláda v současné době řeší problémy s využíváním vepřové kejdy a drůbežího trusu k hnojení, neboť má obavy z přílišného zasolování půdy. Snaží se restrukturalizovat průmysl a využít smluvní systém k zajištění dostatečného množství pozemků pro každého chovatele k ukládání těchto odpadů. To se projeví uzavřením některých farem; holandský průmysl získal pro usnadnění této restrukturalizace podporu ve výši 800 mil. Euro. Podle předpokladů bude v Nizozemí uzavřeno 6 000 farem a pracovní příležitost tak ztratí 12 000 osob; chov prasat, drůbeže a skotu se sníží o15 až 20 %.

Největší holandská společnost, která se zabývá zpracováním masa, je zemědělské družstvo Dumeco. Společnost dosahuje ročního obratu ve výši 3,2 mld. NLG (asi 1,5 mld. Euro) a je třetí největší společností v Evropě. Pro holandský trh zajišťuje a dodává 35 % veškerého vepřového masa, což je 10 000 t týdně a 11 % hovězího masa - 1 000 t týdně. Dumeco je součástí veliké skupiny Cebeco, která má rovněž zájmy v drůbežářském průmyslu. Další velké společnosti, které se zabývají zpracováním vepřového masa jsou Sturko Meat Group, Hendrix Meat Group a Zuidgroep.

Meat Processing,, 2000, č. 7-8, s. 12-20

Tisk

Další články v kategorii Venkov

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info