Mlékárny zdražují, nemají dost mléka

Ceny mlékárenských výrobků na pultech obchodů rostou. Mléka na trhu je nedostatek, stát přitom stejně jako v letech vysokých přebytků subvencuje vývoz. Státní zemědělský intervenční fond má letos na podporu vývozu mléka 1,2 miliardy korun, za první pololetí vyčerpal přes 615 milionů. Ředitel fondu Jan Höck přitom mluví o mléčném boomu: "Mléčné výrobky i máslo se letos v zahraničí prodávají za zajímavé ceny i bez subvencí." "Takovou politiku nechápu," krčí rameny spolumajitelka obchodního řetězce Hruška Jarmila Plevová. Její firma od léta zvedla ceny másla o 15 až 18 procent, tekutých výrobků v průměru o 12 procent a tento týden zdražila i šlehačku. Podobně postupují také ostatní: "Zatím jsme s cenami nehýbali, ale do konce roku budeme nuceni zdražit i my - hlavně máslo a smetanu," řekl Arne Kejdana z maloobchodního řetězce Ahold, který provozuje prodejny Albert a Hypernova. Obchodníci tak reagují na vývoj u dodavatelů. Jihočeské mlékárny, největší zpracovatel mléka u nás, zvedly ceny v průměru o tři procenta, o čtyři procenta jsou vyšší ceny opočenské Nutricie, jež chystá další růst v listopadu. Mezi třemi a deseti procenty podražila také produkce moravské Mlékárny Kunín. "Museli jsme o tři procenta zvednout výkupní ceny mléka, před tím jsme dlouho se zvyšující náklady na výrobu nesli sami," vysvětluje kunínský ředitel Vladimír Jeřábek. I přesto se jeho firmě letos nepodaří splnit roční plán na zpracování 129,5 milionů litrů mléka: 4,5 milionu litrů bude chybět. "Samozřejmě že tlačíme na zvyšování výkupních cen - ty se přece mění vždycky při nedostatku na trhu," říká vyjednavač odbytového družstva Mlecoop Zdeněk Houška. Farmáři dnes prodávají mlékárnám litr mléka zhruba za 7,80 koruny, požadují však nejméně osm korun. Ředitel intervenčního fondu Höck však nepřipouští, že by k nedostatku mléka na trhu přispívala i státní subvenční politika: "Není pravda, že by bylo u nás mléka či másla málo. Prostě jen skončily doby, kdy se díky přebytkům prodávalo neúměrně lacino. Tržní prostředí konečně začíná být normální a prodejci nestojí v roli prosebníka." Boom podle něj navíc končí: "Trhy se už začínají propadat," říká. "Stát postupuje správně. Není přece žádná ostuda, jestli se mlékárny a zemědělci po osmi letech ztrát dostávají k ziskům," míní i ředitel Nutricie Jan Chroustovský. Zvýšená poptávka po mléku ostatně není způsobena jen silným exportem. Většina chovatelů dobytka hlásí pokles užitkovosti. "A hlavně - kvůli přebytku masa i mléka v posledních letech rapidně klesly stavy krav," říká Radomír Čapka, ředitel Agroprůmyslového kombinátu Sedlnice na Novojičínsku.

Jak stát dotuje mléčné výrobky?

subvence pro 1. čtvrtletí:

Máslo 173,9 mil. Kč

sýr Akawi 7,1 mil. Kč

Eidam 45% 3,8 mil. Kč

zahuštěné mléko neslazené 2,4 mil. Kč

zahuštěné mléko slazené 0,8 mil. Kč

sýr Istambuli 0,9 mil. Kč

subvence pro 2. čtvrtletí:

Máslo 407,6 mil. Kč

sýr Akawi 12,2 mil. Kč sýr

Eidam 45% 2,8 mil. Kč

zahuštěné mléko neslazené 1,8 mil. Kč

zahuštěné mléko slazené 0,9 mil. Kč

sýr Istambuli 0,6 mil. Kč

Tisk

Další články v kategorii Venkov

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info