Maso je stále dražší a bude ještě hůře

Ceny masa a masných výrobků se v posledních týdnech citelně zvyšují a podle názorů odborníků se do konce roku příznivější vývoj nečeká, spíše naopak.

Producenti využívají toho, že masa je na českém trhu málo, a tlačí na další růst cen, své si chtějí přisadit i řezníci a výrobci krmných směsí. Ve svém důsledku to znamená, že spotřebitel zaplatí citelně více. Kilogram hovězího zadního se v prosinci loňského roku prodával v průměru za 140 Kč, letos koncem července již za 146 Kč, cena vzrostla tedy o téměř 5 %. Vepřová kýta stála o loňských Vánocích 119 Kč za kilo, před několika dny byla v průměru za 124 Kč, tedy o čtyři procenta více, ale v některých obchodech na Plzeňsku byla k mání až za 135 Kč za kilo. Ještě citelnější je zdražení u kuřat, a to ze 47 Kč o Vánocích na dnešních průměrných 57 Kč za kilo, což představuje růst o více než 21 procent. "Přichází čas, kdy občané, bohužel i na své kapse, pocítí malou stabilitu českého zemědělství. Prasat a skotu z domácích zdrojů je málo, nabídka nestačí poptávce. Řezníkům chybí surovina, protože obdobná situace je v celé Evropě. Ať se nám to líbí, nebo ne, ceny masa proto jdou a ještě půjdou nahoru," řekl Právu Jan Veleba, tajemník Českomoravského svazu zemědělských podnikatelů. Jak velké zvýšení bude, nezáleží podle něj zdaleka jen na zemědělcích. Půjde i o to, zda si řezníci a obchodníci nadále ponechají marže, anebo se uskrovní. "Nejsou to zemědělci, kdo jezdí v bavorácích a mercedesech," zmínil v narážce na některé majitele masokombinátů a obchodníků zástupce prvovýroby, jenž si nepřál být jmenován. "Když jsme loni kvůli propadu cen doslova krváceli, náš osud nikoho zvlášť nedojímal," dodal. Růst cen masa, jehož jsme nyní svědky, tak začíná vyrovnávat loňský pokles cen potravin v maloobchodě o více než čtyři procenta. Maso bude v příštích měsících tlačit na růst cen potravin. "Pokud by ceny masa do konce roku vzrostly o 15 procent, inflace se z tohoto titulu zvýší o více než 1,1 procentního bodu," uvedl Pavel Sobíšek, ekonom Bank Austria Creditanstalt. Jak ale upozorňují jiní analytici, proti razantnímu zvyšování konečných cen budou působit velké obchodní řetězce. Ani ony se ale zřejmě do budoucna určitému zvýšení cen nevyhnou. Ceny vepřového masa na pultech by se mohly v porovnání s květnem zvednout v srpnu až o 20 procent. Do Vánoc by pak už příliš růst neměly. Podle Jana Bočka, předsedy představenstva Kosteleckých uzenin, si zpracovatelé do cen, za něž prodávají maso velkoobchodům, postupně promítají růst výkupních cen placených prvovýrobcům. Kostelečtí, kteří jsou největším masozpracujícím závodem u nás, v květnu platili chovatelům za kilo jatečného prasete okolo 33 Kč. V červenci už to bylo 38 až 39 Kč. Prodejní ceny kvalitnějších druhů vepřového v obchodech blíží 140 korunám za kilogram, cena bůčku se pohybuje mezi 60 až 65 korunami. Největší odbytové družstvo Agropork, jehož členské podniky zásobují vepřovým masem asi čtvrtinu českého trhu, zvýší od poloviny srpna prodejní cenu jatečných prasat o korunu, na 39 korun za kilogram živé hmotnosti. "Tato cena by měla vydržet do září," uvedl jeho předseda Jaroslav Míl. Producenti nyní využívají pro ně příznivé situace, kdy je značná poptávka po prasatech i selatech k chovu a ceny rostou i v Evropě. Dovozy masa z ciziny tak nejsou pro řezníky výhodné. Chovatelé argumentují, že si jen částečně vyrovnávají ztráty z minula, kdy byli nuceni prasata prodávat za méně než 30 korun za kilogram, tedy hluboko pod hranicí rentability. Dramatičtější může být růst cen hovězího. Za kilogram vykrmených býků už některé masokombináty platí 45 Kč. Tuto cenu, která je asi o tři koruny vyšší než dosud, od srpna požaduje i odbytové družstvo Centrum Tábor. Jak Právu řekl jeho ředitel Miroslav Ušatý, zpracovatelé si tyto ceny už zakalkulovali do svých výrobků. Ušatý připomněl, že dnešní farmářské ceny jatečních býků jsou na úrovni roku 1989 a ani ceny masa v obchodech podle něj nedosahují úrovně z roku 1998. Otázkou však je, zda při cenách okolo 180 až 200 Kč budou zadní hovězí či roštěná prodejné. Od 1. srpna se zvyšují i ceny drůbežího masa. Podle údajů obchodního oddělení Drůbežářského podniku Praha-Libuš stoupla nákupní cena kilogramu živé váhy kuřete o korunu na 21,50 Kč/kg. V prodejní ceně mraženého kuřete se toto zvýšení odrazí zdražením ze 45 na 48 Kč a u chlazeného kuřete z 48 na 51 Kč za 1 kg. Zdražení je i v tomto případě způsobeno zvyšujícími se náklady na pohonné hmoty, energie a obaly. Drůbežáři reagují také na enormní poptávku danou tím, že drůbeží je na trhu nejlacinější. Podle některých odhadů by kilo kuřete namísto dnešních 50 Kč mohlo stát před Vánoci až 75 či 80 korun.

Tisk

Další články v kategorii Venkov

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info