Kolibříci mají čich! Vědci to ověřili pomocí experimentu

Poměrně dlouho si vědci mysleli, že kolibříci nemají čich. Nedávný experiment provedený na University of California - Riverside to ale vyvrací. Kolibříci dokážou cítit různé pachy a tím se vyhnout případnému nebezpečí, které jim v přírodě hrozí. Studii zveřejnil žurnál Behavioral Ecology and Sociobiology.

U obratlovců stojí za čichem čichový bulbus - část mozku, do níž přicházejí informace z čichových orgánů. U kolibříků, kteří mají tuto část mozku velmi malou, se předpokládalo, že nemají žádnou nebo velmi malou schopnost něco cítit. Experiment, který vědci provedli, ale prokázal, že kolibříci čich mají.

Více jak sto jich dostalo vybrat mezi dvěma zdroji potravy. Jedním byla voda s cukrem, druhým voda s cukrem a chemickou látkou, které se běžně vyskytují u hmyzu. Jednalo se o vůni včely medonosné, vůni mravence argentinského a o kyselinu mravenčí, což je obranná látka, kterou produkují někteří mravenci a která může ostatním živočichům značně znepříjemnit život.

Ačkoli mezi vzorky nebyly žádné vizuální rozdíly, kolibříci se automaticky vyhýbali oběma chemickým látkám vylučovaným mravenci, obzvlášť kyselině mravenčí. S pachem včely medonosné problém neměli.

“Získali jsme tak první jasný důkaz toho, že kolibříci mají čich a používají ho, když se při hledání potravy chtějí vyhnout kontaktu s potenciálně nebezpečným hmyzem. Kolibříci a hmyz spolu o kvetoucí rostliny soupeří, jejich rozhodovací schopnosti nám tak pomůžou porozumět tomu, jak ekosystém funguje,” uzavírá spoluautorka studie, profesorka Erin Wilson Rankin.

Tisk

Další články v kategorii Venkov

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics
ISSN: 1804-1930


Kalendář


Podporujeme utipa.info