Kapři zhubli, štědrovečerní večeře podraží

Až sto tun kaprů, štik, candátů a sumců, z nichž mnohé ochutnají lidé až na Vánoce, chtějí o víkendu vylovit rybáři z rybníka v Šumvaldě na Olomoucku. Letos však podle odborníků budou muset lidé při nákupu štědrovečerní večeře sáhnout hlouběji do kapsy. Ceny ryb se proti loňsku zvýší zhruba o pět procent.

"Ryby mají navíc kvůli špatnému zářijovému počasí nižší hmotnost," řekl nájemce rybníka Zdeněk Horák. Při letošním třídenním výlovu ryb v Šumvaldě bude pomáhat zhruba 80 lidí; již nyní vypouštějící rybník neustále střeží hlídači. "Cena za kilo ryb se letos kvůli nákladům na výrobu zvedne na 67 korun; loni jsme prodávali o tři koruny levněji," řekl Horák, který rybami z šumvaldského rybníka zásobuje celý Olomoucký kraj.

Oproti loňsku kapři mírně ubrali na váze. "Chladné počasí v září rybám příliš nesvědčilo, potravu přijímaly méně. Nyní už to nedoženou, takže jejich váha bude letos zhruba o 20 dekagramů nižší," dodal Horák.

Podle rybářů je v České republice po rybím mase stále velmi malá poptávka; podle statistik se v zemi za rok sní necelé kilo ryb na osobu. Ztrátu dohánějí chovatelé ryb většinou až o Vánocích.

Tisk

Další články v kategorii Venkov

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info