Hledáte maso v konzervách? Čtěte pozorně etikety!
10.04.2003 | Denik.cz
Zemědělce stíhá jedna katastrofa za druhou. Zrušení oborových norem na výrobu masných výrobků a konzerv omezilo výkup masa od prvovýrobců. Kvalita masných produktů se zhoršila, některé obsahují více tuku nebo mouky než dřív.
"Chybějící mantinely poškozují chovatele, ale i spotřebitele," upozorňuje předseda Agrární komory Svitavy Mojmír Čermák.
Odborníci z královéhradecké zemědělské a potravinářské inspekce potvrzují, že opravdu neexistuje závazná norma, která by určovala, kolik procent masa má ten či onen výrobek obsahovat. Legislativa Evropské unie ovšem na tato pravidla pamatuje a Česká republika by se jí časem měla přizpůsobit.
Zatím ale masokombináty zhotovují zejména konzervy podle receptur marketů. "Už jsme vyráběli i na zakázku podle požadavků objednatele. Ale takové produkty zásadně neopatřujeme naší značkou," vysvětluje obchodní náměstek poličského masokobinátu Josef Balek. Své vlastní postupy si firma pečlivě střeží.
Strukturu a jakost zboží kontrolují hygienici, veterináři a inspektoři potravin, přesto se výrobky vedené pod stejným názvem liší. "Když jsem otevřela vepřovou konzervu, cítila jsem se ošizená. Obsah vypadal dříve jinak. Překvapilo mě množství tuku a odlišná chuť," stěžuje si zákaznice z České Třebové. Laik žasne, odborník argumentuje: "Každá etiketa obsahuje popis složení." Drobné písmo je ale lehce přehlédnutelné a méně ostražitý zákazník nezjistí, že výrobek obsahuje i 45 procent tuku.
Statistika dokazuje, že obchodní řetěžce přesto pomalu likvidují živnostníky vyrábějící tradiční párky nebo salámy. "Pociťujeme velký tlak, ale snad přežijeme," říká Jana Kocourková z lanškrounského řeznictví a uzenářství. Klobásy, slabé párky i špekáčky vyrábí podle vlastní technologie. "Za každou z receptur jsme zaplatili deset tisíc korun," uvedla Kocourková.
Další články v kategorii Venkov
- Španělské úřady prověřují, zda africký mor prasat neunikl z tamní laboratoře (19.12.2025)
- Novým předsedou Českého svazu včelařů se stal bývalý ministr zemědělství Nekula (16.12.2025)
- Fotosoutěž pro Juniory ČSCHMS (11.12.2025)
- Most získá vytoužené jezero. Postup pro bezúplatný převod schválila vláda (10.12.2025)
- Blíží se sezona kaprů (09.12.2025)
- Operační program Životní prostředí 2014–2020 završil úspěšné období: tisíce projektů, miliardové investice, lepší ovzduší i voda (09.12.2025)
- Ministerstvo zemědělství poskytne v příštím roce 50 milionů korun na opravy kulturních prvků venkova. Zvýšilo maximální výši dotace na projekt (04.12.2025)
- Španělsko čelí africkému moru prasat, EU vyzývá k rychlým opatřením (03.12.2025)
- Pardubice plánují obnovu rybníčku Netušílek, měl nejvíc druhů obojživelníků (01.12.2025)
- Veterináři si stěžují na rozpočet. Poslední kapkou byla slintavka (01.12.2025)

Tweet



