Chovatelé si pochvalují letošní úspěšné výlovy

MF Dnes 3.11.1999

Chovatelé si pochvalují letošní úspešné výlovy

RYBÁRI: Máme sice plné síte, ale také starosti s pytláky a kormorány

Jistebník - Nadité síte plné kapru, štik a dalších druhu ryb vytahují rybári z mnoha desítek rybníku na severní Morave a ve Slezsku. Tato oblast je totiž jednou z nejvýznamnejších rybníkárských oblastí Ceské republiky. V regionu jsou tri hlavní oblasti rybníku založené již pred nekolika staletími. Nejrozsáhlejší jsou rybníky takzvané pooderské soustavy rozprostírající se v nekolik kilometru dlouhém pásu od Bartošovic po Polanku nad Odrou. V poradí druhou významnou skupinou jsou rychvaldské rybníky a na tretím míste jsou rybníky v okolí Dolního Benešova. Rybníky zde zacaly zrizovat kláštery jako zdroj postního masa, a to již ve ctrnáctém století. "Rybníky v Poodrí vznikly asi o století dríve než mnohem známejší rybníky v jižních Cechách," tvrdí Josef Brat z firmy Piscia specializující se na chov ryb. Druhy chovaných ryb se príliš nemení. K tem tradicním pro ceské prostredí jako je kapr, štika, sumec, lín ci candát pouze pred lety pribyl tolstolobik a amur. Chovatelé o rozširování druhu ryb až na výjimky príliš neuvažují. "Po patnácti letech opet vysadíme úhore," lící plány spolumajitel Rybárství Rychvald Oldrich Jirík. "Zdejší rybníky jsou melké a pstruhovi by se v nich tak dobre nedarilo. Pstruh je rozšírenejšíí v hlubších rybnících na Vysocine," dodává Brat. Teplá voda bežná v melkých rybnících nevadí jenom pstruhum, ale v poslední dobe cím dál casteji též dalším rybám. "Treba letošní léto bylo extrémne suché. Dlouho nepršelo a dokonce jsme meli i nekolik tropických nocí," vzpomíná Oldrich Jirík. Rybári si rovnež stežují na rádení pytláku. "Ani se mi o tom nechce mluvit, protože s nimi máme velké problémy," povzdechl si Ladislav Schwaller z Chovu ryb Jistebník. Pokud chtejí chovatelé ryb v príštích letech uspet i na zahranicních trzích, tak se musí zacít pripravovat na prísná kritéria Evropské unie. "Zacali jsme se pripravovat na systém unie pod zkratkou HACCP, ve kterém jsou obsaženy veškerá pravidla, jak s rybami zacházet. Od chovu až po jejich prepravu," rekl spolumajitel Rybárství Rychvald Hynek Sochor.

Tisk

Další články v kategorii Venkov

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info