BSE ovlivňuje i život v kraji

Jedna kráva z Dušejova na Jihlavsku, u které veterináři prokázali nákazu BSE, už zasahuje i do života lidí v Olomouckém kraji. Více počítat musí nejen lidé v řeznictvích, kteří kupují výrobky z jiného než hovězího masa, ale i zemědělci. Bouře kolem nemoci šílených krav je určitě bude něco stát, takže uvažují, zda má vůbec smysl skot chovat dále. Veterináři zase budou mít více práce, protože se má rozšířit testování dobytka, a Státní veterinární správa navíc uvažuje o tom, že vyšetření na BSE se budou provádět i v Olomouci. Například v řeznictví na olomouckém Horním náměstí byla včera vepřová plec jen o šest korun levnější než hovězí zadní kýta. "Něco takového nepamatuji, kroutila hlavou nad těmito cenami jedna zákaznice. Pracovníci Hanáckého masokombinátu potvrdili, že poptávka po hovězím klesá i v obchodních řetězcích. Odhadují to na zhruba třicetiprocentní propad. Na nedůvěře k hovězímu vydělávají producenti vepřového a drůbežího masa. Větší zájem zákazníků pociťují již od počátku roku a teď nevylučují, že se situace pro ně vyvine ještě příznivěji. "Z obchodního hlediska nám pochopitelně tento stav vyhovuje. Řekl bych, že zájem o vepřové už mírně převyšuje nabídku," připustil Josef Chalánek, ředitel společnosti Vepaspol Paseka, která patří k největším chovatelům vepřů v zemi. Upozornil však, že příznivá doba pro chovatele prasat nesouvisí jen s výskytem BSE, ale je důsledkem i přebytku vepřového na evropských trzích, který nastal na podzim roku 1998. "To byla i pro nás katastrofa," uvedl Chalánek. Některé evropské státy na to zareagovaly omezením chovů a cena vepřového se i kvůli tomu od té doby zhoupla jako na houpačce. Z jednadvaceti korun za kilogram živé váhy se u nás v posledních dnech vyšplhala až na osmačtyřicet korun. Zemědělci, kteří mají ve stájích vepře i krávy, ztráty z hovězího alespoň trochu vyrovnají. Stav, kdy je vepřové předražené a hovězí podhodnocené, se jim však nelíbí. "Ty ceny jsou na obou stranách hrozně nevyvážené. Chtělo by to srovnat krok," říká například zootechnik ZD Doubrava v Haňovicích František Hodina. Situace je pro zemědělce o to horší, že na ni v podstatě nemohou ani rychle reagovat. "Býk roste půldruhého roku. Co tedy chcete den ze dne dělat? Když se teď rozhodneme, že už nebudeme chovat hovězí dobytek, tak máme ještě rok a půl co zabíjet," uvedl Hodina. Okresní veterinární správy čekají bližší pokyny o dalších opatřeních k BSE ve středu. Patrně se rozšíří skupina testovaných zvířat, vyšetřením na BSE by měl projít všechen hovězí dobytek starší než třicet měsíců. "Dosud se povinně vyšetřoval jen dobytek ze zahraničí, uhynulá zvířata, nebo ta, u nichž se objevily nějaké příznaky nervového onemocnění," uvedl vrchní inspektor okresní veterinární správy v Olomouci Jiří Zubal. Rozbory vzorků testovaných zvířat se zatím provádějí pouze v Jihlavě a v Praze. V pondělí se začalo jednat o tom, že by se v případě potřeby zřídila další laboratoř ve Státním veterinárním ústavu v Olomouci. "Uvažuje se o tom, dělají se nějaké přípravy, ale ještě to není definitivně rozhodnuté," uvedl jeho ředitel Jan Bardoň.

Tisk

Další články v kategorii Venkov

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info