Alpské krávy nejsou jenom turistickou atrakcí

Z Trentina, autonomní provincie na severu Itálie, už lidé neodcházejí do Ameriky za prací. Velmi dobře je po celý rok živí cizinecký ruch. Přesto se nevzdali ani tradičního pastevectví. Na alpských svazích Tridentska se volně popásá domácí skot, který zdaleka není pouze líbivou atrakcí pro zahraniční turisty. Úředníci registrují v provincii 74 tisíc krav, z nichž více než třetina patří k původnímu mléčnému plemenu. Dokonce i v nadmořské výšce okolo dvou tisíc metrů nad mořem v okolí vysokohorských salaší, kterým se říká italsky la malga, potkáte masný imléčný skot. Čerstvá surovina se na místě zpracovává na výtečný sýr Grana Trentina. Ročně místní pastevci vyrobí a dodají na trh přes čtyři tisíce tun této speciality a stejné množství dalších druhů sýra. K tomu je třeba přidat i produkci 1500 tun másla. Tradiční rukodělná výroba mléčných lahůdek se zrakům zájemců nijak neskrývá. Sýrařství v horském útulku s názvem Malga Spora se provozuje téměř stejným způsobem a se stejnými pomůckami jako před osmdesáti lety. Jen hygienické předpisy podle požadavků Evropské unie jsou podstatně přísnější než kdysi. Kus odleželého sýra Nostrano di Malga Spora lze ochutnat v nedaleké hospůdce. Návštěvník se tam nejpohodlněji dostane stezkou z Groste, kam ho z údolí dopraví lanovka. Trentinská autonomní provincie poskytuje chovatelům dobytka příspěvky na rozvoj pastevectví, výstavbu a údržbu salaší. Podpora je cílevědomá. Posláním hospodářských zvířat v Alpách totiž není jen dávat lidem maso, mléko a sýry, ale především udržovat krajinu v dobrém stavu. Brání erozi půdy a vytvářejí vhodné podmínky pro spolužití s divokou zvěří a alpskou florou. Činnost pastevců je důležitým článkem v náročném vysokohorském ekosystému.

Plemeno Bruno Alpina neodmyslitelně patří na horské pastviny Trentina.

Tisk

Další články v kategorii Venkov

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info