V Bouzově se brzy začne topit biomasou

Teplem vyrobeným spalováním slámy, pilin a dřevěných odřezků rozehřejí možná už příští týden první stavení v Bouzově na Olomoucku. V obci vrcholí přípravy a řemeslníci dokončují práce, aby se experiment mohl spustit. Bouzovští jsou jedni z prvních v Olomouckém kraji, kteří se rozhodli vytápět domácnosti a obecní budovy biomasou. O bouzovský projekt se zajímají jiné obce.

"Zítra by měly být hotovy veškeré rozvody po obci a zřejmě už příští týden, nejpozději do čtrnácti dnů, rozjedeme zkušební provoz. Nejprve bychom chtěli napojit základní školu, zdravotní středisko a budovu obecního úřadu. Do konce října by měly být připojeny všechny domácnosti," uvedl v pondělí starosta Bouzova Zdeněk Foltýn (na snímku), který si pochvaloval, že o vytápění biomasou projevilo zájem 90 procent místních domácností. "Nedělám si iluze, že zpočátku nebudou problémy, během zkušebního provozu však mouchy vychytáme," soudí starosta obce, která byla sbírat zkušenosti s vytápěním slámou a pilinami v obci Deštná na Jindřichohradecku, kde si podle Foltýna nemohou alternativní zdroj tepla vynachválit.

Ekologické vytápění v Bouzově přijde na zhruba čtyřicet milionů korun, přičemž obec dostala 40 procent státní dotace, dalších 40 procent nákladů kryje z bezúročné půjčky a zbylých 20 procent z vlastních zdrojů. "Bojujeme o to, abychom získali ještě další dotaci. Pokud se to podaří, mohli bychom mít dotaci na 60 procent nákladů," plánuje Foltýn. Bouzovští spočítali, že jeden gigajoule by měl stát 250 korun, přičemž plyn po prvním letošním zdražení přijde na více než 300 korun. "Doufám, že lidé nápad s vytápěním biomasou brzy ocení," podotkl starosta, na něhož se obrátili představitelé řady obcí, které zvažují podobný způsob vytápění. "Zatím bude provozovat kotelnu obec, ale do budoucna asi budeme muset založit společnost, která bude zajišťovat i další služby pro obec," dodal starosta,

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info