Ztráty chovatelů hovězího masa kvůli BSE převýší 1,5 miliardy Kč
26.02.2001 | Hospodářské noviny
Ztráty, které českým chovatelům hovězího dobytka vznikají snižováním výkupních cen hovězího masa v souvislosti s šířením nemoci šílených krav (BSE), podle Agrární komory převýší 1,5 miliardy korun, řekla Eva Kijonková, která mediálně zastupuje Masokombinát Martinov. Podle Českého statistického úřadu spotřeba hovězího masa meziročně klesla o 9,6 procenta.
Masokombinát Martinov, který je od loňského 11. prosince v konkursu, minulý týden výrazně omezil při výrobě uzenářských výrobků používání hovězího masa. Místo něj budou v některých uzenářských výrobcích používány drůbeží nebo sójové příměsi. Pro spotřebitele produktů z hovězího masa připravuje nyní masokombinát testování prokazující nepřítomnost BSE. Ostravský podnik nyní také zahájil kampaň s názvem Dny masa, která má zvýhodnit konzumenty masných výrobků. "Hlavním obsahem kampaně budou dvoudenní opakovaná cenová zvýhodnění vybraného sortimentu. Ten spotřebitelé v první fázi najdou v sedmi firemních prodejnách martinovského podniku na severní Moravě a Slezsku," dodala Kijonková. Masokombinát Martinov, který je druhým největším producentem masných výrobků v České republice, nyní vyrábí ze surovin, které nakupuje a platí Sena Corporation, které v konečné fázi patří hotové výrobky. Za jejich zpracování Sena platí masokombinátu tak, aby podnik v rámci probíhajícího konkursu mohl uhradit náklady na svůj chod a na mzdy svých zaměstnanců. Prodej hotové produkce si už realizuje sama Sena Corporation.
Další články v kategorii Potravinářství
- Ceny potravin v roce 2026: Levné máslo a brambory, zdraží káva či kakao (26.12.2025)
- Pivovar Strakonice prodal meziročně více piva, letos investoval i do automatizace chlazení (25.12.2025)
- ČSÚ: Živý kapr letos stojí 126,23 koruny za kilogram, mírně víc než loni (24.12.2025)
- Vláda souhlasí se záměrem obnovit daňové zvýhodnění vína, zákon připraví vlastní (23.12.2025)
- Čína zavádí vysoká cla na mléčné výrobky z EU, podle Bruselu neoprávněně (23.12.2025)
- Mýty italské kuchyně. Historik bourá legendy o ikonických pokrmech, čelí výhrůžkám (23.12.2025)
- Pavel Vacek: Kapr je jednička, sváteční polévky střídáme (23.12.2025)
- Potravinářská inspekce zjistila v tržní síti masné konzervy z dovozu falšované sníženým obsahem masa a s nedeklarovaným alergenem (23.12.2025)
- Zvěřina ze střediska na Mostecku táhne, zájem je o divočáka na guláš (22.12.2025)
- Peněženku moc nešetří, čas ale ano. Češi cukroví čím dál víc kupují (22.12.2025)

Tweet



