Ztráty chovatelů hovězího masa kvůli BSE převýší 1,5 miliardy Kč
26.02.2001 | Hospodářské noviny
Ztráty, které českým chovatelům hovězího dobytka vznikají snižováním výkupních cen hovězího masa v souvislosti s šířením nemoci šílených krav (BSE), podle Agrární komory převýší 1,5 miliardy korun, řekla Eva Kijonková, která mediálně zastupuje Masokombinát Martinov. Podle Českého statistického úřadu spotřeba hovězího masa meziročně klesla o 9,6 procenta.
Masokombinát Martinov, který je od loňského 11. prosince v konkursu, minulý týden výrazně omezil při výrobě uzenářských výrobků používání hovězího masa. Místo něj budou v některých uzenářských výrobcích používány drůbeží nebo sójové příměsi. Pro spotřebitele produktů z hovězího masa připravuje nyní masokombinát testování prokazující nepřítomnost BSE. Ostravský podnik nyní také zahájil kampaň s názvem Dny masa, která má zvýhodnit konzumenty masných výrobků. "Hlavním obsahem kampaně budou dvoudenní opakovaná cenová zvýhodnění vybraného sortimentu. Ten spotřebitelé v první fázi najdou v sedmi firemních prodejnách martinovského podniku na severní Moravě a Slezsku," dodala Kijonková. Masokombinát Martinov, který je druhým největším producentem masných výrobků v České republice, nyní vyrábí ze surovin, které nakupuje a platí Sena Corporation, které v konečné fázi patří hotové výrobky. Za jejich zpracování Sena platí masokombinátu tak, aby podnik v rámci probíhajícího konkursu mohl uhradit náklady na svůj chod a na mzdy svých zaměstnanců. Prodej hotové produkce si už realizuje sama Sena Corporation.
Další články v kategorii Potravinářství
- O titul Regionální potravina se letos na jihu Moravy ucházelo 41 výrobců (21.05.2024)
- Nejvíce medu se loni do EU dovezlo z Číny a z Ukrajiny, uvedl Eurostat (21.05.2024)
- Moravskoslezské cukrovary budou mít v Opavě novou kotelnu za 250 milionů Kč (20.05.2024)
- Danone potvrdila odchod z ruského trhu, uvedla média (20.05.2024)
- Pivo je za 60 korun už i v menších městech, hospody zavírají (20.05.2024)
- Střízlivý přípitek. Svou cestu si razí nealkoholické varianty šumivých vín (20.05.2024)
- Vratislavickou kyselku přírodní, citronovou a pomerančovou doplnila maracuja (20.05.2024)
- Čeští experti připravují zdravější rostlinné oleje. Prospějí ekonomice i ekologii (19.05.2024)
- SZPI analyzuje složení bonbónů s muscimolem, kvůli nim zkolabovala žákyně ZŠ (17.05.2024)
- Z jahod je luxusní zboží, kvůli mrazu prudce zdražily (16.05.2024)