Znojmia zvýší masnou výrobu
23.03.2001 | Hospodářské noviny
Agros vstoupil do znojemského producenta sterilované zeleniny
Patrick Diviš
Razantnější vstup na trh s masnými výrobky, paštikami a hotovými jídly připravuje Znojmia Trade Mark. Největší tuzemský výrobce sterilovaných okurek má totiž od konce loňského roku v zádech nového vlastníka, znojemský podnik Agros, zabývající se mj. chovem vepřů a provozováním jatek.
»Noví majitelé tlačí na navýšení produkce masných výrobků, Znojmia by se do budoucna měla právě na tento obor více soustředit,« uvedl včera její ředitel Jiří Moravec. Nákupem majoritního podílu ve znojemské konzervárenské firmě Agros sledoval především posílení svých aktivit ve výrobě a zpracování masa.
Masná produkce ve Znojmii doposud tvořila pouze pět procent z obratu firmy. »V množnostech podniku je nyní v krátké době tento objem zdvojnásobit, přibližně na deset až dvanáct procent z tržeb,« vysvětlil Moravec. Český trh s paštikami a masovými konzervami je obsazen velkými producenty, kteří se rekrutují hlavně přímo z masozpracovatelského průmyslu. »To byl vždy náš největší problém, nedařilo se nám srovnat ceny s masokombináty. Spojení s Agrosem nám však při snižování nákladů na nákup masa může prospět,« doplnil ředitel.
Navýšení masné produkce má pro Znojmii významnou výhodu: Umožňuje zmírnit sezónní výkyvy, kterými produkce sterilované zeleniny trpí vzhledem k charakteru zpracovávaných komodit. Výhody diverzifikovaného portfolia produktů si Znojmia uvědomila vloni, kdy v důsledku sucha nastala značná neúroda okurek a hrášku. Oproti plánovaným osmi tisícům tun sterilovaných okurek vyrobila Znojmia pouze pět tisíc tun a podobný výpadek postihl i produkci hrášku.
Firma vloni vykázala obrat ve výši 241,2 miliónu korun a hospodářský výsledek v hodnotě 1,8 miliónu.
Další články v kategorii Potravinářství
- Ceny potravin v roce 2026: Levné máslo a brambory, zdraží káva či kakao (26.12.2025)
- Pivovar Strakonice prodal meziročně více piva, letos investoval i do automatizace chlazení (25.12.2025)
- ČSÚ: Živý kapr letos stojí 126,23 koruny za kilogram, mírně víc než loni (24.12.2025)
- Vláda souhlasí se záměrem obnovit daňové zvýhodnění vína, zákon připraví vlastní (23.12.2025)
- Čína zavádí vysoká cla na mléčné výrobky z EU, podle Bruselu neoprávněně (23.12.2025)
- Mýty italské kuchyně. Historik bourá legendy o ikonických pokrmech, čelí výhrůžkám (23.12.2025)
- Pavel Vacek: Kapr je jednička, sváteční polévky střídáme (23.12.2025)
- Potravinářská inspekce zjistila v tržní síti masné konzervy z dovozu falšované sníženým obsahem masa a s nedeklarovaným alergenem (23.12.2025)
- Zvěřina ze střediska na Mostecku táhne, zájem je o divočáka na guláš (22.12.2025)
- Peněženku moc nešetří, čas ale ano. Češi cukroví čím dál víc kupují (22.12.2025)

Tweet



