Znalci vína hodnotili rekordní počet vzorků
12.03.2001 | Mladá fronta Dnes
Znalci vína hodnotili rekordní pocet vzorku
Informace o tom, že se v minulém roce urodilo mimorádne kvalitní víno, se znovu potvrdily. Organizátori i hodnotící komise pátého rocníku Budejovického koštu, které o víkendu klasifikovaly témer ctyri stovky vzorku z celé jižní Moravy, byly s prací pestitelu velice spokojeni. Nic na tom nemení ani fakt, že radu vzorku museli odborníci pro nesplnení požadavku vyradit z hodnocení. Návštevníci moravskobudejovické výstavy vín, která se uskutecní o následujícím víkendu, se mají na co tešit. Šampiónem letošního rocníku výstavy se stal Cabernet moravia mešní panenské z lonské sklizne Jaroslava Melkuse z Cejce. První clenové hodnotících komisí se v zámecké konírne zacali scházet v sobotu po trinácté hodine. "Ceká nás nárocná práce, nebot košt vína není žádné popíjení pro vlastní potechu. Posoudit odpovedne více než petactyricet vzorku není nic jednoduchého," ríká František Bíza z Vrbic. Víno koštuje nejakých ctyricet let a sám celý život i pestuje. Petactyricet let zkušeností s prací degustátora má za sebou i František Martínek z Vnorov, který po celý život hodnotil pouze bílá vína. "Zkušení degustátori vedí, jak se na takový košt pripravit. Ceká je nelehká práce, chce to predtím se porádne vyspat, mít v dobré kondici chutové i cichové bunky, nepoškodit si je pred samotným koštem treba korenenými jídly," približuje degustátorovu životosprávu. Ani vlastní hodnocení vzorku, které trvá zhruba ctyri hodiny, není nikdy vecí náhody. "Musíme si udelat takový urcitý harmonogram a seradit vzorky podle charakteru odrudy. Zacneme chutove výraznými víny, po nich prijdou na radu plná vína a nakonec si necháme vonavky. Tak ríkáme vínum aromatickým," približuje postup Josef Machácek z Lidérovic. Letos se organizátorum Budejovického koštu podarilo shromáždit 383 vzorku vín od zhruba stovky prevážne malých pestitelu. "Význam zdejší výstavy vín stále roste. Pred peti lety jsme zacínali se sto dvaceti vzorky. S kvantitou se samozrejme zvyšuje i kvalita prehlídky," ríká Václav Kovár, autor myšlenky usporádat prehlídku vín v kraji nevinarském. Témer ctyri desítky znalcu vína se mezitím pustily do práce. Šest hodnotících komisí zacalo rozdávat anonymním vzorkum první známky. "Tak se vrátíme k tem dvema vzorkum, které nám vyšly nastejno, a udeláme rozstrel," rozhoduje na konci koštování odrudy Stanislav Dokoupil, predseda jedné z komisí. První z pomyslné finálové dvojice dostává další dve desetiny bodu a skupina prechází k další odrude. S verdiktem souhlasí i Vladimír Cech. "On tady ale vubec není proto, že je slavným moderátorem. Já jsem ho jako fandu a znalce vína poznal dávno predtím," ríká Václav Kovár. Po dvaceti vzorcích si zkušený vinar František Bíza už troufá na predbežné hodnocení celkové úrovne letošní moravskobudejovické výstavy. "Potvrzuje se mimorádná kvalita lonské úrody. Rok 2000 vínu prál," ríká. Vzápetí se práve v jeho komisi reší spor kolem hodnoceného vzorku. "Vždycky se dohodneme. Když mají clenové komise problém, treba se i k nekterému vzorku vrátí," odmítá predseda poroty František Martínek názor, že by nekteré spory kolem hodnocení nemely rešení.
Další články v kategorii Potravinářství
- Místo dvou lvů jen jeden. Minerálka Magnesia po jedenácti letech mění logo (28.04.2024)
- V jarním kole Sbírky potravin se vybralo rekordních 565 tun zboží pro potřebné (26.04.2024)
- Kontroly Potravinářské inspekce 2023: 49 tisíc kontrol, uloženy pokuty přes 128 milionů (26.04.2024)
- Dobré zprávy ze Španělska. Olivy se dočkaly vláhy, olej by mohl zlevnit (26.04.2024)
- Extrémní počasí ohrožuje potravinovou bezpečnost v EU, říká nová zpráva Komise (25.04.2024)
- Češi stále vyráží na nákupy do Polska. Nejčastěji kvůli cenám a větší nabídce (24.04.2024)
- Kvartální výsledky PepsiCo překonaly díky růstu cen a stabilní poptávce odhady (24.04.2024)
- Světové ceny potravin by letos podle ekonomů z Oxford Economics měly klesnout (24.04.2024)
- Svaz včelařů: Výnos medu může být letos oproti loňsku poloviční až třetinový (23.04.2024)
- Bublinkový čaj udělal miliardáře z půltuctu Číňanů. Trh je však stále těsnější (23.04.2024)