Zhodnocení základních parametrů kvality ovčího mléka při aplikaci polointenzívní výživy
26.04.2001 | Odborné konference
Jan Kuchtík, Iva Kašíková, Helena Řezníčková, Stanislav Gajdůšek
MZLU v Brně, Ústav chovu hospodářských zvířat
Úvod
Hlavním aktuálním produkčním zaměřením v chovu ovcí u nás je produkce jatečných jehňat, avšak v uplynulých deseti letech se i v našich podmínkách někteří chovatele začali orientovat na mléčnou produkci. Vzhledem k rostoucímu zájmu spotřebitelů o kvalitní produkty z ovčího mléka, které jsou však v drtivé většině zahraničního původu, je možno konstatovat, že chov ovcí se zaměřením právě na tuto produkci má svoje opodstatnění a perspektivu s tím, že v budoucnu by se chov dojných ovcí mohl stát zajímavou alternativou v rámci živočišné výroby.
Materiál a metodika
Sledování základních parametrů ovčího mléka (obsahu sušiny, tuku, bílkovin a laktózy) v průběhu druhé laktace bylo realizováno u 7 kusů bahnic plemene Východofrízská ovce jenž byly chovány v malochovu na farmě Juřinka (okres Vsetín). Sledování probíhalo v roce 1999, když porody sledovaných bahnic proběhly v měsíci březnu. Odběry vzorků mléka byly realizovány v šesti časových intervalech a to konkrétně v průměrném 40, 75, 110, 136, 181 a 218 dni laktace. Průměrná dojivost sledovaných bahnic byla 212 l/ laktaci. Krmná dávka na bahnici v intervalu od porodu do 30. 4. se skládala ze sena lučního (ad libitum), 1,0 kg krmné řepy, 0,4 kg jadrné směsi, (50 % pšenice a 50 % ječmen ozimý), a minerálního lizu. Základem krmné dávky v intervalu od 1. V. do konce laktace (30. X.) byla celodenní pastva na trvalém pastevním porostu, přičemž další komponenty krmné dávky byly: seno luční (0,5 kg/ kus/ den), jadrná směs (0,25 kg/ kus/ den)a minerální liz.
Výsledky a diskuse
Zhodnocení dynamiky změn základních složek ovčího mléka v průběhu laktace je uvedeno v tabulce I. Průměrný obsah sušiny se v intervalu od 40 do 218 dne laktace postupně zvyšoval, když ve 40 dni laktace činil 13,54 %, ve 110 dni laktace 16,35 % a ve 218 dni laktace již 20,23 %. Nejvyšší rozdíly průměrného obsahu sušiny byly zaznamenány v intervalu mezi 40 a 75 dnem laktace (+ 1,64 %) a v intervalu mezi 181 a 218 dnem laktace (+ 2,08 %), když v intervalu mezi 136 dnem a 181 dnem se zvýšil průměrný obsah sušiny pouze o 0,41 %. Průměrný obsah tuku se v intervalu od 40 do 218 dne laktace taktéž , stejně jako v případě sušiny postupně zvyšoval, když ve 40 dni laktace činil 3,14 %, ve 110 dni laktace 5,35 % a ve 218 dni laktace již 6,98 %. Nejvyšší nárůst průměrného obsahu tuku byl zaznamenám v intervalu mezi 40 a 75 dnem laktace (+1,26 %) a následně v intervalu mezi 75 a 110 dnem laktace (+0,95 %). Nejvyrovnanější hodnoty u tohoto ukazatele byly stanoveny ve 136 a 181 dni laktace (6,04 %, respektive 6,28 %). Stejně jako v případě sušiny, respektive tuku, taktéž i v případě průměrných obsahů bílkovin byly stanoveny postupně se zvyšující obsahy v závislosti na dni laktace. Nejnižší průměrný obsah bílkovin byl zaznamenán ve 40 dni laktace (4,46 %), přičemž nejvyšší průměrný obsah byl zaznamenán ve 218 dni laktace (7,11 %). Z porovnání dynamiky změn průměrných obsahů tuku a bílkovin mezi jednotlivými odběry je možno konstatovat, že v případě bílkovin bylo zvyšování se průměrných obsahů podstatně rovnoměrnější (od 0,33 % do 0,62 %) oproti tuku (od 0,27 % do 1,26 %). Co se týká průměrných obsahů laktózy, zde byl stanoven nejvyšší obsah ve 40 dni laktace (5,09 %), poté do 110 dne laktace byl zaznamenán pokles, avšak ve 110, 136, 181 a 218 dni laktace byly stanoveny v podstatě totožné hodnoty (4,44 %, respektive 4,45 %).
Zhodnocení základních parametrů ovčího mléka v průběhu laktace (rok 1999, farma Juřinka)
Ukazatel | - | Průměrný den laktace | F - test | |||||
40 den (A) A = 7 | 75 den (B) n = 7 | 110 den (C) n = 7 | 136 den (D) n = 7 | 181 den (E) n = 7 | 218 den (F) n = 7 | |||
Sušina (%) | 13,54bCDEF 0,74 | 15,18 aDEF 0,91 | 16,35AdeF 1,02 | 17,74ABcF 0,68 | 18,15ABcF 1,155 | 20,23ABCDE 1,47 | 26,31* * | |
Tuk (%) | 3,14 BCDEF 0,78 | 4,40 AcDEF 0,52 | 5,35 AbF 0,98 | 6,04 AB 0,64 | 6,28 AB 0,37 | 6,98 ABC 0,34 | 23,46 * * | |
Bílkoviny (%) | 4,46 dEF 0,48 | 5,06 eF 0,51 | 5,39 eF 0,37 | 5,90 af 0,37 | 6,52 Abc 0,78 | 7,11 ABCd 1,21 | 10,03 * * | |
Laktóza (%) | 5,09 0,25 | 4,91 0,24 | 4,44 0,47 | 4,44 0,40 | 4,44 0,47 | 4,45 0,63 | 2,16 |
a, b, c, d, e, f - P Ł 0,05
A, B, C, D, E , F - P Ł 0,01
Závěr
Ze zhodnocení základních parametrů kvality ovčího mléka při aplikaci polointenzívní výživy vyplývá, že v případě sušiny, tuku a bílkovin byly stanoveny postupně se zvyšující obsahy v závislosti na dni laktace. Co se týká průměrných obsahů laktózy, zde byl stanoven nejvyšší obsah ve 40 dni laktace poté do 110 dne laktace byl zaznamenán povlovný pokles, avšak v následujícím období byl obsah laktózy v podstatě stabilní a to až do konce laktace.
Sledování bylo realizováno s podporou MSM 4321 00001.
Další články v kategorii Potravinářství
- Becherovka patří od začátku května definitivně polské skupině Maspex (03.05.2024)
- FAO: Ceny potravin v dubnu pokračovaly v růstu, zdražuje maso i rostlinné oleje (03.05.2024)
- Balík 12 potravin a piva zlevnil meziročně v dubnových akcích na 638,39 koruny (02.05.2024)
- Češi vyhodí asi třetinu potravin. Čtyřčlenná rodina může ušetřit 14 tisíc ročně (01.05.2024)
- „Nejzbytečnější cukr“ by mohla postihnout nová daň. Výrobci se brání (30.04.2024)
- ČSÚ zveřejní vývoj HDP v prvním čtvrtletí, analytici čekají růst (30.04.2024)
- Sladké nápoje by mohly podražit. Válek je pro speciální daň (29.04.2024)
- Dokonalost japonských knedlíčků kontroluje umělá inteligence. Pomáhá i jinde (29.04.2024)
- Místo dvou lvů jen jeden. Minerálka Magnesia po jedenácti letech mění logo (28.04.2024)
- V jarním kole Sbírky potravin se vybralo rekordních 565 tun zboží pro potřebné (26.04.2024)