Zeleného piva Starobrno navaří přes milion půllitrů. Recept znají jen čtyři lidéd

Čtyři a půl tisíce hektolitrů pro lidi v České republice, přes pět set hektolitrů pro Slováky. Tolik Zeleného piva uvaří letos sládci v brněnském pivovaru Starobrno. S přípravami začali začátkem týdne. Zájemci čepované třináctistupňové pivo ochutnají na Zelený čtvrtek 18. dubna.

Čtyři a půl tisíce hektolitrů pro lidi v České republice, přes pět set hektolitrů pro Slováky. Tolik Zeleného piva uvaří letos sládci v brněnském pivovaru Starobrno. S přípravami začali začátkem týdne.lupa-plusKliknutím zvětšíte

Pivo je zelené díky kombinaci několika důležitých faktorů. „Používáme světlý ječný slad vyráběný pouze pro tuto příležitost. Nezbytností je samozřejmě bylinný výluh a likér. Suroviny a ingredience spolu s unikátní technologií dělají Zelené pivo tím, čím je,“ objasnil tajemství neobvyklé barvy výrobní ředitel Milan Schramm. Přesný recept znají čtyři lidé.

Výluh je třeba uvařit den předem. Vyrábí se z několika druhů bylin, například i z kopřiv. Poté, co se pivo uvaří, ještě osm dnů kvasí a několik týdnů dozrává. Pivo se dále filtruje a přidává se likér.

O nápoj je každoročně velký zájem, víc než předchozí roky ho ale nebude. „Zeleného piva vaříme stále stejné množství, protože se snažíme zachovat jeho exkluzivitu a speciálnost,“ řekl sládek Svatopluk Vrzala.

Pivo hostinští čepují pouze na Zelený čtvrtek. Pokud však nevyčerpají všechny zásoby, pokračují i další dny.

Zelenou třináctku ve Starobrnu vaří už čtrnáct let. „Na zelené pivo chodím každý rok. Je to skoro jako velikonoční tradice,“ řekla Brňanka Lucie Čechová.

HANA KOTOUČOVÁ

Autor: Redakce

Tisk

Další články v kategorii Potravinářství

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info