Zdravotní stav krav a kvalita mléka
26.04.2001 | Odborné konference
Bohumír Hofírek, Rudolf Dvořák
Klinika chorob přežvýkavců, Fakulta veterinárního lékařství VFU Brno
Zdraví dojnice je ohrožováno tzv. produkčními chorobami, které jsou vyvolány negativním působením řady faktorů. Jsou důsledkem nerovnováhy mezi příjmem a výdejem živin, potřebných pro uchování zdraví, produkce a reprodukce. Při neustále se zvyšující užitkovosti dojnic se riziko jejich vzniku stále prohlubuje.
Pojem “Produkční choroby” je často chápán jen v užším slova smyslu jako metabolické poruchy. Správnější je ovšem širší chápání této kategorie, neboť metabolické choroby tvoří jen část širšího etiologického komplexu, který produkční onemocnění vyvolává. Označení produkční choroba vystihuje příčinnou souvislost s vlastním výrobním procesem - vstup živin - jejich konverze - využití k uchování zdraví - reprodukce - vlastní produkce - mléko. Ekonomický a veterinární význam produkčních chorob spočívá v tom, že dochází často k velmi výraznému snížení produkce a ke zhoršení kvality produktu (mléka), což je ještě zdůrazněno jejich hromadným výskytem a protrahovaným skrytým průběhem, což znesnadňuje jejich odhalení a zjednání odpovídající nápravy.
Mezi produkční choroby řadíme z širšího hlediska:
· Záněty mléčné žlázy - mastitis
· Dysfunkce trávení v předžaludku
· Poruchy látkové výměny
· poruchy acidobazické rovnovány
· ketóza
· jaterní dystrofie
· poruchy minerálního metabolismu
a/ poporodní paréza
b/ hypofosfatemické ulehnutí dojnic
c/ hypomagneziemie
d/ osteopatie
e/ karence mikroelementů
· methemoglobinémie
Poruchy reprodukce
Onemocnění paznehtů
Příčina vzniku produkčních chorob je polyfaktoriální, kdy se často uplatňují příčiny i následky na jejich konečném projevu. Nejdůležitějším etiologickým faktorem je výživa, ale uplatňují se i mikrobiální agens, jejichž uplatnění je často karencemi umožněno.
A. Záněty mléčné žlázy - mastitis jsou:
· Nejdražší chorobou skotu (často se opakují)
· Snižují produkci mléka
· Snižují kvalitu mléka
· Terapeutická rezidua znehodnocují mléko
· Původci mastitid Staphylococcus aureus, Escherichia coli, Bacillus cereus a jiné, zejména jejich toxíny ohrožují zdraví člověka
· Nejčastějšími projevy onemocnění u člověka jsou horečka, průjmy, hemoragická kolitis a hemolyticko-uremický syndrom
A. Dysfunkce trávení v předžaludku
Závadné siláže
Vlivem závadného fermentačního procesu se tvoří kyselina octová a máselná na úkor kyseliny mléčné
· je ovlivněna vůně a chuť mléka
· zhoršuje se příjem krmiva (subklinická indigesce)
· tvoří se aminy (histamin)
· rozmnožují se koliformní bakterie, klostridie aj. mikroorganizmy
· nežádoucí metabolity a mikroorganizmy působí negativně na bachorovou mikroflóru
· nežádoucí metabolity mají dystrofický účinek na játra (např. kyselina máselná)
· mikroorganizmy (např. Listeria monocytogenes) ohrožují zdraví zvířat i lidí
· je ohrožena výroba a kvalita mléčných výrobků
Chronická (subklinická) acidóza bachorového obsahu
· je výslednicí deficitu hrubé vlákniny a její odpovídající fyzikální struktury v krmné
dávce a nadměrného přijmu lehce stravitelných sacharidů případně jadrných krmiv
· pufrové systémy (zejména sliny) nejsou schopny udržet optimum pH v bachoru
v hranicích 6,0 - 7,0.
· v mléce je zvýšený počet buněčných elementů, zvýšená kyselost, snížený tuk i laktóza
· je ovlivněna acidobazická rovnováha (metabolická acidóza)
· acidóza ovlivňuje negativně reprodukční výkonnost (snížená tvorba progesteronu, cystózní degenerace ovarií, snížená životaschopnost spermií i zygot
· způsobuje tvorbu toxických aminů v bachoru (histamin), které vyvolávají subklinickou laminitidu
· sublinická laminitis je potenciálním faktorem pro další onemocnění paznehtu a kulhání (snížená produkce mléka)
· ohrožuje metabolizmus minerálních látek (zejména jejich využití z krmné dávky) a je příčinou poruch minerálního metabolizmu
A. Zdravotní aspekty řepky olejné, vliv na zdravotní stav dojnic a kvalitu mléka
Řepka se zkrmuje zpravidla
· zelené krmivo do květu v dávce 2-4 kg/100 kg ž.hm.
· řepkový extrahovaný šrot v krmných směsích do 25%
· řepkové výlisky od 10 do 50% v koncentrátech
Řepka obsahuje antinutriční látky
· kyselinu erukovou - její význam je zanedbatelný
· glukosinoláty - odrůdy označ. 00 obsahují cca 25 ěmol/g bez tukové hmoty
ve zvýšených dávkách mohou mít glukosinolátky vliv
· mírně negativní na reprodukci
· strumigenní
· snížené vylučování jodu mlékem
Bachorová fermentace není negativně ovlivňována
· glukosinoláty se dobře v bachorovém ekosystému hydrolyzují a produkty této hydrolýzy mají antibakteriální účinky (mohou tedy působit antibakteriálně na mikroorganizmy, které pronikají do mléčné žlázy)
A. Syndrom nízké tučnosti mléka
· hlavním prekurzorem mléčného tuku je kyselina octová, vznikající v bachoru
· je požadavek, aby její podíl na celkovém množství těkavých mastných kyselin byl 60-65%
· negativně působí na její tvorbu pokles nebo vzestup pH bachorové tekutiny mimo oblast 6,2 - 6,8, kdy klesá aktivita celulolytických bakterií
· je žádoucí, aby v krmné dávce byla odpovídající sušina a její fyzikální struktura, která zajišťuje přežvykování, produkci slin a uplatnění pufrového systému slin
· při nesplnění těchto podmínek nastupuje pokles mléčného tuku
A. Ketóza (subklinická)
· nejčastější porucha látkové výměny
· je výrazem energetického deficitu
· snižuje množství mléčné produkce
· zvyšuje počet buněčných elementů
· zvyšuje elektrickou vodivost
· zvyšuje náchylnost ke vzniku mastitid
· při mírném stupni ketózy se zvyšuje mléčný tuk (>5%)
· snižuje obsah bílkovin v mléce
· doporučuje se vypočíst kvocient tuk/bílkovina v mléce (FEQ) 10. den po porodu
· FEQ < 1,3 je výrazem pozitivní energetické bilance - FEQ > 1,3 znamená nastupující ketózu (v tomto případě se doporučuje zahájit metafylaxi) - preventivní individuální léčbu
· FEQ je vhodné využívat obecně pro kontrolu energetické bilance celého stáda dojnic
Změny ve složení mléka při některých produkčních chorobách
Tuk bílkovina laktóza titrační močovina kys.citron.
% % % acidita mmol/l mmol/l
_________________________________________________________________________________________Normál 3,5-4,2 3,3-3,6 4,6-4,8 6,2-6,8 2,6-4,6 8,0-10,0
Bachorová velmi snížená ~ zvýšená ~ ~ acidóza snížený
Bachorová ~ snížená ~ snížená zvýšená ~
alkalóza
Ketóza ~ snížená snížená snížená zvýšená snížená
Methemoglo- ~ snížená snížená snížená zvýšená snížená
bulinemie
Hepatopatie ~ snížená snížená ~ ~ snížená
__________________________________________________________________________________
Další články v kategorii Potravinářství
- Z jahod je luxusní zboží, kvůli mrazu prudce zdražily (16.05.2024)
- Zlevňování potravin skončilo (15.05.2024)
- Brambory meziročně podražily skoro o polovinu. Klesá zájem o ty ve slupce (15.05.2024)
- Nealkoholické pivní mixy COOL se rozrůstají o novou generaci COOL+ s funkčními benefity (15.05.2024)
- Stahování párku od výrobce z Vysočiny kvůli obsahu listerií (15.05.2024)
- Výrobce Olomouckých tvarůžků navýšil obrat i čistý zisk a plánuje stavbu výrobního závodu (15.05.2024)
- Česko za 20 let v EU marně hájilo pomazánkové máslo a tuzemský rum (14.05.2024)
- Státy EU schválily prodloužení volného obchodu s Ukrajinou, budou platit omezení (14.05.2024)
- Cukrovar Vrbátky loni zvýšil zisk na 117,6 milionů, firma chystá dividendy (14.05.2024)
- Ministerstvo zjednoduší dovoz potravin, omezí administrativu (13.05.2024)