Zdravotní přínosy pečiva s lněným semínkem
15.09.2000 | ÚZPI
Vzrůstající obliba pečiva s lněným semínkem je provázena současně i zvýšeným zájmem o jeho zdravotní efekty. Stručnou informaci v tomto ohledu přinesl časopis Bakers Journal: Lněný olej je bohatý na linolenovou kyselinu (ALA, omega-3-mastná kyselina), která vykazuje řadu biologicky významných účinků, včetně ochrany proti kardiovaskulárním onemocněním, vysokému krevnímu tlaku a rakovině. ALA je nezbytná pro optimální vývoj nervového systému člověka. Lněná semínka se mohou používat při výrobě pečiva, přestože ALA je náchylná k oxidaci, která způsobuje vznik nežádoucí vedlejší příchuti finálního výrobku a je i příčinou výrazného zkrácení doby jeho údržnosti. Zpomalení oxidačních pochodů a prodloužení doby údržnosti se ale může docílit přídavkem antioxidantů. V USA byl kupř. patentován postup rozmělňování lněných semen v přítomnosti vitaminu B6 a zinkového iontu, kterým se doba údržnosti lněných semen prodlouží na 6 měsíců. Lněná semínka rovněž obsahují kvalitní protein, vlákninové komponenty a fytochemikálie, kupř.lignany. V současné době je u spotřebitelů nejoblíbenějším výrobkem obsahujícím lněné semínko chléb, z dalších výrobků pak cereální tyčinky, cereální směsi, sušenky, muffiny a nutriční nápoje.
Bakers Journal, 60, 2000, č. 6, s. 9 (kop)
Další články v kategorii Potravinářství
- Čína zavádí vysoká cla na mléčné výrobky z EU, podle Bruselu neoprávněně (23.12.2025)
- Mýty italské kuchyně. Historik bourá legendy o ikonických pokrmech, čelí výhrůžkám (23.12.2025)
- Pavel Vacek: Kapr je jednička, sváteční polévky střídáme (23.12.2025)
- Potravinářská inspekce zjistila v tržní síti masné konzervy z dovozu falšované sníženým obsahem masa a s nedeklarovaným alergenem (23.12.2025)
- Zvěřina ze střediska na Mostecku táhne, zájem je o divočáka na guláš (22.12.2025)
- Peněženku moc nešetří, čas ale ano. Češi cukroví čím dál víc kupují (22.12.2025)
- Předvánoční víkend někteří věnují uzení masa (22.12.2025)
- Rybáři rozvážejí ze sádek v Chropyni desítky tun kaprů pro vánoční trh (22.12.2025)
- Mléčné výrobky snižují riziko demence. Vědci sestavili seznam vhodných produktů (22.12.2025)
- Pivovar Strakonice loni prodal přes 49.000 hektolitrů piva, meziročně více (22.12.2025)

Tweet



