Začala sklizeň beaujolais
08.09.1999 | Právo
Právo 8.9.1999
Zacala sklizen beaujolais
V oblasti kolem francouzského mesta Lyon zacalo v úterý vinobraní známého lehkého cerveného vína beaujolais, jehož první kapky budou smet milovníci podle tradice okusit tretí ctvrtek v listopadu.
V Bordeaux už se bílé hrozny sklízejí od pátku. Jak tvrdí odborníci, letos dozrály hrozny opet predcasne, což je tendence celého posledního desetiletí, poznamenaného spíše mírným klimatem. Kvalita vína bude známa až v polovine ríjna, pokud jde o množství, experti hodnotí sklizen jako dobrou.
V uplynulých dvaceti letech dávaly prefektury povolení k zahájení vinobraní spíš po 15. zárí. V roce 1980 zacala sklizen napríklad až 2. ríjna. Naproti tomu nejcasneji se hrozny zacaly sklízet v roce 1997, už 30. srpna, loni byl dán pokyn 2. zárí.
Beaujolais si vyžaduje výhradne rucní sklizen, která trvá zhruba 12 dní a každorocne se na ni mobilizuje na 35 tisíc pracovníku.
(lan, AP)
Další články v kategorii Potravinářství
- Balík 12 potravin a piva zlevnil meziročně v dubnových akcích na 638,39 koruny (02.05.2024)
- Češi vyhodí asi třetinu potravin. Čtyřčlenná rodina může ušetřit 14 tisíc ročně (01.05.2024)
- „Nejzbytečnější cukr“ by mohla postihnout nová daň. Výrobci se brání (30.04.2024)
- ČSÚ zveřejní vývoj HDP v prvním čtvrtletí, analytici čekají růst (30.04.2024)
- Sladké nápoje by mohly podražit. Válek je pro speciální daň (29.04.2024)
- Dokonalost japonských knedlíčků kontroluje umělá inteligence. Pomáhá i jinde (29.04.2024)
- Místo dvou lvů jen jeden. Minerálka Magnesia po jedenácti letech mění logo (28.04.2024)
- V jarním kole Sbírky potravin se vybralo rekordních 565 tun zboží pro potřebné (26.04.2024)
- Kontroly Potravinářské inspekce 2023: 49 tisíc kontrol, uloženy pokuty přes 128 milionů (26.04.2024)
- Dobré zprávy ze Španělska. Olivy se dočkaly vláhy, olej by mohl zlevnit (26.04.2024)