Preventivní stahování francouzského sýru Morbier
04.02.2025 | SVS ČR
Státní veterinární správa (SVS) informuje o preventivním stahování z prodeje sýru Morbier AOP 45 Jours od francouzského výrobce Perrin-Vermot. Důvodem stahování je onemocnění hemolyticko-uremickým syndromem, které se ve Francii objevilo u 11 osob. Tyto případy mohou souviset s konzumací uvedeného sýra, který by mohl obsahovat nebezpečnou bakterii E. coli produkující Shiga toxin. Do České republiky se dostalo celkem 240 kusů sýra. Spotřebitelé, kteří mají výrobek doma, by jej neměli rozhodně konzumovat a mohou je vrátit v prodejnách sítě Delmart.
SVS se o případu dozvěděla od francouzských dozorových orgánů prostřednictvím systému rychlého varování RASFF, kterým se členské státy EU informují o přítomnosti problematických potravin na trhu. Dle aktuálních informací bylo do ČR dodáno celkem 240 ks sýra. Na skladě prodejce se podařilo zadržet 54 balení. Většina (186 ks) již byla prodána konečným spotřebitelům. Prodejce neprodleně zahájil stahování a informoval o něm odběratele na svém webu: https://www.delmart.cz/novinka/syr-morbier-idr-aop-250-g
Identifikace výrobku:Název: Morbier AOP 45 Jours 250 gMnožství: 240 kusůDatum dodání: 3. 1. 2025 – 28. 1. 2025Výrobce: Perrin-Vermot, FranciePříjemce v ČR: Delmart s.r.o.
Původcem výše zmíněného nebezpečného onemocnění bývá Shiga toxin-produkující bakterie E. coli neboli STEC. Přestože dle informací od francouzských dozorových orgánů dosavadní analýzy přítomnost STEC v uvedeném sýru neprokázaly, výrobce preventivně produkt z trhu stahuje. Konzumace potravin kontaminovaných bakterií STEC je riskantní zejména pro zranitelné skupiny jako jsou malé děti, staří či nemocní lidé nebo těhotné ženy. Může u nakažených způsobit krvavé průjmy, které se mohou vyvinout až ve velmi závažný hemolyticko-uremickým syndromem při němž dochází k selhání ledvin pacienta a ohrožení jeho života.
Petr Vorlíček
tiskový mluvčí SVS
Další články v kategorii Potravinářství
- Statistici dnes zveřejní výsledky tuzemského maloobchodu za leden (13.03.2025)
- Uvolnění mimoevropských dovozů potravin má už své první oběti. Končí cukrovar v Hrušovanech (13.03.2025)
- V Hrušovanech nad Jevišovkou končí provoz cukrovaru, o práci přijde 150 lidí (12.03.2025)
- Dražší mazance i beránci. Za tradiční velikonoční pečivo letos Češi utratí víc (12.03.2025)
- Potraviny z laboratoře by se v Británii mohly prodávat do dvou let (12.03.2025)
- Evropská komise provedla neohlášené kontroly v nápojovém průmyslu (11.03.2025)
- ČSÚ zveřejní konečný údaj o únorové inflaci, předběžně odhadoval 2,7 pct (11.03.2025)
- Přibývá restaurací a hospod s certifikátem kvality (11.03.2025)
- BOHEMIA SEKT triumfoval na mezinárodní soutěži TERRAVINO 2025 v Izraeli. Šampionem se stal Bohemia Sekt Prestige ze Starého Plzence (11.03.2025)
- Výrobce oříšků Alika digitalizuje účetnictví a sklady, investuje i do robotizace a automatizace (10.03.2025)